Laboratorul de restaurare -

conservare

       Înființat în anul 1974, prin legea 63/1974, Laboratorul zonal de restaurare Constanța făcea parte din rețeaua de elită a laboratoarelor, care aveau ca sarcină restaurarea si conservarea obiectelor de patrimoniu mobil aparținând zonelor arondate fiecăruia.

        Laboratorul era structurat pe mai multe specializări:

                   -ceramică-sticlă

                   -metale

                   -piatră

                   -investigații fizico-chimice

        Zona repartizată laboratorului constănțean avea în componența sa județele: Constanța, Tulcea, Brăila, Ialomița și Călărași.

       Având în vedere această zonă cu mare potențial arheologic, în special județele Constanța și Tulcea, laboratorul constănțean a fost dotat cu aparatura și substanțele necesare restaurării unui număr mare de piese.

        Personalul angajat în acea perioadă a variat între 10 și 18 persoane. Toți aceștia au urmat cursuri de specializare pentru munca de restaurator, cursuri finalizate cu examene de atestat .

      Echipamentul pe care laboratorul l-a avut în dotare în primii ani a fost divers, începand cu aparatul Roentgen și continuând cu aparatura de laborator specifică și necesară acestei activități- motoare tehnice suspendate, băi de nisip, agitatoare, redresoare și cuve antiacide pentru electroliză, distilatoare, microscoape, balanțe si multe altele.

       Substanțele necesare erau achiziționate ritmic în așa fel incât să nu existe goluri de funcționare.

       În ceea ce privește sediul în care a funcționat și mai funcționează încă, a fost obținut în 1983 de la Ministerul Agriculturii, aici existând un laborator al serelor. În decursul anilor care au urmat această clădire a fost amenajată și dotată cu cele necesare funcționării în siguranță a aparaturii existente:

                 -camera Roentgen, pereții tencuiți cu bariu și usa de oțel.

                 -nișe pentru spălarea cu acid și electroliză.

         Mulți dintre angajații laboratorului au fost solicitați în decursul anilor să participle la restaurarea bunurilor de patrimoniu aparținând instituțiilor muzeale arondate laboratorului constănțean, sau la acțiuni organizate pe plan național-restaurarea bunurilor aparținând Muzeului Peleș.

            Dupa 1989, situația s-a schimbat oarecum, multe dintre muzeele limitrofe inființându-si propriile laboratoare.

           Cu toate aceste neajunsuri, activitatea restauratorilor a continuat, în același ritm alert, reușind să acopere restaurarea pieselor provenite de pe șantierele arheologice cu cercetare sistematică, dar și cele scoase la lumină în urma săpăturilor de salvare.

           După anul 2004 situația Laboratorului s-a înrăutațit vizibil, deoarece o mare parte a specialiștilor au ieșit la pensie sau au plecat în alte domenii de activitate -10 persoane, ca urmare 2 specializări, piatra și investigații fizico-chimice au rămas fără specialiști.

             Cei rămași au continuat însă munca și cu toată dotarea precară au reușit să acopere în timp util lucrările de restaurare a pieselor provenite din săpăturile de salvare - Autostrada Soarelui și Șoseaua de Centură (A4).

            În prezent personalul laboratorului este compus din 4 restauratori experți:

                 Ionescu Mihai Dan

                 Ionescu Valentina Luiza

                 Constantin Doina

                 Lemnaru Mădălina

                 Nițu Alexandra-restaurator atestat

                 Vasilățeanu Mariana-conservator atestat

                 Adochiței Nicoleta-în curs de atestare

                 Stan Simona- muncitor

                 Mivu Nicoleta și Mitroi Octavian-vor incepe cursuri de perfecționare.

 

 

 

 

Tur virtual

Resurse Web

Organigrama

Declarații de avere

rapoarte de activitate

Adresa: Piața Ovidiu nr. 12,

900745, Constanța.

Tel./Fax: +4 0241 618 763

E-mail: minaconstanta@gmail.com

date de contact

caută în site

Copyright © 2015 Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

Hosted by