Basic Underwater Archaeology Course, organizat de către International Center for Underwater Archaeology (ICUA), Zadar, Croația,
2-13 septembrie 2019.
Cursul organizat de către ICUA, institut aflat sub patronajul UNESCO, a fost structurat pe trei secțiuni distincte cuprinzând pregătire teoretică, exerciții la sol (dry exercise) precum și exerciții în mediul subacvatic. Participarea la curs s-a facut prin metoda selecției de dosare/ cv-uri, condițiile obligatorii fiind legate de deținerea unui brevet de scufundător valabil, vizita medicală precum și de încheierea unei polițe de asigurare suplimentare, specifică activităților de scufundare.
O parte dintre activitățile din cadrul cursului s-au desfășurat la sediul ICUA din Zadar (cursuri teoretice, exerciții la sol, prelucrarea materialului descoperit) cercetarea arheologică subacvatică efectivă desfăsurându-se în portul roman de la Barbir, Sukosan.
În cadrul cursului Basic Underwater Archaeology Course, au fost discutate succesiv probleme legate de flotabilitate, noțiuni introductive referitoare la arheologia subacvatică, documentarea grafică a sitului atât in format 2D cât și 3D, fotogrametrie subacvatică, tipuri de situri subacvatice, metode de înregistrare și săpătură arheologică, organizarea și publicarea rezultatelor precum și noțiuni referitoare la conservarea și restaurarea artefactelor descoperite în mediul subacvatic.
Partea practică a cursului a tratat efectuarea de exerciții atât pe uscat cât și în mediul acvatic utile în dobândirea competențelor necesare participării la cercetări arheologice efectuate în imersiune. Astfel, pe parcursul celor 10 zile pregătitoare am efectuat: desene în format 2D, utilizând atât metoda offset (metoda ruletelor perpendiculare) cât și metoda triangulației; desene în format 3D utilizând masurători în puncte prestabilite pe releveu și procesarea ulterioară a datelor indexate în calculator, cu ajutorul programului Site Recorder; fotogrametrie și prelucrarea ulterioară a datelor obținute; asamblarea, transportul și orientarea cadrului metalic (grid) necesar delimitării zonei de cercetare arheologică; operațiuni de manipulare a pompei subacvatice; operațiuni uzuale de manipulare a bărcii de cercetare precum și utilizarea aparaturii GPS și Side Scan Sonar; împachetarea, etichetarea, fotografierea și procesarea artefactelor descoperite; săpătură arheologică efectivă, ca membru al colectivului de cercetare de la Barbir, Sukosan.
La finalul cursului, în urma pregătirii teoretice dar și a activităților efectuate in teren, evaluate punctual pe parcursul desfășurării acestora, am obținut diploma de absolvire. De aseamenea, în aceeași perioadă am urmat și cursul de navigație subacvatică sub egida SSI (Scuba Schools International) finalizat cu testare teoretică și probă practică. În urma acestui demers am obținut două noi carduri: Scuba Skills Update și Navigation.
Tiberiu Potârniche, muzeograf I A
exerciții la sol (dry exercise)
cursuri teoretice (courses)
exerciții în mediul subacvatic (underwater exercises)
desen tehnic subacvatic (underwater drawings)
excavații subacvatice (underwater excavations)
Adresa: Piața Ovidiu nr. 12,
900745, Constanța.
Tel./Fax: +4 0241 618 763
E-mail: minaconstanta@gmail.com
date de contact
caută în site
Copyright © 2015 Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța