Desenează sau pictează obiecte din muzeu care prind viață!
Surprinde statui mișcându-se, opaițe zburând, vase dansând...
Lasă-ți imaginația să călătorească într-o lume veselă și colorată!
Fotografiază sau scanează lucrarea ta și trimite-o pe adresa koa@minac.ro.
Roagă-ți unul dintre părinți să ne dea acordul* pentru a o pune pe Facebook și îndeamnă-ți prietenii să o voteze.
Adună cât mai multe like-uri! Te așteaptă o mulțime de surprize!
* Dragi părinți, vă puteți da acordul scriind pe o foaie următoarele:
Subsemnatul ..............., cu nr. telefon......................., părinte al minorului................., sunt de acord ca lucrarea fiului/fiicei mele să participe la expoziția publică, online, organizată de M.I.N.A.C. în perioada februarie-mai 2021.
Declar că sunt de acord ca datele personale obținute de M.I.N.A.C. prin participarea noastră la concursul „Hai să colorăm, să desenăm și să pictăm!" să fie utilizate în condițiile legii și în scopul informării noastre despre rezultatele concursului.
Data: Semnătura
Fotografiați sau scanați acordul și trimiteți-l, alături de lucrarea fiului/fiicei dumneavoastră, pe adresa koa@minac.ro
Pentru mai multe informații, vă rugăm să ne contactați pe adresa de e-mail koa@minac.ro
Bine ați venit la prima expoziție online dedicată tinerelor talente, organizată de Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța!
Muzeul este un loc al învățării, dar și un loc unde imaginația, frumosul și istoria se împletesc pentru a genera experiențe memorabile. Obiectele expuse reflectă priceperea creatorilor, evenimente din viața lor, emoții. Istoricii au datoria să identifice toate acestea și să găsească modalități diferite pentru a le transmite publicului.
Dar, spun copii, ceea ce pierd specialiștii din vedere este faptul că piesele din muzeu au o viață a lor, care se manifestă când nimeni nu le privește. Să fie oare adevărat? Pentru a ne convinge, am lansat o provocare elevilor din școala generală: să surprindă prin desen și pictură momentul în care obiectele expuse prind viață și ies din vitrinele muzeului.
Vă invităm să admirați lucrările copiilor și să vă lăsați imaginația să zboare alături de a lor. Veți constata că lumea privită din această perspectivă este mult mai colorată și mai veselă.
Zeița Fortuna și Pontos
Fiind înaltă, zeița Fortuna este prima care vede dacă vizitatorii și supraveghetorii s-au retras. În acel moment, ea dă startul unei zile pline de aventuri pentru obiectele din muzeu, care, în sfârșit, se pot mișca după multe ore în care au stat încremenite. Ca de fiecare dată, Pontos o însoțește, admirându-i frumusețea și grația.
92 like-uri
Vasul dansator
Deși înainte putea fi umplut cu apă, vasul este acum crăpat. Nu și supărat. Deoarece restauratorii l-au lipit, el este vesel și dansează. În plus, știe că tocmai aceste crăpături îl fac unic și stârnesc interesul oamenilor.
17 like-uri
Șarpele Glykon la plimbare
După ce a fost admirat de vizitatori toată ziua, Glykon s-a hotărât să plece la plimbare. El știe că mișcarea este esențială pentru a se menține sănătos. Desigur, a pornit imediat după ce și-a aranjat părul bogat.
17 like-uri
Glykon și soarele
Când muzeul se închide, Glykon se cam plictisește. De aceea, iese afară să se joace cu soarele. Cum se ascunde în umbra unui copac, cum soarele se mișcă și îl găsește! Este distractiv! Totodată, prin acest joc, soarele îl ajută pe Glykon să își refacă stocul de vitamina D, importantă pentru o creștere sănătoasă.
43 like-uri
Glykon și arborii
Pentru că are mulți, mulți ani, Glykon cunoaște toți arborii din jurul muzeului. Când iese la plimbare, trece mereu pe lângă ei ca să povestească despre ce s-a întâmplat de când nu s-au mai văzut. Apoi, le mulțumește pentru aerul curat pe care îl oferă și își continuă drumul.
37 like-uri
Gânditorul și gânditoarea
Lumea crede că Gânditorul este trist. Dar nu este așa. El se concentrează foarte tare, deoarece este responsabil de planificarea petrecerilor și jocurilor din muzeu. Toate obiectele din vitrine se așteaptă ca următoarea petrecere să fie mai distractivă decât ultima, așa că acesta își ia rolul foarte în serios. Prin urmare, dacă treci pe lângă el și te întrebi la ce se gândește, răspunsul poate fi: „La baloane colorate!”.
18 like-uri
Visul obiectelor din vitrine
Orice obiect din vitrina unui muzeu își dorește să vorbească cu vizitatorii, să le zâmbească și să le povestească istoria personală.
Dar, din păcate, nu se poate. Le este teamă. Când au ajuns aici, colții de mamut, cei mai buni povestitori, le-au spus legenda vizitatorului care nu s-a mai întors. Se zice că, acum foarte mulți ani, un vizitator a observat când Șarpele Glykon a căscat și a dat din coadă ca să se dezmorțească crezând că nu îl vede nimeni. Omul s-a speriat așa de tare încât nu a mai venit niciodată la muzeu. Pentru că exponatele iubesc vizitatorii, au jurat să nu se mai miște până nu se termină programul.
19 like-uri
Leul jucăuș
Leul este cel mai jucăuș dintre exponate. Când vede copiii, vrea să coboare de pe postament și să se joace cu ei. Dar zeița Fortuna, cea care veghează peste toți, nu îi permite. Uneori, cu entuziasm, el mișcă din coadă. Noroc că aceasta este un pic ascunsă de ochii vizitatorilor! Dar, fiți fără grijă! Când oamenii pleacă din muzeu, leul fuge la micul Eros și se joacă împreună, ore întregi, până dimineață.
17 like-uri
Hera în misiune
Hera a pornit în căutarea zeiței Atena. Se pare că aceasta a uitat în vitrină sulița și un disc. Dorind să o ajute cât mai repede, Hera a uitat să se încalțe. Noroc că iarba moale îi mângâie picioarele și prietena ei nu este departe!
13 like-uri
Spiritele jucăușe
Imediat ce apune soarele, spiritele din sarcofage ies la joacă. Se gătesc cu bijuterii frumoase și se întâlnesc pentru a inventa jocuri noi. Le place mult să cânte și să danseze. De fiecare dată, zeii și zeițele venite de la plimbare sunt încântați să le vadă și să le asculte.
11 like-uri
Zeul egiptean în vizită
Când prind viață, obiectele din muzeu doresc să cunoască personaje noi. De aceea, au invitat la o petrecere și un zeu egiptean. Acesta a venit, uimindu-i cu înfățișarea sa. Toți sunt fericiți pentru că zeul i-a învățat un dans nou, foarte iubit în țara sa.
20 like-uri
Nemesis visând
Astăzi Nemesis se odihnește. Nu a ieșit la plimbare. Fiind liniște, a adormit imediat și visează că este bebeluș într-o lume roz. Soarele, fluturii, copacii, toți zâmbesc în jurul ei și este fericită.
11 like-uri
Gata de mișcare
S-a lăsat întunericul în muzeu ... totul este alb și negru. Mulți ar putea crede că nimic nu se mai mișcă în expoziție, dar nu este așa. Monedele, nerăbdătoare, au început să sară în vitrină. Îl așteaptă pe Hermes să le dea drumul. Vor să iasă la joacă cu restul obiectelor.
10 like-uri
Venus
Zeița Venus este mare iubitoare de soare și căldură. De aceea, se grăbește mereu să iasă prima din muzeu. Ieri, crezând că au plecat toți vizitatorii, a mișcat piciorul spre a coborî din vitrină. Noroc că o monedă i-a făcut semn să aștepte. În sală se aflau încă trei oameni. Ce bine este să ai prieteni foarte atenți!
10 like-uri
Crucea talentată
Muzeul nostru primește mulți musafiri. Săptămâna trecută a venit în vizită o cruce foarte serioasă. Era frumos decorată și măreață. Dar nu îi plăcea să danseze. Celelalte obiecte nu știau ce să facă pentru a o înveseli. Nu a durat însă mult. Animată de muzica plăcută a lui Pan, crucea a început să cânte cu o voce minunată, cum nimeni nu mai auzise.
11 like-uri
Costumul isteț
Un prieten bun al pieselor din muzeu este costumul popular. El vine mereu în vizită. Toate zeițele doresc să îl îmbrace, dar acesta le spune că se va lăsa îmbrăcat doar de cea mai tristă dintre ele. Astfel, el aduce bucurie celor care nu sunt fericiți. De aceea, în muzeu veți vedea mereu zeițe vesele, energice și puse pe joacă.
11 like-uri
Costumul potrivit
Fratele costumului popular isteț venea rar la muzeu. El credea că, nefiind colorat, nimeni nu îl aprecia. Într-o zi, obiectele i-au pregătit o petrecere specială și au scris pe baloane că se potrivește acolo unde este iubit. Iar toată lumea îl iubește la muzeu.
11 like-uri
Ceasul nerăbdător
Mai sunt câteva momente și muzeul se închide. Vizitatorii sunt triști, dar obiectele din muzeu se bucură pentru că, în sfârșit, se pot mișca. Pentru că le vede nerăbdătoare, ceasul se grăbește să arate ora mult așteptată sperând că nu va fi observat. Dar oamenii și-au dat seama și cred că s-a stricat. Doi dintre ei urcă să îl repare. Nu e ușor să îi păcălești pe vizitatori!
12 like-uri
Fortuna pe plajă
Frumoasa zeiță vine mereu să se plimbe pe plajă. Soarele o alintă cu razele sale și valurile mării îi cântă melodii duioase. Dar oare de ce vine aici în fiecare zi? Jucăușul Pontos se ascunde în Marea Neagră de fiecare dată când iese din muzeu, iar zeița trebuie să îl scoată din apă pentru ca vizitatorii să îi vadă a doua zi în expoziție.
33 like-uri
Mamutul cel Rapid
Toată lumea știe că în muzeu se află colții mari ai unui mamut. Ce nu se cunoaște, este faptul că aceștia sunt mari povestitori. După închiderea muzeului, obiectele din vitrine se strâng în jurul lor să îi asculte. Astfel a devenit cunoscută povestea mamutului, care, atunci când se apropiau oamenii să îl vâneze, se ridica foarte repede și fugea. Pentru că nimeni nu a putut să îl prindă, a devenit o legendă printre semenii lui și a fost numit Mamutul cel Rapid.
49 like-uri
Petrecere în muzeu
Astăzi este o zi specială în muzeu. Au au sosit invitații! Aceștia se odihnesc acum pe covorul roșu întins special pentru ei. Toată lumea este entuziasmată, dar și mai fericite sunt celelalte piese din expoziție. De ce? Pentru că urmează petrecerea de primire, imediat ce muzeul se închide. Vor cânta și vor dansa până în zori!
13 like-uri
Sticluța elegantă
Cel mai apreciat vas din muzeu este sticluța de parfum. Mereu elegantă, rafinată, ea atrage toate privirile la petrecerile din expoziție. Și ce miros frumos rămâne pe unde trece! Toate vasele vor să fie ca ea. De aceea, sticluța de parfum a promis că le va învăța cum să meargă elegant, cum să danseze, să se aranjeze și multe alte secrete care fac doamnele să fie admirate.
12 like-uri
Amfora fericită
Oamenii cred că amforele sunt dezamăgite pentru că nu pot sta vertical, așa cum fac celelalte vase. Dar cine a văzut o amforă tristă? Nimeni! Când vizitatorii părăsesc muzeul, acestea își întind mâinile și picioarele, ascunse nu se știe unde. Și, ce să vezi? Imediat, le răsar aripi colorate ce le permit să zboare și să se bucure de lumina soarelui.
11 like-uri
Centaurul urmărit
Abia ieșit dintr-un basorelief, centaurul se bucură de parfumul minunat al florilor de cireș. Deodată, deasupra lui, un nor răzleț începe să tune și să fulgere. Centaurul face un pas înapoi pentru a se feri și de ploaie, dar norul îl urmărește și nu îl lasă până nu se îndepărtează de copac. Tristețea îi trece însă repede. Imediat ce copacul a rămas singur, albinele, timide, au pornit spre florile cireșului pentru a aduna polenul râvnit.
11 like-uri
Invitații prețioși
Covorul roșu a fost întins astăzi pentru invitați regali. Toate exponatele sunt nerăbdătoare. Este pentru prima dată când sunt vizitate de pietre prețioase. Au fost impresionate de sistemul avansat de securitate și au crezut că acestea nu pot părăsi vitrinele. Dar, imediat ce oamenii au părăsit muzeul, bijuteriile au introdus parola secretă și au ieșit pentru a se juca cu gazdele.
17 like-uri
Glykon somnoros
Șarpele Glykon a făcut o greșeală: nu a dormit deloc. S-a plimbat toată noaptea pe plajă. Acum, trebuie să stea nemișcat pentru a fi admirat de vizitatori. Dar oboseala îl ajunge din urmă. Fără să vrea, închide ochii și e cât pe-aci să cadă de pe suport. Noroc că Fortuna a observat și a trimis o adiere ca să îl trezească și să îi reamintească faptul că este foarte important să se odihnească noaptea pentru ca ziua să aibă multă energie.
15 like-uri
Voie bună
Exponatele din muzeu sunt entuziasmate. Au primit postamente noi! În plus, au fost îmbrățișate de oameni atunci când aceștia le-au mutat. Ce frumoase sunt postamentele! Au și etichete mari pentru a fi văzute de la depărtare. Afrodita este foarte fericită fiindcă își dorea acest lucru de mult timp.
10 like-uri
Mamutul nărăvaș
Este iar seara poveștilor! Eros, nerăbdător, a ocupat locul din fața colților de mamut, căci ei sunt cei mai buni povestitori și vrea să îi audă foarte bine. Aceștia încep să vorbească despre un mamut ce nu avea astâmpăr. Sărea, dansa, nu se oprea un moment. Scheletul cel voinic a crezut că îl poate stăpâni. Imediat ce s-a urcat pe spatele mamutului, acesta a simțit fericirea lui și s-a molipsit. De atunci, amândoi sar și dansează tot timpul.
52 like-uri
Întâlnire cu prietenii
Aflați în diferite locuri prin muzeu, unele exponate nu se întâlnesc zilnic. De aceea, cel puțin o dată pe lună, ele se adună și povestesc despre ce au făcut în ultima vreme. Desigur, conform noilor reguli, pentru a se proteja, se salută păstrând distanța. Lupoaica a sosit la întâlnire împreună cu Remus și Romulus. Prichindeii sunt plini de viață și sunt foarte haioși, spre amuzamentul tuturor. Ce bine este să ai prieteni mulți!
45 like-uri
Centaurul cu ochii verzi
Centaurii sunt niște ființe deosebite, puternice și pricepute în luptă. În muzeul nostru există însă și un centaur diferit, care nu a învățat să mânuiască armele. A preferat să citească mult și a devenit cel mai înțelept dintre toți. Dar mai are ceva special: ochii verzi. Dar nu sunt ochi obișnuiți. Pentru a-i menține verzi, el trebuie să iasă afară și să privească iarba și soarele. După ce se încarcă cu energia și frumusețea lor, ochii săi rămân verzi până a doua zi. Când aceștia încep să se facă gri, centaurul iese iar afară.
8 like-uri
Petrecerea lui Dionysos
Toată lumea a auzit despre petrecerile organizate de Dionysos. Sunt cele mai distractive! De data aceasta, petrecerea este mai specială. Fără să vadă supraveghetorii, exponatele au instalat reflectoare cu lumină colorată. Pan va avea timp să danseze și el, deoarece muzica va suna din boxe. Mereu ceva nou în muzeu!
55 like-uri
Muzeul din pădure
Când ies la picnic, exponatele muzeului nostru sunt primite cu mare fast de către animale și personaje de poveste. Este ocazia unică în care acestea le pot vedea și asculta. Exponatele se bucură nespus și se lasă admirate. Toată pădurea iubește istoria!
7 like-uri
Coiful cel timid
Coiful din muzeu este foarte timid atunci când celelalte exponate încearcă să vorbească cu el. Dar când vizitatorii se adună în jurul lui pentru a-i admira frumusețea, coiful este fericit și devine încrezător. Prietenii săi sunt siguri că în curând vor dansa împreună la petrecerile lui Dionysos.
39 like-uri
Vasul cu gropițe în obraji
Când oamenii de duc la culcare, vasul cu gropițe în obraji sare din vitrină și aleargă către difuzoarele de unde se aude mereu muzică. El iubește să danseze! Și pentru că o face atât de bine, a devenit instructor de dans. Ce meserie frumoasă!
37 like-uri
Vorbărețul
Pentru a ține legătura cu toți prietenii săi, scheletul unui roman și-a cumpărat telefon mobil. Deoarece este singurul care acces la astfel de tehnologie, a fost desemnat de celelalte exponate să sune colegii din alte muzee pentru a-i invita la petreceri. Ce agendă bogată trebuie să aibă!
8 like-uri
Vasele prietenoase
În muzeu există un club al vaselor de ceramică. Ele se întâlnesc periodic pentru a discuta noutățile și pentru a se ajuta atunci când se ivesc probleme. Sunt foarte bune prietene. Dar nu doar între ele. Oricine este binevenit la întâlnirile și mai ales la petrecerile lor.
11 like-uri
Vitejii speriați?
Spada și scutul sunt cei care au grijă ca piesele din muzeu să fie în siguranță. Ei sunt mereu atenți și se asigură că toate exponatele se simt bine. Dar acestea, jucăușe, se ascund prin colțuri și sar în fața lor ca să îi sperie. Vitejii se prefac surprinși spre amuzamentul tuturor, dar ei, fiind profesioniști, le anticipează mișcările.
7 like-uri
Îndrăgostiții
Cele două vase îndrăgostite împlinesc 2000 de ani de când s-au cunoscut. Ce petrecere frumoasă vor organiza! Cu această ocazie, exponatele au pregătit felicitări și cadouri minunate, iar Pan a compus un cântec special dedicat dragostei. Muzeul este astăzi plin de iubire și de veselie.
7 like-uri
Ospătarul cel surprins
La petrecerea vaselor îndrăgostite au fost invitate multe exponate din alte muzee. Bucătarii au pregătit zeci de feluri de mâncare. Ospătarul schelet are însă o dilemă: când poate servi felul doi la masa zeului egiptean? Cineva a pus supă în vasul magic, iar invitatul tot mănâncă și supa nu se termină. Bucătarul începe să râdă. Zeul este prietenul său vechi și mereu îi pregătește câte o surpriză hazlie atunci când acesta îl vizitează.
8 like-uri
Bricul nerăbdător
Este mare agitație în muzeu. Exponatele așteaptă un prieten drag pe care nu l-au văzut de mult timp. Emoțiile încep să apară deoarece în zare se vede Mircea, bricul aventuros. La fel de nerăbdător este și el. Fericirea lui se vede în zâmbetul pe care îl afișează și în viteza cu care se apropie de țărm. A fost plecat timp de un an și a vizitat multe locuri. Acum a ajuns acasă pregătit să povestească aventurile prin care a trecut și să împartă tuturor cadouri minunate, adunate din toată lumea.
164 like-uri
<
>
<
>
Să colorăm și să pictăm!
Dragi copii,
alături de Cora City Park,
Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța
vă invită,
în perioada 19 aprilie – 16 mai,
să dați farmec exponatelor din muzeu.
Colorați, pictați și descoperiți talentul anticilor!
Desenele se găsesc la Cora City Park, Serviciul Clienți. Solicitați planșa dedicată grupei voastre de vârstă: 3-5 ani sau 6-9 ani. După ce le-ați decorat, returnați-le pentru a intra în concurs.*
Iar dacă vreți să admirați obiectele în realitate,
vă așteptăm la muzeu, în Piața Ovidiu nr. 12.
La Cora City Park și la muzeu este distractiv!
* Dragi părinți și tutori, vă rugăm să completați acordul aflat pe spatele planșei, înainte de a preda lucrarea la Serviciul Clienți. Vă mulțumim!
Adresa: Piața Ovidiu nr. 12,
900745, Constanța.
Tel./Fax: +4 0241 618 763
E-mail: minaconstanta@gmail.com
date de contact
caută în site
Copyright © 2015 Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța