- 2015 -
ANGHEL SALIGNY
UN FĂURITOR AL DOBROGEI MODERNE
120 DE ANI DE LA INAUGURAREA PODULUI DE LA CERNAVODA
Anul acesta se împlinesc 120 de ani de la inaugurarea podului de cale ferată de la Cernavodă, prim simbol al revenirii Dobrogei la Patria Mamă, România.
Cu acest prilej, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Cabinetul de arhitectură Radu Cornescu, Serviciul Județean Constanța al Arhivelor Naționale și Biblioteca Județeană „I.N.Roman” organizeaza expoziția
Anghel Saligny – făuritor al Dobrogei moderne:
120 de ani de la inaugurarea podului de la Cernavoda
Vernisajul expoziției va avea loc miercuri, 22 iulie 2015, ora 13, în Sala ”Vasile Canarache” a Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța.
TINEREȚEA MEA ÎN COMUNISM
OUT OF THE BOX
Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanța și Agenția Națională de Presă AGERPRES vă adresează invitaţia de a participa la deschiderea proiectului expozițional interactiv realizat de C.N.S.A.S.:
TINEREȚEA MEA ÎN COMUNISM
Out of the Box
17 iunie – 17 iulie 2015
Evenimentul va avea loc miercuri, 17 iunie 2015, ora 11.00, în Sala „Ovidiu” a Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, din Piaţa Ovidiu nr. 12.
Vor prezenta proiectul:
Gabriel Custurea, director al M.I.N.A.C.
Cristina Anisescu, coordonator ştiinţific proiect, C.N.S.A.S.
Radu Bogdan Matei, consilier, Consiliul Local Municipal Constanța
Marian Cojoc, profesor universitar, Facultatea de Istorie şi Ştiinţe Politice,
Universitatea „Ovidius” Constanţa
Andrei Galiță, consilier C.N.S.A.S.
Felicia Bugnariu, C.N.S.A.S.
Delia Roxana Cornea, muzeograf M.I.N.A.C.
La ora 11.45 va avea loc o dezbatere cu elevii și profesorii.
Demersul nostru aduce la lumină experienţele celor care au trăit copilăria şi tinereţea în comunism în condiţii de constrângere şi cenzură, în condiţiile unei dezvoltări personale configurate ideologic. În acest sens am ilustrat prin intermediul documentelor păstrate în arhivele Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) și AGERPRES modalităţile prin care partidul comunist și Securitatea supraveghea, influenţa şi controla viaţa tinerilor, precum şi dimensiunile evadării adolescentine în lumile posibile ale imaginaţiei, ale experienţelor interzise.
Pentru tinerii de astăzi, dar şi pentru cei care nu au o imagine destul de clară despre perioada anilor ’70-’80, expoziţia este un prilej de a proiecta, la timpul prezent, măcar o zi sau o secvenţa din această perioadă: cu interdicţii, cu teama că „vine Securitatea!”, cu excesiva vigilenţă de a nu vorbi sau a gândi mai mult decât trebuie, cu telefonul acoperit cu perna, presupunând că există un microfon instalat, cu caloriferele închise, fără lumină, cu emsiuni radio şi TV dedicate „împlinirilor măreţe ale Epocii de Aur”, cu „Europa Libera” ascultata pe ascuns, cu alimentele la raţie şi rândul păstrat la coadă pentru carne şi ouă, dar, în acelasi timp, cu micile bucurii ale tânărului de ATUNCI.
În spațiul expozițional se va asculta muzica anilor ’70 – ’80 și se vor proiecta interviuri cu tinerii supravegheați de Securitate, se vor spune povești despre fiecare obiect expus în camera tânărului- reconstituire, se vor lectura reviste și cărți publicate în comunism.
Proiectul a fost realizat de: Cristina Anisescu (coordonator), Florentina Budeancă, Andrei Galiță și Felicia Bugnariu
Au colaborat: Florin Maghiar, Georgeta Bălău, Ionel Bălău (consilier în cadrul CNSAS); Diana Barbu și Sorin Mărgărit (consilier general, Municipiul București).
Expoziţia poate fi vizitată în fiecare zi a săptămânii, între orele 9.00 – 17.00, în perioada 17 iunie - 17 iulie 2015, la Muzeul de Istorie Națională şi Arheologie Constanța, din Piaţa Ovidiu nr. 12. Coordonarea evenimentelor: Delia Roxana Cornea (MINAC)
- 2016 -
- 2018-
HELIOGRAVURA
ALBRECHT DÜRER
IUNIE - AUGUST 2018
Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța găzduiește, în perioada iunie-august 2018, expoziția temporară de heliogravură Albrecht Dürer. Expoziția își propune să ofere vizitatorului o incursiune în istoria gravurii renascentiste, amprentată de stilul revoluționar al artistului. Cele 108 heliogravuri prezente în expoziție se subscriu unei serii de teme, dintre care temele predominante sunt cele religioase, dar și cele inspirate din mitologia antică.
Albrecht Dürer a fost cel mai important reprezentant al artei nordice renascentiste, considerat de specialiști un inovator în tehnica gravurii. Stilul său a fost descris ca ,,pod între arta din sud și cea din nord, între stilul gotic cu liniile sale fine și cel renascentist, în care adâncimea și perspectiva sunt predominante”, rolul său în istorie și impactul pe care acesta l-a avut asupra artei sudice renascentiste, fiind similare cu cele ale lui Leonardo da Vinci.
Vernisajul va avea loc la sediul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța (Piața Ovidiu, nr. 12), vineri, 8 iunie 2018, ora 11:30.
FAMILIA REGALĂ A ROMÂNIEI
PE FRONTUL MARELUI RĂZBOI
(1916-1918)
Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța și Muzeul Național Cotroceni, prezintă, în perioada august-septembrie 2018, Expoziția "Familia Regală a României pe frontul Marelui Război (1916 -1918)".
Organizată sub semnul Centenarului, expoziția îşi propune să readucă în atenţia publicului aspecte esenţiale ale implicării Regelui Ferdinand, Reginei Maria şi a copiilor lor în actele decizionale şi în acţiunile efective derulate de-a lungul participării României la Primul Război Mondial. Din punct de vedere tematic, sunt prezentate diferite aspecte și acțiuni ale Armatei Române pe front, momente oficiale în care apare familia regală alături de personalităţi, membri ai Guvernului României din acea perioadă, generali, conducători de armate – generalul Averescu, generalul Prezan – , şefii misiunilor militare aliate franceză, engleză, americană. Ultimele secvențe expoziționale ilustrează momentul intrării familiei regale în București și împlinirea idealului statal – înfăptuirea României Mari.
Un accent deosebit este pus pe contribuţia Reginei Maria, ilustrată printr-o serie de fotografii în care suverana apare în calitate de infirmieră în spitalele de pe linia frontului sau vizitând frontul de la Mărăşeşti alături de generalul Eremia Grigorescu.
Alături de Muzeul Național Cotroceni, inițiatorul și coordonatorul expoziției, și-au adus contribuția o serie de instituții prestigioase: Arhivele Naţionale ale României, Biblioteca Academiei Române, Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Municipiului Bucureşti, Muzeul Militar Naţional "Regele Ferdinand I", Arhivele Diplomatice - Ministerul Afacerilor Externe, Arhivelor Militare Naţionale Române, Arhiva Naţională de Filme, precum și colecţionarii particulari Daniel Obreja și Sorin Mărgărit.
Vernisajul expoziției va avea loc marți, 14 august 2018, ora 11.30, la sediul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța din Piața Ovidiu nr. 12, și va beneficia de prezenta domnului Liviu JICMAN, directorul general Muzeul Național Cotroceni.
- 2019-
COMUNICAT DE PRESĂ
Expoziția „Glass Nouveau”- Vitraliul lui Cristian Florin Anghelescu
Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța și Asociația Culturală DAR DEVELOPMENT din București, invită publicul iubitor de frumos, vineri, 20 septembrie ora 13:30, la vernisajul expoziției „Glass Nouveau”- Vitraliul lui Cristian Florin Anghelescu.
La confluența dintre artă și meșteșug, tehnica vitraliului, în care sunt realizate oglinzile care alcătuiesc această expoziție, este în mare parte bazată pe creativitatea și pe experimentele continue ale autorului, care a căutat îndelung modul ideal în care să se manifeste în atelierul său din Orăștie, județul Hunedoara, unde a creat brandul „Căsuța cu Vitralii”.
Expoziția, ce poate fi vizitată în perioada 20 septembrie-20 octombrie 2019, la etajul al II-lea al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, este însoțită și de un interesant catalog, realizat de Editura DARK Publishing. Lucrările prezentate se pot achiziționa și vor fi însoțite de un certificat de unicitate, care va menționa și expozițiile din care au făcut parte.
Pe lângă reprezentanții muzeului, la vernisaj vor participa artistul Cristian Florin Anghelescu, autorul lucrărilor, și Alexandra Brutaru, președinta Asociației DAR DEVELOPMENT. Pentru că realizarea vitraliului este o tehnică veche și rară, Cristian Florin Anghelescu se bucură să o împărtășească, în cadrul unui atelier demonstrativ, elevilor Colegiului Național de Artă „Regina Maria” și ai Școlii Gimnaziale nr. 39 "Nicolae Tonitza" din Constanța și pentru deschiderea arătată exprimăm mulțumiri atât unităților școlare participante, cât si Inspectoratului Școlar Județean Constanța.
Autorul și Asociația Culturală DAR DEVELOPMENT, care organizează expoziția, mulțumesc gazdelor, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța, firmei arădene Millefiori, care sprijină itinerarea expoziției, precum și Fundației Sfinții Martiri Brâncoveni, Grădiniței și Școlii Brâncovenești din Constanța, care au sprijinit prezentarea în orașul de la malul mării.
- 2020
COMUNICAT DE PRESĂ
Expoziția Mixobarbarii din Dobrogea
în contextul lumii bizantine (secolele VI-XIII)
Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța, în colaborare cu Muzeul Național de Istorie a României și Institutul de Cercetări Eco-Muzeale ”Gavrilă Simion” din Tulcea, invită publicul iubitor de istorie și arheologie dobrogeană la vernisajul expoziției Mixobarbarii din Dobrogea în contextul lumii bizantine (secolele VI-XIII), care va avea loc miercuri, 14 octombrie, orele 13.00, la sediul din Piața Ovidiu, nr. 12.
Secolele VI-XIII însumează în Dobrogea partea de final a antichității, perioada migrațiilor și partea de început a Evului Mediu. Aflat în granițele Imperiului bizantin, teritoriul istro-pontic intră, în a doua jumătate a secolului al VI-lea, în atenția populațiilor venite din regiunea nord-pontică, care, aflate la începutul procesului de migrație, vor copleși cu amploarea acțiunilor lor aproape întreaga provincie. Sfârșitul antichității a fost urmat de o lungă perioadă de amalgamare a populației existente cu noii migratori, proces ce s-a încheiat spre finalul intervalului cronologic propus, cu marea invazie mongolă. Cu staționări mai lungi sau doar în trecere, fiecare populație migratoare (slavi, kutriguri, avari, utriguri, bulgari, maghiari, varego-kieveni, pecenegi, uzi, cumani, tătari și alte seminții antrenate de aceștia) și-a lăsat, mai mult sau mai puțin, amprenta asupra populației, culturii și istoriei provinciei.
”Mixobarbaroi”/mixobarbari este termenul prin care cronicarul Mihail Attaliates desemna populația din spațiul paristrian, termen tradus prin expresia ”populație pe jumătate barbară”. Prin el bizantinii desemnau pe străinii bizantinizați (prin adoptarea limbii grecești și a religiei creștin-ortodoxe), precum și pe bizantinii care aveau străini în linia de rudenie ascendentă. Este dificil de stabilit care și câți dintre autohtoni și migratori au fost ”bizantinizați” și în ce măsură acest proces a fost de durată sau doar o oportunitate a momentului. Tocmai de aceea, ne-am permis să alocăm termenul tuturor acelora care în intervalul cronologic propus au locuit în Dobrogea, chiar și pentru o perioadă scurtă. Moștenirea acestora, parte a istoriei Dobrogei, sperăm să se dovedească importantă și fascinantă.
Expoziția, ce va putea fi vizitată în perioada 14 octombrie – 15 decembrie 2020 la etajul al II-lea al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Constanța, reunește peste 200 de obiecte arheologice descoperite pe teritoriul Dobrogei, oferind ocazia cunoașterii unei lumi mai puțin știute și scoțând la lumină o perioadă ”întunecată” și ”barbarizată”.
Toate acestea, precum și o succintă expunere a istoriei provinciei în secolele VI-XIII, sunt prezente în catalogul expoziției, bilingv, care însumează 186 de pagini și a fost publicat la prestigioasa Editură Mega, din Cluj-Napoca.
Adresa: Piața Ovidiu nr. 12,
900745, Constanța.
Tel./Fax: +4 0241 618 763
E-mail: minaconstanta@gmail.com
date de contact
caută în site
Copyright © 2015 Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța