Calendar evenimente

 • 11-14 septembrie 2023

𝐒̦𝐜𝐨𝐚𝐥𝐚 𝐝𝐞 𝐕𝐚𝐫𝐚̆ 𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝐂𝐞𝐭𝐚𝐭𝐞𝐚 𝐂𝐚𝐫𝐬𝐢𝐮𝐦 - 𝐇𝐚̂𝐫𝐬̦𝐨𝐯𝐚

 

Încep înscrierile pentru Școala de Vară de la Cetatea Carsium - Hârșova - Ediția a II-a!

 

În perioada 11-14 septembrie 2023, Institutul Național al Patrimoniului organizează cea de-a doua ediție a Școlii de Vară de la Cetatea Carsium  din Hârșova - sit arheologic de grupă valorică A.

 

Aceasta se adresează elevilor, studenţilor şi tinerilor cu activitate în domenii precum istorie, arheologie, patrimoniu cultural, antropologie, natură, dar şi pasionaţilor de cultură şi iubitorilor de patrimoniu cultural și natural.

 

Obiectivul general al Școlii de vară este cunoașterea monumentelor istorice și naturale ale Hârșovei, prezentarea tehnicilor de restaurare a artefactelor de piatră aflate in lapidariumul Muzeului din Hârșova, precum și înlesnirea unui cadru informal de dialog între autorități publice, comunitate, viitori cercetători și tineri, pe care dorim să-i atragem în acest efort comun de cunoaștere și protejare a monumentelor istorice și a patrimoniului natural.

 

Școala de vară se va desfășura atât pe teren, prin vizitarea obiectivelor patrimoniului cultural și a obiectivelor de patrimoniu natural, la sediul Muzeului din localitate, unde se va desfășura și atelierul de restaurare piatră, precum și la sediul Primăriei, unde se vor desfășura conferințele ținute de lectorii Școlii de Vară.

 

Taxe și condiții de participare:

 

Nu există taxă de participare la școala de vară. Numărul de participanți va fi de maxim 20 persoane, restul celor care doresc să participe își vor suporta toate cheltuielile de cazare, transport și masă. Cheltuielile legate de cazare și masă, echipamentele de studiu, de lucru și de protecție vor fi asigurate de organizator. Costurile deplasării la Hârșova și retur vor fi  suportate de către participanți (toți cursanții).

 

Selecția participanților se va face pe baza transmiterii unui CV și a unei scrisori de intenție la e-mail: dana.mihai66@gmail.com, roxana.zidaru@patrimoniu.ro.

 

Data limită pentru trimiterea CV-ului, însoțit de scrisoarea de intenție, este 25 august 2023.

 

 • 31 august  2023

 Poetul Publius Ovidius Naso a fost exilat de împăratul Romei la Tomis. Venit din luxoasa capitală a Imperiului Roman, lui Ovidius nu i-a plăcut noua sa viață la Pontul Euxin. Ne-a lăsat mărturie Tristele și Ponticele, surse de informații despre realitățile și locuitorii Tomisului. Și, totuși, autohtonii l-au iubit și, de-a lungul timpului, i-au cinstit memoria.

 

 Povestea lui Ovidiu și a nemuririi sale este prezentată în expoziția

 

OVIDIU, LA EL ACASĂ, LA TOMIS”,

 

realizată de Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța și Consiliul Județean Constanța, în parteneriat cu Primăria Municipiului Constanța.

 

Vernisarea va avea loc joi, 31 august 2023, ora 11, în sala „Ovidiană” a Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

 

Despre poetul Publius Ovidius Naso și recunoștința constănțenilor vor vorbi: dr. Lavinia Dumitrașcu, dr. Cristian Cealera și dr. Sorin Marcel Colesniuc.

 

Vă invităm să vizitați expoziția, care va fi deschisă până pe 14 septembrie 2023.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 • 16 - 30 august 2023

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța vă invită la vernisarea expoziției de grafică a Mihaela Florescu, artist plastic, membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România – filiala Constanța Unu,

 

Pași prin alte vremuri.

 

 

 Miercuri, 16 august 2023, ora 16,30, la etajul 2 al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, vă vor ghida pașii prin cetățile „altor vremuri”, în viziunea Mihaelei Florescu, prof. univ. dr. Gheorghe Caruțiu, cercetător științific dr. Lavinia Dumitrașcu și, bineînțeles, autoarea.

 

 

 Expoziția va fi deschisă publicului până pe 30 august 2023.

 

 

 • 12 - 15 august 2023

Dobrogea este o zonă ce cuprinde obiective culturale foarte diversificate și merită apreciate la adevăratalor valoare.

 

Proiectul Drumul Dunării – Dobrorigini, Partea I își propune să exploreze aceste obiective culturale șinaturale din localitățile aflate în proximitatea Dunării, în județul Constanța.

 

Ne dorim să promovăm și să valorificăm patrimoniul cultural dobrogean prin organizarea de traseeculturale de vizitare și expoziții care să atragă interesul localnicilor și al turiștilor pentru bogățiile ascunseîn această zonă.

Implementarea unui astfel de proiect vizează stimularea comunităților locale pentru a dezvolta oferte șiproduse ecoturistice tradiționale și culturale.

 

Urmărim ca activitățile proiectului să mobilizeze autoritățilelocale, membrii comunităților, precum și alte instituții și organizații culturale să devină mai preocupate depromovarea, valorificarea și prezervarea patrimoniului cultural din zonele aflate în proximitatea Dunării.

 

Obiectivele culturale vizate:

 

Lipniţa

     Cele mai vechi trei biserici funcţionale din Dobrogea: Pârjoaia, Satu-Nou, Strunga

     Drumul Cişmelelor de un Secol: Pe teritoriul UAT Lipniţa se află o serie de cişmele de piatră vechi de peste un secol, organizate în mai multe trasee pentru mers pe jos sau bicicletă

      Tabăra de Istorie şi Civilizaţie Dobrogeană Pârjoaia: ateliere de arheologie experimentală, limbi clasice, meşteşuguri

      ostroave rezervaţii naturale (ex. Ostrovul Şoimul), Rezervaţia Canaraua Fetii

 

Ostrov

      Complexul Adamclisi: Tropaeum Traiani, Cetatea Adamclisi, Muzeul de Istorie Adamclisi

      Mănăstirile Peştera Sf. Andrei, Dervent

      Cramea Viişoara, Crama Ostrov

 

Topalu

      Muzeul de Istorie Cernavodă, Muzeul de Artă Dinu şi Sevastiţa Vintilă Topalu

      Cetatea Capidava

      Crama Darie

 

Ghindăreşti

     Cheile Dobrogei, Mănăstirea Sf. Casian/Peştera Sf. Casian Cetatea

 

Ulmetum,

     Cetatea Carsium

     Punct gastronomic Ghindăreşti

     Canaralele Hârşovei

 

 • 29 iulie 2023
 • 29 iulie - 27 august 2023
 • 27 iulie  2023

Consiliul Județean Constanța, prin Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”, vă invită să luați parte la evenimentul cultural „Carte Veche |  Carte Nouă”, ce va avea loc joi, 27 iulie 2023, la ora 14.00, în spațiul expozițional al Centrului Multifuncțional Educativ pentru Tineret ,,Jean Constantin”.

 

Evenimentul cultural, care a ajuns deja la a II-a ediție, vine în întâmpinarea constănțenilor, chiar de Ziua Mondială a Cărților Vechi, cu o expoziție de carte veche, cu exemplare rar întâlnite, cât și lucrări cu autograful autorului. Anul acesta, piesa centrală a expoziției va fi un brevet cu semnătura olografă a regelui Carol I, iar în completare, o selecție de cărți, de sfârsit de secol XIX, pe tema regalității. În deschiderea evenimentului, violoncelistul Tudor Tănase va susține un moment muzical special.

 

Printre cele mai vechi exponate se află Operele lui Marcus Tullius Cicero, Veneția (1547), Publii Ovidii Nasonis Operum (1601), Tipic Bisericesc alcătuit de Sf. Sava (1633), Noul Testament de la Bălgrad (1648), Biblia lui Șaguna (1856), Observații sau băgări de seamă, Ienăchiță Văcărescu (1787), dar și cărți semnate de Liviu Rebreanu, Tudor Arghezi, V. A. Urechia. Vom discuta despre aceste cărți și evoluția lor împreună cu prof. univ. dr. Florentina Nicolae – Director Biblioteca Universitară ,,Ioan Popișteanu”, dr. Mădălina Nicolae – Șef Serviciu Biblioteca Universitară ,,Ioan Popișteanu” Constanța, Doina Moșoiu – Biblioteca Județeană ,,Ioan N. Roman” Constanța, dr. Corina Mihaela Apostoleanu – Biblioteca Județeană ,,Ioan N. Roman” Constanța, Aurel Mototolea – Director Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Andreea Andrei – Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța,  Raluca Popescu – reprezentant lanț de librării și dr. Ștefania-Laura Abibula-Stroe – Director General al Centrului Cultural Județean Constanța ,,Teodor T. Burada”.

 

Acest eveniment este organizat în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța, Biblioteca Universitară „Ioan Popișteanu” Constanța, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța și Colegiul Național de Arte „Regina Maria” Constanța.

 

Evenimentul este inițiat de Serviciul Coordonare Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” și Exploatare a Filmelor. Mai multe informații găsiți pe pagina de Facebook a Centrului Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” sau pe site-ul   www.centruljeanconstantin.ro.

 

Fiind o acțiune culturală dedicată Constanței, accesul se va face gratuit. Vă așteptăm!

 

 • 22 iulie - 5 august 2023

În perioada 22 iulie – 05 august 2023, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța se poate vizita

expoziția de pictură

 „Ritmuri în natură” a artistei Alexandra Maciac,

curatoriată de conf.univ.dr. Gheorghe Caruțiu.

 

Vernisajul va avea loc sâmbătă, 22 iulie, la ora 16:00. Intrarea este liberă.

 

Alexandra Maciac  a absolvit Facultatea de Arte din cadrul Universității Ovidius din Constanța, specializarea Pedagogia Artelor Plastice și Decorative. A urmat studiile masterale la Facultatea de Arte din cadrul Universității Ovidius din Constanța, specializarea Educația Vizuală prin Studiul Peisajului și Figurii, precum și studiile masterale la Facultatea de Istoria și Teoria Artei din cadrul Universității Naționale de Arte din București, specializarea Studii Vizuale și Curatoriale. Este membru stagiar al Uniunii Artiștilor Plastici din Romania, filiala București. Activitatea sa artistică s-a materializat în patru expoziții personale și numeroase participări la expoziții de grup, tabere de creație în țară și în străinătate.

 

Artista urmărește, în lucrările sale, transpunerea unei viziuni monumentale asupra subiectelor, o privire sintetică a motivului abordat atât în compoziție cât și în alegerea cromatică și descrie alegerea tematicii astfel: „Obiectele din natură ascund o sorginte de noblețe care scapă ochiului fugitiv și distras de nenumăratele provocări din zillele noastre. Căutarea esenței lucrurilor duce la dezgolirea lor de voalul cu care sunt acoperite, de amănunte întâmplătoare spre o dezvăluire a adevăratei lor identității. Acestea sunt pentru mine prilejul de a reda un vis, de a evoca o liniște cristalină sau o tensiune dramatică, de a descrie legătura dintre obiect și spațiu cu ajutorul limbajului plastic. Obiectele sunt alcătuite natural, neînnobilate într-un mod artificial, fără adăugiri de lucruri și elemente neesențiale. Realitatea nu are preț decât prin ceea ce e autentic și unic în fiecare ființă și obiect. Prin urmare, nu am căutat redarea obiectelor ideale, ci a caracterului unic al fiecăruia și profunzimea lor”.

 

Curatorul expoziției, conf. univ. dr. Gheorghe Caruțiu, relatează despre lucrările din expoziție: „Compozițiile Alexandrei Maciac pot fi decriptate într-un sistem de descompuneri pornind de la grupări de piramide, geometrii create prin sugestiile naturii, la descompuneri de triunghiuri, pătrate, preocuparea principală fiind descoperirea ordinii din natură. Urmărește raporturi complexe între geometria formală și culoarea care este folosită cu discreție, având o luminozitate transparentă. Aceasta o definește ca sensibilitate și o particularizează în creația sa. Artista, în pictura sa, pornește de  la  analiza unor structuri aparent simple reușind să ne dezvăluie, printr-o analiza profundă, misterul acestora îmbinând tradiția picturii cu experimentul contemporan. Subiectele tratate capătă o dimensiune cosmică după legile de organizare secretă care compun natura. Originalitatea lucrărilor reiese din această cercetare”.

 

 

 • 21 iulie 2023

Campania Digi24 „Avem același sânge” a ajuns și în Constanța.

 

Vineri, 21 iulie, la sediul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța,

este organizat un centru mobil de donare de sânge, deschis între orele 08:00 – 15:00.

 

 Campania, inițiată de televiziunea de știri Digi24 și coordonată la nivel local de Centrul de Transfuzie Constanța, are sprijinul deplin al instituției noastre, precum și al structurilor administrative locale, Consiliul Județean Constanța și Primăria Municipiului Constanța.

 

Evenimentul de donare va fi transmis în direct de jurnalista Digi24 Iulia Stanciu.

 

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, partener al evenimentului, vine în sprijinul acestuia și prin oferirea de pachete promoționale, constând într-o vizită gratuită a muzeului și o publicație proprie, primilor 50 de donatori.

 

 • 14 iulie  -  15 iulie 2023

WORKSHOP DE CONSERVARE-RESTAURARE A PATRIMONIULUI ISTORIC - ARTISTIC LA CONSTANȚA, REALIZAT ÎN CADRUL PROIECTULUI AFCN - TOMIS REDIVIVUS CONSERVAREA, RESTAURAREA ȘI VALORIFICAREA PATRIMONIULUI TOMITAN,

ÎN PERIOADA 12 -15.07.2023

 

- Atelierul / Workshop-ul de conservare-restaurare s-a desfășurat cu sprijinul Laboratorului Zonal de Conservare-Restaurare a Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINA Constanța) în parteneriat cu Facultatea de Istoria și Teoria Artei - Universitatea Națională de Arte București.

https://www.minac.ro/     https://www.minac.ro/laborator-de-conservare---restaurare.html

https://www.minac.ro/edificiul-roman-cu-mozaic.html / https://unarte.org/

 

 

În cadrul atelierului/workshopului s-au realizat:

În cadrul worksop-ului, participanții s-au familiarizat cu metodologia de cercetare – documentare și conservare - restaurare a patrimoniului istorico-artistic, arheologic. S-au abordat tehnici diferite de documentare și metode de conservare-restaurare pentru materiale diferite (suprafețe pictate - decorații murale, elemente decorative în relief, basorelief etc), descoperite în situri și monumentele istorice tomitane, din perioada antică elenistică și romană.

 

În perioada workshopului s-au realizat și alte activități conexe:

Formatul worksop-ului a vizat o abordare interdisciplinară şi integrată prin activităţile conexe şi diferite prezentări.

- S-au prezentat studii de caz din domeniul istorico-arheologic și al conservării-restaurării patrimoniului istoric și artistic, de către: director dr. Aurel Mototolea, dr. Tiberiu Potârniche, rest. Dan Ionescu, dr. Romeo Gheorghiță, st. Talida Lisaru, st. Karina Tartler.

- S-au realizat vizite ghidate susținute de către: dr. Delia Cornea, dr. Cristian Cealera, dr. Tiberiu Potârniche, dr. Romeo Gheorghiță, în muzeu și la situri și monumente istorice din orașul Tomis-Constanța:

- Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța - MINAC

- Laboratorului Zonal de Conservare-Restaurare – MINAC

- Edificiul Roman cu Mozaic, sec. IV-VI – MINAC

- Cripta Bazilicii, sec. VI (Lic.M.Eminescu)

- Parcul arheologic - Constanța

- Farul Genovez, sec. XIV, (XIX)

- Biserica Sf. Anton de Padova, (1938)

- Catedrala ortodoxă „Sfinții Apostoli Petru și Pavel“, sec. XIX

- Moscheea Carol I, (1913)

- Cazinoul Constanța, (1910)

- Casa cu Lei, (1898)

 

Organizare, suport logistic și material, mediatizare:

- Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța / Laboratorului Zonal de Conservare-Restaurare – MINAC;  Facultatea de Istoria și Teoria Artei (FITA) - Universitatea Națională de Arte București (UNAB); sc. CORES3-ART srl.

- Organizare workshop din patrea MINA Constanța: Dir. dr. Aurel Mototolea, muz.dr. Delia Cornea, dr. arh. Tiberiu Potârniche, exp. rest. Luiza Ionescu, exp. rest. Dan Ionescu.

- Coorganizare workshop din partea FITA-UNA București: decan. univ. dr. Mirela Dăuceanu, rest. sp. lect. univ.dr. Romeo Gheorghiță.

- Investigații științifice: dr. ing. Ghe. Niculescu, dr. ing. Migdonia Georgescu, dr. ing. Ileana Baltă.

- Participanți workshop, absolvenți/studenți, FITA (ITA,CR) - UNA București: Talida Lisaru, Karina Tartler, Ioana Sava, Amira Ivancea, Miron Danilă, Ileana Stanciu, Melisa Bâzgu, Gloria Berceanu, Thomas Murărașu.

 

 • 24 iunie  -  24 august 2023

În perioada 24 iunie–24 august 2023, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța este gazda unei expoziții deosebit de atractive, ce se adresează atât copiilor și tinerilor, cât și adulților cu suflet de copil -  Expoziția Itinerantă Perpetuum Țăndărică”.

 

Manifestarea este o incursiune plină de farmec în lumea spectacolului de animație, o prezentare interactiv-artistică a patrimoniului Teatrului de Animație Țăndărică, inițiatorul și organizatorul acestui demers.

 

În cadrul expoziției păpușile au fost atent alese pentru a ilustra îndelungata istorie de 78 de ani a teatrului, fiind marcate, astfel, principalele repere în evoluția teatrului de animație din România, rememorând atât artiştii, cât și personajele ce au consacrat această Artă. Totodată sunt prezentați pașii de construcție a unei păpuși sau a unei marionete, de la butucul de lemn – materie primă,  până la produsul final – păpușa sau marioneta, obiect de joc și operă de artă.

 

Expoziția ”Perpetuum Țăndărică” se adresează tuturor categoriilor de vârstă, dar și diferiților specialiști și adulților pasionați de istorie, scenografie și teatru. Expoziția se deschide astăzi, 24 iunie 2023 și va putea fi vizitată la etajul II al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța (Piața Ovidiu, nr. 12) până în data de 24 august a.c.

 

 • 16, 17, 18 iunie 2023

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (M.I.N.A.C.), în parteneriat cu Primăria Comunei Cumpăna și Primăria Orașului Murfatlar, organizează în perioada 16-18 iunie o serie de evenimente dedicate copiilor și tinerilor, acțiuni desfășurate cu ocazia sărbătoririi „Zilelor Europene ale Arheologiei”.

 

Startul activităților educative și distractive va fi dat vineri, 16 iunie, la Casa de Cultură din loc. Murfatlar, jud. Constanța, str. Mărgăritarelor nr. 9A, unde, în intervalul orar 12:00-16:00, copiii sunt invitați să participe la două ateliere de creație intitulate „Să modelăm și să colorăm istoria!”.

 

Sâmbătă și duminică (17 iunie – 10:00-19:00, 18 iunie – 10:00-17:00), distracția se mută în Parcul Verde din localitatea Cumpăna, jud. Constanța. Aici, specialiștii M.I.N.A.C. vor organiza ateliere de creație (modelaj, desen, decupaj), vor identifica în nisip piese antice alături de micii arheologi, cu care vor porni apoi în căutare de comori.

 

Prietenii noștri, Cercetașii României, au pregătit o serie de ateliere interesante, de neratat. Temele acestora sunt: prezentarea organizației și istoria ei, orientare urbană și în natură, tehnici de supraviețuire, primul ajutor, adăposturi de urgență, noduri folositoare, jocuri cercetășești, pictură pe față.

 

Partenerii din cadrul Asociației Culturale „Tomis” au lustruit armurile și au pregătit uneltele și costumele pentru a prezenta publicului cum trăiau, munceau și se luptau oamenii acum sute și mii de ani. Astfel, sub coordonarea acestora, se vor realiza demonstrații în atelierele de pielărie, confecții zale, tors lână și tâmplărie.

 

Tinerii de la Cercul de ceramică din cadrul Palatului Copiilor Constanța vor deveni, pentru două zile, profesorii celor care li se vor alătura în redescoperirea metodelor antice de realizare a obiectelor din lut.

 

Biblioteca Județeană  „Ioan N. Roman” Constanța se va alătura evenimentului, oferind posibilitatea copiilor de a schimba între ei cărțile citite, aceasta fiind o modalitate gratuită și prietenoasă cu mediul de înnoire a bibliotecilor personale.

 

Profesori ai Liceului Tehnologic „Nicolae Dumitrescu” din loc. Cumpăna și nu numai, vor coordona ateliere distractive, unde cei mici, dar și cei mari, vor putea să își descopere noi pasiuni. Ei vă așteaptă la atelierele de chitară, lectură, pictură, puzzle și șah.

 

 Copiii talentați din loc. Cumpăna au pregătit o serie de momente artistice și demonstrații sportive cu scopul de a convinge alți tineri să se alăture acestor frumoase și dinamice activități. Astfel, Ansamblul Mugurașii Cumpenei va susține un spectacol de folclor, trupele AIO Kids, True Volt și South Side Crew au pregătit un program de street dance, iar Trupa Școlii de Balet Nicolae Spirescu va încânta publicul cu mișcările grațioase, specifice.

Nu vor lipsi de la acest eveniment nici micii sportivi de la Club Sportiv Victoria Cumpăna. Ne vor antrena în programul lor, echipele de scrimă, lupte și gimnastică ritmică.

Pentru toți organizatorii și participanții, mici și mari, actorii Teatrului pentru copii și tineret Căluțul de Mare din Constanța vor juca în aer liber piesa Cei trei purceluși, în regia lui Gheorghe Balint.

 

Evenimentul mai sus prezentat este posibil datorită ajutorului oferit de către Primăria Comunei Cumpăna, Primăria Orașului Murfatlar, a membrilor Lions Club Constanța și, desigur, a tuturor voluntarilor, profesorilor, copiilor și părinților implicați.

 

Pentru detalii suplimentare, ne puteți contacta la nr. tel. 0723019616

 

 • 2 iunie 2023

Dragi copii,

 

Vineri, 2 iunie, începând cu ora 15:30,

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța celebrează

 

ZIUA INTERNAȚIONALĂ A COPILULUI,

 

organizând ateliere de creație în comuna Pantelimon, județul Constanța, pe terenul de fotbal de pe strada Ulmetum.

 

Împreună, vom modela în lut obiectele preferate ale anticilor, vom colora zei și zeițe și vom povesti aventurile interesante ale eroilor din Legendele Olimpului.

 

Vă așteptăm cu drag în cadrul parcului de distracție organizat special pentru voi de partenerii noștri, Primăria și Consiliul Local ale comunei Pantelimon.

 

Haideți cu noi!

 

 

 • 25 mai 2023

 

Lavinia Dumitrașcu, în colaborare cu Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, vernisează, cu ocazia Zilei Copilului, pe data de

 

29 mai 2023, ora 11.00,

 

expoziția

„PĂPUȘI PENTRU COPII MICI ȘI MARI – DIN COLECȚIA PERSONALĂ A LAVINIEI”.

 

Este un cadou oferit copiilor și celor care păstrează o frântură din sufletul de copil.

De asemenea, este un mod de a le mulțumi celor mici pentru că ne ajută să mergem mai departe cu zâmbetul pe buze și cu bucuria de a oferi oamenilor din sufletul nostru.

 

 

Invitați speciali: Andrei Neagu – ArtAntik Gallery, Grădinița „2 Pitici” și Școala gimnazială nr. 22 „I.C. Brătianu”.

 

 

 

Expoziția va fi deschisă publicului între 29 mai - 28 iunie 2023

 

 • 21 mai 2023

 

În data de 19 mai 2023

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța a inaugurat,

în Piața Ovidiu,

 

expoziția outdoor

„SEJURURILE ESTIVALE LA CONSTANȚA ȘI MAMAIA”.

 

Expoziția se constituie într-o retrospectivă a istoriei băilor de la Constanța și Mamaia și oferă vizitatorilor o perspectivă largă a modului în care acestea au evoluat de-a lungul timpului, devenind astăzi puncte de atracție ale turismului estival de pe litoralul românesc.

 

Documentele preluate din arhivele locale, alături de imaginile și textele expoziționale, oferă informații inedite despre încercările timide de organizare și dare în folosință a primelor Băi reci pentru Doamne și Domni de la Constanța, despre funcționarea Băilor de la Vii, despre deschiderea primelor stabilimente de băi de la Mamaia, urmărind evoluția acestora până la începutul anilor '90.

 

Cărțile poștale de epocă, puse cu generozitate la dispoziția publicului larg de către colecționarul Gheorghe Stănescu, creionează o imagine a modului în care plaja și băile marine erau văzute și practicate în secolul trecut și, mai mult decât atât, surprind imagini ale transformării, de-a lungul timpului, a orașului Constanța și a stațiunii Mamaia.

 

Pentru perioada anilor 1948-1989 (perioada regimului comunist) prezentarea  stațiunii Mamaia se face și prin prisma documentelor preluate din arhiva fostei Securități, care oferă informații inedite despre modul în care turiștii, dar și personalul angrenat în unitățile hoteliere, se aflau sub lupa Securității, subliniind contrastul existent între propaganda oficială și realitățile marcate de lipsuri și neajunsuri existente în epocă.

 

Realizată în colaborare cu Serviciul Județean Constanța al Arhivelor Naționale, cu Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității și cu Radio România Constanța, expoziția este rodul unei colaborări și cu alte instituții din țară, din care amintim preluarea unor imagini de epocă din Arhiva Muzeului Național de Istorie a României sau din fondul digitizat al Bibliotecii Județene  "I.N.Roman" Constanța.

 

Dedicată în primul rând Constanței și constănțenilor, Expoziția outdoor „Sejururile estivale la Constanța și Mamaia” este, în fapt, și o invitație adresată tuturor turiștilor de a descoperi orașul nostru și stațiunea Mamaia, așa cum au fost cândva, și de a retrăi parfumul anilor de demult. Accesul la expoziție este liber  - Piața Ovidiu, în stânga clădirii Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, de luni până duminică, în perioada 19 mai – 19 iunie 2023.

 

 • 21 mai 2023

 

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) găzduiește în perioada 19-21 mai un eveniment inedit, organizat sub egida Zilelor Constanței 2023.

 

Expoziția

ICOANA DIN LUMINĂ

 

reunește lucrările unor reputați artiști specializați în realizarea de icoane și lucrări religioase în stil bizantin.

 

Proiectul este coordonat de către Maria Carmen Ștefănescu, evenimentul fiind organizat de către Primăria Constanța, Consiliul Județean Constanța, MINAC și Asociația localităților și Zonelor Istorice și de Artă din România.

 Vernisajul expoziției va avea loc duminică, 21 mai,  de la ora 11.00, în sala Vasile Canarache din cadrul muzeului constănțean.

 

Vizitatorii vor putea admira creațiile artiștilor: Elena Băniceru (Moreni), preot Severian Luca (Ploiești), Oprea Olteanu (Târgoviște), Gabriela Pârvuleț Aramă (Constanța), Ioana Călinescu (Constanța), Laura Macri (Constanța), Mihaela Roca (Constanța), Sânziana Romanescu (Constanța).

 

 

 

 

 

 • 13 mai 2023

 

Sâmbătă, 13 mai, începând cu ora 19:00, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) invită iubitorii de cultură din municipiul și județul Constanța să participe la evenimentul european Noaptea Muzeelor, ajuns la cea de-a XIX-a ediție. Inițiat de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța, patronat de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor, Noaptea Europeană a Muzeelor este un eveniment de succes și o ocazie perfectă de a descoperi muzeele, dar și pentru a participa la diverse activități culturale, fiind așteptat cu mare interes în fiecare an.

 

Programul general de desfășurare al evenimentului este 19:00 – 01:00 (ultima intrare la 24:00), iar locațiile unde vă așteptăm pentru vizitarea gratuită a expozițiilor de bază ale acestora sunt următoarele:

- Muzeul din Piața Ovidiu nr.12;

- Muzeul de arheologie Histria;

- Muzeul Tropaeum Traiani și Monumentul triumfal din Adamclisi;

- Cetatea Capidava;

- Muzeul Carsium din Hârșova.

 

În sediul central al muzeului (Piața Ovidiu nr.12), pe lângă vizitarea expoziției de bază, vor mai avea loc următoarele activități:

- începând cu orele 19:30 și 20:30, în Sala „Vasile Canarache”, personalul de specialitate al instituției va susține Ateliere de lucru cu copii, în cadrul acțiunii Istoria – o poveste adevărată, spusă pe înțelesul tuturor;

 

- tot în Sala „Vasile Canarache” va rula o prezentare slide show a website-ului cultural www.povestiinargint.ro , aflat în ultimele faze de realizare;

 

- începând cu ora 19:30, studenți ai Facultății de Arte – specializarea Interpretare muzicală – Canto, din cadrul Universității Ovidius din Constanța, vor susține concertul interactiv Canto, altfel,  regia muzicală fiind asigurată de prof. univ. dr. Florența Nicoleta Marinescu;

 

- specialiștii muzeului, singuri sau în colaborare cu cei ai altor instituții, au pregătit o serie de expoziții temporare și itinerante, care vor putea fi vizitate, admirate și înțelese:

 

     expoziția de fotografii Simboluri monochrome Basarabi-Murfatlar

     exponatul lunii Primele reprezentări antropomorfe din Dobrogea

     expoziție temporară Regalitatea și Dobrogea

     expoziție itinerantă  Serbările încoronării (organizată în parteneriat cu Muzeul Național Cotroceni)

    expoziție temporară Viciu și istorie la Kustenge – pipe și lulele din colecția muzeului constănțean;

 

Apoi, prietenii muzeului de la Asociația „Historia Renascita” vor prezenta, tot outdoor, echipamente militare și arme specifice ale dacilor și romanilor;

Piese arheologice de excepție din expoziția organizată în Sala Tezaur sunt solicitate pentru a participa la expoziție internațională organizată la Roma, începând cu luna septembrie 2023, timp de un an, astfel încât este un bun prilej pentru vizitatori de a revedea, și conștientiza totodată, valorosul patrimoniu istorico-arheologic găzduit de această secțiune a muzeului nostru.

 

Intrarea este gratuită la toate obiectivele muzeului mai sus menționate.

 

Personalul de specialitate al instituției, prezent în toate sălile expoziționale, va oferi informațiile muzeografice și științifice necesare.

 

Vă așteptăm cu drag!

 

 

 

 • 13 mai 2023

 

expoziție temporară

VICIU ȘI ISTORIE LA KUSTENGE

 – pipe și lulele din colecția muzeului constănțean

 • 13 mai 2023

Primele reprezentări antropomorfe din Dobrogea

 

Problema neolitizării spațiului dobrogean a suscitat interesul multor specialiști, ideea unui neolitic aceramic sau scenariul producerii unei mari transgresiuni marine rămânând la stadiul unor ipoteze de lucru, fără argumente convingătoare. Cercetările arheologice preventive, întreprinse recent în punctul Palazu Mare – Malu Alb, oferă date noi cu privire la cele mai vechi locuiri neolitice din zona litoralului vest-pontic, datate în prima jumătate a mileniului VI cal. BC.

 

În perimetrul investigat pe promontoriu Malu Alb au fost descoperite 146 complexe arheologice, încadrate cronologic în trei perioade distincte: neolitic, epoca elenistică și epoca romană. Complexele neo-eneolitice acoperă o perioadă de peste 1000 de ani, aparținând următoarelor culturi: Pre-Hamangia, contemporană cu cultura Karanovo III, Hamangia – fazele II și IV, Gumelnița - faza timpurie „Varna” și faza A2.

 

Cel mai vechi complex arheologic C.55 s-a dovedit a fi o structură de locuire de mari dimensiuni, având o lungime de 16,70 m pe axa NE-SV și 10,50 m pe axa NV-SE. Construcția neincendiată a fost puternic afectată de amenajări târzii, respectiv de șapte gropi elenistice C.130 – C.136, de un șanț de lotizare C.57, datat în perioadă romană și de două șanțuri contemporane RAJA. Nivelul de abandon al structurii de locuire SL.1 a avut un contur neregulat, acoperind toată lățimea secțiunii (6 m) și o lungime între variind între 12,60 m (profilul de V)  și 15,60 m (profilul de E). Cu o grosime de aproximativ 0,25 m, acest strat s-a prezentat sub forma unui sediment de culoare cenușie – negricioasă, amestecat cu o cantitate foarte mare de material osteologic, fragmente ceramice decorate după modelul ceramicii Karanovo III, bucăți mici de chirpici ars, fragmente de plăcuțe de vatră, foarte multe microlite, nuclee și așchii de silex, fragmente de râșnițe, jetoane tăiate din ceramică și șist verde.

 

După demontarea nivelului de distrugere s-au conturat cinci concentrări cu plăcuțe de vatră, cele mai multe în poziție secundară.

 

Doar în primul grupaj s-a păstrat un fragment de vatră in situ (lungime păstrată = 0,40 m), la adâncimea de 1 m de la nivelul actual de călcare; după secționare a fost identificat un singur strat constructiv cu grosimea de 6 - 7 cm, fără alte lipituri, aplicat peste un sediment de culoare gălbuie-verzuie, nisipos și câteva fragmente ceramice.

 

În concentrările de vetre C.55a și C.55d, printre plăcuțele deranjate s-au descoperit mai multe fragmente de plastron broască țestoasă, topoarașe de tip calapod, ceramică cu decor excizat și incrustat cu pastă albă și un fragment de altăraș.

 

Nivelul ocupațional din interiorul construcției, cu o grosime variind între 0,40 / 0,50 – 0,60 m, a avut aspectul unui sediment tasat, de culoare bej – cenușie, cu urme de arsură, cărbune și cenușă în zona grupajelor cu plăcuțe de vatră, cu inventar foarte bogat. Ceramica din complexul C.55 își găsește cele mai bune analogii în spațiul sud-balcanic, ca de în exemplu în nivelurile Karanovo II-III, din așezarea Ocharovo Gorata. Analogii întâlnim și la nord de Dunăre în arealul culturii Dudești, de exemplu în așezările de la Măgura Buduiasca și Milcovu din Deal: pliseurile foarte fine, grupate în benzi oblice (dispuse în unghi pe pansă și umărul castroanelor), toartele cu butoni, motivele incizate și umplute cu puncte imprimate.

 

 Industria litică este reprezentată îndeosebi de microlite de silex de culoare bej și neagră, cele mai multe fiind lamele de dimensiuni foarte mici, gratoare circulare, mai rar burine. Lor li se adaugă râșnițe, bile de praștie, percutoare, toporașe și dăltițe.

Din inventarul acestei structuri de locuire fac parte și două reprezentări antropomorfe: un idol de lut, păstrat fragmentar și un pandantiv de piatră. Figurina de lut a fost modelată îngrijit din pastă fină, de culoare cărămizie, arsă incomplet (în spărtură se poate observa miezul de culoare neagră). Păstrată fragmentar, piesa prezintă un gât lung, tip „coloană”, bustul și brațele, modelate schematic, după tradiția plasticii balcanice din prima jumătate a mileniului VI cal.BC. Pe fața piesei se mai păstrează urme de pictură albă, sub forma unor linii paralele. Cele mai bune analogii pentru aceast tip de reprezentare antropomorfă se regăsesc în plastica culturii Karanovo III (Bulgaria). Dimensiuni: înălțime păstrată = 67mm, lățime = 43 mm, grosime = 14 mm.

 

A doua reprezentare antropomorfă constituie un pandantiv, tăiat dintr-o plăcuță de piatră de culoare maronie, cu pete albicioase, aplatizat, având un contur schematic. Dimensiuni: înălțime = 47mm, lățime maximă = 18 mm, grosime = 2 – 3mm.

În concluzie, materialul ceramic, plastica și datele 14C, cuprinse în intervalul 5700 – 5400 cal.BC, permit conturarea unui tablou cultural nou, anterior culturii Hamangia – numit de noi Pre-Hamangia, cu cele mai bune analogii în neoliticul timpuriu final și începutul neoliticului mijlociu din spațiul balcanic, respectiv sfârșitul culturii Karanovo II/ debutul culturii Karanovo III și cultura Dudești I (Malu Roșu) din spațiul nord-dunărean.

 

Bibliografie: Valentina Voinea, Constantin Băjenaru, Monica Mărgărit, Adrian Bălășescu, Valentin Radu, Adrian Irimia, Mirela Mihon, Alexandru Petre, Cristian Mănăilescu, Începutul neoliticului în Dobrogea. Descoperirile de la Palazu Mare – Malu Alb (2021), Pontica 56, 2023, sub tipar.

 

 

 • 12 mai 2023

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, în parteneriat cu Primăria Orașului Murfatlar și cu sprijinul Consiliului Județean Constanța, vă invită la vernisajul expoziției SIMBOLURI MONOCROME: BASARABI - MURFATLAR, vineri, 12 mai 2023, ora 12:00, la Casa de Cultură Murfatlar.

 

În manifestările determinate de spiritul religios, oamenii au utilizat semne grafice, încărcate de semnificația mesajului personal sau colectiv. Ei au continuat să le folosească și după ce au fost create sistemele de scriere, deoarece simbolurile depășesc limitele acestora în comunicarea cu semenii ori cu divinitatea. În creta moale a pereților monumentului rupestru de la Basarabi-Murfatlar sunt îmbinate cele două forme de exprimare, conturându-se astfel o imagine complexă a vieții spirituale a locuitorilor așezământului monahal, dar și a comunităților din care făceau parte.

 

Complexul de bisericuțe, chilii, locuințe și morminte, descoperit în anul 1957, pe o pantă a dealului Tibișir (loc. Murfatlar, jud. Constanța), a funcționat, conform opiniei specialiștilor, într-un interval ce cuprinde secolele IX-XI d.Hr., cercetările mai recente restrângând perioada la secolul al X-lea d.Hr. Se presupune că aici a existat unul dintre centrele monahale dobrogene importante, unde s-au retras călugări practicanți ai creștinismului bizantin, reflectat în arhitectură și în inciziile ce au rezistat până astăzi.

 

Expoziția adună fotografii alb-negru executate de către specialiști ai Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, în diferite stadii de cercetare a monumentului. Aceste fotografii reprezintă o invitație la descifrarea mesajelor, sentimentelor și gândirii religioase transmise peste vreme sub forma unor simboluri monocrome.

 

The Museum of National History and Archeology Constanța, in partnership with Murfatlar City Hall and with the support of Constanța County Council, invites you to the opening of the exhibition MONOCHROME SYMBOLS: BASARABI - MURFATLAR, Friday, May 12, 2023, at 12:00, at the Murfatlar House of Culture.

 

In the manifestations determined by the religious spirit, people used graphic signs, loaded with the meaning of a personal or collective message. They continued to use them even after writing systems were created, because symbols transcended their limits in communicating with fellow humans or with divinity. Inside the monument of Basarabi-Murfatlar, the two forms of expression are combined on the soft chalk walls, thus shaping a complex image of the spiritual life that belongs to the inhabitants of the monastic settlement, but also to the communities of which they were a part.

 

The rock-cut churches, cells, dwellings, and tombs, discovered in 1957, on a slope of the Tibișir hill (Murfatlar locality, Constanța county), functioned between the 9th-11th centuries AD or only in the 10th century AD, according to some specialists. It is assumed that it was one of the most important monastic centres in Dobrudja, where monks practicing Byzantine Christianity retreated, their religion being reflected in the architecture and in the incisions that have survived to this day.

 

The exhibition gathers black-and-white photos taken by specialists of the Constanța’s Museum of National History and Archeology, in different stages of research on the monument. These photos are an invitation to decipher the messages, feelings and religious thought transmitted over time in the form of monochrome symbols.

 

 

 • 10 mai 2023

 

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța are deosebita onoare să vă invite la o suită de evenimente dedicate zilei de 10 Mai – Ziua Regalității. În fiecare an în România este marcată la acceastă dată Ziua Regalităţii, legiferată drept sărbătoare naţională de către Camera Deputaţilor, în aprilie 2015.

 

Ziua Regalităţii are o triplă semnificaţie legată de istoria României şi, în particular, de Regele Carol I: la 10 mai 1866 Carol de Hohenzollern Sigmaringen a sosit la București și a depus în fața Parlamentului României jurământul de credință, fiind încoronat Principe al României, cu numele Carol I. Un alt eveniment marcant al istoriei noastre naționale a fost proclamarea de către Principele Carol I, la 10 mai 1877, a Independenței României, cucerită ulterior de țara noastră pe câmpul de luptă în timpul războiului ruso-româno-turc din anii 1877-1878. În fine, cea de-a treia semnificație a acestei zile este legată de proclamarea țării noastre ca Regat, la 10 mai 1881, Carol I devenind astfel primul rege al României.

 

În celebrarea acestei zile, MINA Constanța a pregătit o serie de evenimente culturale dedicate Regalității și rolului pe care l-a avut în crearea statului național român modern și în desăvârșirea unității statale. Astfel, miercuri 10 mai 2023, ora 17.00, va avea loc vernisajul Expoziției Regalitatea și Dobrogea, un demers cultural organizat de Asociația Filateliștilor „Tomis“ Constanța, în colaborare cu MINA Constanța și sub patronajul  Consiliul Județean Constanța.

Vernisajul va fi urmat de lansarea nr. 6 (136) al revistei „Magazin de filatelie, cartofilie și numismatică“ (aprilie-mai 2023), ocazie cu care invitații vor avea posibilitatea să dezbată și să afle cum este reflectată imaginea Regalității în cartofilia și filatelia de epocă.

 

În continuarea evenimentului, începând cu ora 18.00, la etajul II al muzeului se va realiza deschiderea oficială a Expoziției itinerante „Serbările Încoronării (1922-2022)“, un demers expozițional de excepție organizat de Muzeul Național Cotroceni în colaborare cu instituția noastră, în calitate de gazdă.

Vă învităm să fiți alături de noi și de reprezentanții Asociației Filateliștilor „Tomis“ Constanța, la această manifestare culturală menită a marca semnificațiile profunde ale Zilei Regalității!

 

 

 • 5 mai 2023

 

 

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța și Consiliul Județean Constanța, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Constanța și Societatea de Științe Istorice din România – filiala Constanța, organizează, vineri, 5 mai 2023, la ora 11.00, în Aula „Adrian Rădulescu” a Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, simpozionul dedicat Zilei Proclamării Independenței României, Sfârșitului celui de-al Doilea Război Mondial și Zilei Europei Unite.

 

Ca de obicei, vom marca aceste evenimente împreună cu elevi din orașul și județul Constanța. Vor vorbi despre momentele istorice menționate: Bianca Gornea - Școala gimnazială nr. 16 „M.I.Dobrogeanu”, Ecaterina Danciuc- Colegiul Naţional Pedagogic „Constantin Brătescu”, Eric Andrei Ursea - Școala gimnazială nr. 24 „Ion Jalea”, Fabian Cotan – Liceu teoretic „George Călinescu” și Luca Voinea - Şcoala gimnazială nr. 22 „I.C. Brătianu”.

Spectacolul dedicat acestor evenimente va fi susținut de Corul Seminarului Teologic „Sf. Cuvios Dionisie Exiguul”, Şcoala gimnazială nr. 22 „I.C. Brătianu”, Răzvan Decu - Şcoala gimnazială nr. 1 Valu lui Traian, Liceul de Marină „Alexandru Ioan Cuza”, Ansamblul „Cartalu” - Școala gimnazială Vulturu.

 

Moderator va fi dr. Lavinia Dumitrașcu – MINAC -, ajutată de asistenții săi: Luca Voinea - Şcoala gimnazială nr. 22 „I.C. Brătianu”, Alexandru Popescu - Școala gimnazială nr. 38 „Dimitrie Cantemir”, Eric Andrei Ursea - Școala gimnazială nr. 24 „Ion Jalea”.

 

Vă invităm să ne amintim împreună!

 

 

 • 27 aprilie 2023

 

Elevii Liceului Teoretic Ioan Cotovu Hârșova, au descoperit tainele arheologiei alături de doamna profesor Ghelban Elena și ai săi invitați de la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța: Cercetător științific 2, Voinea Valentina și masterand istorie, Irimia Adrian care au susținut prezentarea - ,,Introducere în tainele arheologiei"

 • 7 - 12 aprilie 2023

 

În perioada 7-12 aprilie 2023, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) a organizat o Tabără arheologică, în cadrul Proiectului de cooperare transfrontalieră „O uniune transfrontalieră în umbra istoriei /  A cross Border Union in the Shadow of History” - ROBG 134. Proiectul este finanțat prin programul INTERREG V A România – Bulgaria, aplicant fiind UAT Hârșova, iar primăria Krushari (Bulgaria), MINAC și Muzeul Regional de Istorie Dobrich, beneficiari. Valoarea totală a proiectului este de 3.202.768 euro, din care 2.722.353 euro contribuția Uniunii Europene, prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională.

 

Obiectivul general al proiectului este îmbunătăţirea utilizării sustenabile a patrimoniului natural şi cultural în zona transfrontalieră Dobrich - Constanţa prin dezvoltarea şi promovarea produsului turistic comun „Zaldapa (Krushari) - Valea Uscată – Carsium (Hârșova)”. Acesta este reprezentat de infrastructura modernă şi atractivă creată în contextul unui bogat patrimoniu cultural, pentru satisfacerea nevoilor de cunoaştere şi agrement ale turiştilor. Produsul integrează infrastructura şi serviciile cultural-turistice (muzeale, educaţionale, de agrement, dar și cercetare ştiinţifică) oferite în cadrul traseului turistic Zaldapa (Krushari) - Valea Uscată – Carsium (Hârșova).

 

Pe parcursul implementării proiectului au fost realizate o serie de activități, dintre care amintim:

- Subproiectul ,,Reabilitare drumuri de acces către  ansamblul ,,Vasile Cotovu” și Cetatea ,,Carsium” din  orașul Hârșova, județul Constanța”;

- Subproiecctul „Restaurarea, conservarea și punerea în valoare a ansamblului Vasile Cotovu-centru multicultural în orașul Hârșova, județul Constanța”. Aici, în acest ansamblu arhitectural emblematic pentru istoria învățământului în Hârșova și Dobrogea în secolul XX, în spații dedicate puse la dispoziție cu generozitate și înțelegere de către Primăria orașului Hîrșova, va fi reorganizat Muzeul Carsium, într-un concept modern, concordant cu cerințele proiectului;

- Dezvoltarea infrastructurii turistice a cetății Zaldapa și organizarea unui muzeu out door în municipalitatea Krushari;

- Dezvoltarea infrastructurii turistice în Valea Uscată (Bulgaria);

- Stabilirea unei rute turistice și crearea unei strategii de marketing integrate pentru regiunea-țintă;

 

Proiectul se va încheia cu organizarea unui simpozion științific, a cărui temă principală este recuperarea memoriei istorice a localităților Hârșova și Krushari.

 

Nu în ultimul rând, o activitate importantă a fost organizarea și desfășurarea unei Tabere de arheologie. În cadrul acesteia 30 elevi de liceu din Krushari și Hârșova (împreună cu profesorii însoțitori), au avut posibilitatea să cunoscă situri și cetăți din județul Constanța și să participe la activități educative. Elevii au beneficiat, pe tot parcursul taberei, de arheologi-lectori dedicați, care au oferit cu generozitate informații științifice asupra locurilor vizitate, iar elevii bulgari au beneficiat de servicii de interpretariat româno-bulgar.

 

În prima zi a taberei, au fost vizitate obiective de interes istoric și arheologic din orașul Hârșova, respectiv un tur ghidat al orașului, vizitarea obiectivelor de cult din oraș (biserica ortodoxă și geamia musulmană), dar și a obiectivelor naturale din zonă.

 

În următoarele două zile, activitatea a fost concentrată în municipiul Constanța. Au fost efectuate vizite ghidate în expoziția de bază a MINAC, dar și în zona istorică a orașului Constanța. În cadrul Laboratorului de Restaurare-Conservare, elevii au putut participa atât la activități practice de identificare, spălare și conservare a ceramicii găsite în săpăturile arheologice, cât și la operațiuni de confecționare a suvenirurilor proprii ale muzeului (preparare material, turnare, finisare etc.).

 

Ziua a patra a fost dedicată vizitării obiectivelor istorico-arheologice aflate pe teritoriul localității Adamclisi: cetatea Tropaeum Traiani, monumentul triumfal și muzeul de sit din localitate.

 

În ziua a cincea au fost vizitate cetatea Capidava și Muzeul de Artă „Dinu și Sevasta Vintilă” din localitatea Topalu. Lecțiile ghidate au fost completate cu materiale vizuale de prezentare a unor obiective de pe limesul dunărean (ex. Sacidava), pentru a fi oferite astfel informații integrate.

 

Ultima zi a taberei s-a desfășurat acolo unde a și început, în Hârșova. Au fost efectuate tururi ghidate ale cetății Carsium și muzeului de istorie din localitate.

 

Din partea MINAC au participat la reușita acestei activități, în calitate de specialiști: dr. Delia Cornea (muzeograf), dr. Sorin Colesniuc (cercetător), dr. Constantin Nicolae (cercetător), dr. Maria Bolocan (conservator), Luiza Ionescu (restaurator).

 

 • 6 aprilie 2023

 

Mărturii creștine din Dobrogea antică – O țiglă cu reprezentarea Profetului Daniel descoperită la Capidava (secolul al VI-lea p. Chr.)

 

Curatori: Radu Petcu, cercetător științific

                Ingrid Petcu-Levei, arheolog

 

Cercetările arheologice efectuate la Capidava în anul 2015, cu ocazia proiectului de restaurare a cetății, au scos la lumină o cantitate diversificată și bogată de material arheologic. Printre acestea se află și o țiglă cu reprezentări antropomorfe și zoomorfe, aflată în colecția Muzeului de Istorie și Arheologie din Constanța.

 

 Scena ilustrează, după părerea noastră, povestea biblică a lui Daniel în grota cu lei, profet al Vechiului Testament. Înfățișată ca o scenă simetrică, reprezentarea cuprinde figura Profetului biblic, flancată de un leu în dreapta sa și de un alt personaj în stânga. Coama leului este schițată printr-o serie de linii paralele de diverse dimensiuni pe capul ușor alungit. Intrarea în grotă este redată în josul țiglei prin trei linii paralele în formă de semicerc și una orizontală. Este una dintre puținele scene ilustrate din antichitate în care este redată grota. Reprezentarea este una dintre cele mai vechi de acest gen din Scythia, ceea ce face ca obiectul să fie unicat în spațiul dobrogean și nu numai.

 

 În iconografia paleocreștină, profetul Daniel este universal reprezentat în postura de orant, fiind de asemenea una dintre cele mai emblematice imagini ale artei creștine timpurii, cu o valoare heraldică deosebită, care va rămâne în linii mari aceeași pe tot parcursul istoriei. Se poate afirma că reprezentarea profetului Daniel, împreună cu alte câteva imagini, printre care și Bunul Păstor, constituie pivoții iconografiei creștine, numărându-se printre simbolurile adoptate de Constantin cel Mare.

 

 Studiile au arătat că scena lui Daniel în groapa cu lei nu a fost subiectul unei arte bisericești consacrate, iar exemplele în acest sens sunt relativ puține. Majoritatea monumentelor pe care se regăsește scena sunt pentru uz privat: fie că este vorba de artă funerară, obiecte de zi cu zi sau de evlavie privată, motivul lui Daniel a fost unul popular, al maselor, care a culminat, într-un final, prin venerarea sa ca sfânt. Indiferent de modul și contextul în care era reprezentat, răspândirea generală a motivului Daniel are ca rezultat un singur mesaj comun în lumea profană: Daniel Eroul în fața pericolului și a morții.

 

Prezența Profetului Daniel la Capidava nu este una anormală. Deși descoperirea tegulei, în contextul secolului al VI-lea p. Chr., poate fi ușor neobișnuită, datorită contextului militar din acea perioadă, aceasta avea un rol simbolic. Profetul era cunoscut pentru curajul pe care l-a îmbrățișat în momentul aruncării în groapa cu lei. Întâlnirea scenei în contextul mai sus amintit, reprezintă bravura soldaților în fața pericolului și a morții. Transmutarea simbolului Profetului Daniel într-o reprezentare ilustrată, oferă dovada curajului care trebuia purtat de fiecare militar. Reprezentarea demonstreză că mesajul nu putea fi transmis altfel decât prin impact vizual, care este mult mai puternic decât cel verbal.

 

În pragul Sfintei Sărbători de Paști, vă invităm să descoperiți această veche mărturie de viață creștină pe tărâm dobrogean, ce va fi expusă pe toată durata lunii aprilie.

 

 

 • 5 aprilie - 10 mai 2023

 

Itinerarea expoziției

Destinul unei așezări antice. Cercetări arheologice preventive la periferia orașului Constanța,

de către MINA Constanța, la Muzeul Județean “Ștefan cel Mare” Vaslui, în perioada 5 aprilie - 10 mai 2023.

 

 Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, cu sprijinul Consiliului Județean Constanța, are deosebita plăcere de a anunța vernisajul expoziției Destinul unei așezări antice. Cercetări arheologice preventive la periferia orașului Constanța, manifestare care va avea loc în data de 5 aprilie 2023, ora 1100, la sediul Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” din Vaslui, Sala Arta.

 

Expoziția este itinerată de către Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, în temeiul bunei sale colaborări cu Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” și poate fi vizitată în perioada 05. 04. 2023 - 10. 05. 2023, la sediul instituției gazdă, aflată pe str. Hagi Chiriac, la nr. 2, din localitatea Vaslui. Demersul expozițional este curatoriat de către doamna A. C. Georgescu-Hamat și domnul Ștefan Georgescu din partea MINA Constanța și de către domnul C. Lazanu, din partea Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui.

 

În cadrul expoziției vor putea fi admirate circa 60 de artefacte arheologice din colecția MINA Constanța, cu o deosebită valoare istorică și de patrimoniu și care au fost restaurate în laboratoarele MINA Constanța. Acestea provin din cercetările arheologice preventive realizate la periferia orașului Constanța între anii 2021-2022, fiind documentate 117 complexe, din care 18 morminte, majoritatea aparținând perioadei romane și romano - bizantină. Complexele cercetate fac parte dintr-o locuire de tip rural, cu caracter agricol și meșteșugăresc, aflată în proximitatea drumului roman și în vecinătatea Tomis-ului și fiind datate între prima jumătate a secolului a II-lea și începutul secolului al VII-lea p. Chr. Au fost cercetate și documentate cuptoare de produs var care foloseau monumente spoliate din orașul antic, locuințe de suprafață și o fântână corespunzătoare perioadei Tetrarhiei și a domniei lui Constantin cel Mare, precum și locuințe semi-adâncite, gropi de provizii și gropi de extragere a lutului. Cel mai interesant și deosebit tip de complexe îl reprezintă câteva tuneluri, săpate în solul viu. Acestea au fost excavate de către locuitorii așezării, în preajma începutului secolului al VII-lea, în scop de protecție. Tunelurile au fost întărite cu pereți de piatră și aveau camere de acces, camere de depozitare, precum și camere în care se puteau adăposti un număr limitat de persoane, asigurând chiar și accesul la fântâna de secolul al  IV- lea.

 

Documentarea locuirii din punctul bd. A. Vlaicu, nr. 158 a adus foarte multe informații noi cu privire la așezările antice care bordau anticul Tomis în perioada secolelor II- VII A.D, la economia, structura socială și planimetria acestora. În același timp, această cercetare arheologică demonstrează că viața locuitorilor din astfel de așezări a fost plină de provocări, de la a-și câștiga cele trebuitoare pentru viața de zi cu zi, la moartea vechilor zei în cuptoarele de făcut var sau la încercările de a-și salva viața în tunelele săpate adânc, în pământul așezării, informații cu o valoare deosebită pentru istoria poporului român.

 

 • 16 martie 2023

 

Lansare volum omagial

IN HONOREM dr. Gabriel Gheorghe Custurea

 

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța invită publicul iubitor de numismatică, arheologie și istorie la lansarea volumului Pontica 55, Supplementum IX: STUDIA NUMISMATICA ET ARCHAEOLOGICA. In honorem Gabriel Gheorghe Custurea, care va avea loc joi, 16 martie, orele 11.00, la sediul din Piața Ovidiu, nr. 12.

 

Cercetătorul științific dr. Gabriel Gheorghe Custurea s-a născut la 18 martie 1952 în Constanța, într-o familie cu rădăcini dobrogene de pe la sfârșitul secolului al XIX-lea, la care au mai existat câteva contribuții transilvănene și oltenești. A terminat studiile gimnaziale la liceul „Mihai Eminescu” din Constanța (1967-1971) și a urmat Școala Militară de Ofițeri de Rezervă de la Bacău (1979-1980), pe parcursul a șase luni. A urmat cursurile Facultății de Istorie-Filozofie a Universității din București (1973-1978), iar lucrarea de licență a pregătit-o sub îndrumarea prof. univ. dr. Nicolae Ceachir.

 

În perioada 1993-1999 a efectuat pregătirea doctorală, sub coordonarea remarcabilului prof. univ. dr. Dan Gh. Teodor, la Institutul de Arheologie al Academiei Române, filiala Iași, cu tema Aspecte ale vieții economice în Dobrogea în secolele IX-XI în lumina descoperirilor monetare. Începând cu anul 1993 devine cercetător la muzeul constănțean, iar între anii 1998-2004 a predat un curs de numismatică, în calitate de lector asociat, la Facultatea de Istorie a Universității „Ovidius” din Constanța.

 

În perioada anilor 2005-2009 a fost director adjunct al instituției muzeale constănțene, iar din 2009 până în 2016 director general.

 

Calitatea pregătirii sale științifice a fost onorată printr-o amplă activitate publicistică, fiind autor, coautor și editor a nouă cărţi, cataloage și alte lucrări de istorie, numismatică și arheologie. La acestea, se adaugă peste 90 de studii, articole şi note, publicate în ţară şi străinătate, apărute în numeroase reviste și volume de specialitate, dintre care amintim Numizmatika, sfragistika i epigrafika de la Sofia, Pontica (Constanța), Peuce (Tulcea), volumul celui de al XIe Congres International de Numismatiques-Bruxelles sau volumul dedicat International Symposium Thessalonike.

În calitate de specialist care a demonstrat calități științifice incontestabile, cu precădere în numismatica și arheologia mileniului I p.Chr. și de la debutul celui următor, a adus contribuţii foarte importante privind: circulația monetară bizantină; studiul fenomenelor economice și financiare specifice lumii bizantine dunărene; arheologia secolelor VI-XII; precum și realitățile urbane, economice și monetare din secolele XV-XVIII, din Dobrogea.

 

Odată cu numărul 40, a devenit membru al redacției revistei științifice „Pontica”, una din emblemele Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Constanța, cu recunoaștere internațională, prin intermediul căreia astăzi îi omagiem activitatea științifică depusă pe parcursul întregii cariere. Editorii volumului omagial sunt dr. Gabriel Mircea Talmațchi, dr. Cristina Paraschiv-Talmațchi și dr. Lucian Munteanu, acesta fiind publicat la Editura EIKON, din București.

 

Evenimentul se va desfășura la etajul I, în aula ”Adrian Rădulescu” (sala pictată), iar intrarea este liberă.

 • 9 martie 2023

 

Data de 9 martie marchează atât sărbătoarea Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia, cât și Ziua Deținuților Politici Anticomuniști din perioada 1944-1989, adoptată de Parlamentul României prin Legea nr. 247/2011. Cu ocazia acestei zile cu o deosebită semnificație, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța vă invită la sediul central din Piața Ovidiu nr. 12 (Sala Comunism, etaj II),  ora 11:30, la un eveniment menit a comemora victimele regimului comunist din România.

 

În cadrul acestei manifestări, MINA Constanța prezintă mărturii lăsate posterității de  către deținuții politici ce au participat la lucrările de reamenajare a Cazinoului din Constanța la începutul anilor '50, mărturii descoperite cu ocazia implementării proiectului de reabilitare a clădirii Cazinoului, demarat la începutul anului 2020. Cele două artefacte -mărturii, reprezentând bilete olografe scrise pe hârtie de sac de către deținuții politici și ascunse în pereții Cazinoului, sunt prezentate astăzi publicului larg, sub titlul Exponatul lunii martie.

 

La eveniment va participa din partea Asociației Foștilor Deținuți Politici din România, filiala Constanța, doamna Marioara Ionescu,  în calitate de președinte interimar.

 

Vă așteptăm!

Manager,

dr. Constantin Aurel MOTOTOLEA

 

 

 

 

 

 • 3 martie 2023

 

În data de 3 martie 2023, cu începere de la orele 14.00, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (Piața Ovidiu, nr. 12), va fi gazda manifestării culturale  intitulate

 

Basarabia- lacrimă de dor.

 

Programul evenimentului cuprinde următoarele momente:

• vernirea Expoziției Monumentele Basarabiei furate

• lansarea volumului Războiul monumentelor, semnat de Iulian Rusanovschi

• recitalul Din Basarabia, susținut de compozitorul și maestrul în Artă, Viorel Burlacu.

 

Expoziția, compusă din 32 de panouri tematice, aduce în atenția publicului o serie de monumente din spațiul basarabean, datând din perioada interbelică, și va rămâne deschisă spre vizitare publicului larg în perioada 3-17 martie 2023.

 

Manifestarea se bucură de prezența doamnei Ambasador Iuliana Gorea COSTIN, iar la festivitate va vorbi și autorul cărții, avocat Iulian Rusanovschi.

 

Vă așteptăm cu drag!

 

 

 

 

 

 • 20 ianuarie 2023

Simpozion

 

     Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța și Consiliul Județean Constanța, în colaborare cu Inspectarul Școlar Județean Constanța și Societatea de Științe Istorice din România–filiala Constanța, vă așteaptă, vineri, 20 ianuarie 2023, ora 11.00, în Aula „Vasile Canarache” („Ovidiana”) a MINAC, la simpozionul dedicat primei etape a realizării României Mari, Unirea Principatelor Române - 24 ianuarie 1859.

 

     Vor evoca momente ale luptei pentru realizarea „Micii Uniri” și primii pași ai modernizării României dr. Lavinia Dumitrașcu – Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța; Laura Bujor  - Colegiul Naţional Pedagogic „Constantin Brătescu” - prof. coord. Cristina Gâlă; Fabian Cotan - Liceul Teoretic „George Călinescu” - prof. coord. Eugenia Crăciun; Maria Alexandra Costea, Maria Cristina Comșa - Școala gimnazială nr. 24 „Ion Jalea” – prof. coord. Violeta Borandă.

 

     Spectacolul dedicat acestui eveniment va fi susținut de elevi ai Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sf. Cuv. Dionisie Exiguul” Constanța - coord. prof.: Marian Bostan, Adrian Clinciu, Mircea Cristian Pricop -, ai Școlii gimnaziale nr. 16 „Bogdan Petriceicu Hașdeu”- coord. prof:  Alina Burciu, Grozavu Adriana - și Răzvan Decu - Școala gimnazială nr. 1 Valu lui Traian - coord. prof. Mihaela Acsân.

 

     Simpozionul va fi moderat de dr. Lavinia Dumitrașcu -– Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța - și de asistentul ei, Luca Voinea, elev al Școlii gimnaziale nr. 22 „I.C. Brătianu”.

 

 

 

 

 • 21 decembrie 2022 – 15 ianuarie 2023

Expoziție

 

Natură statică „Subiect Pretext”

 

21 decembrie 2022 – 15 ianuarie 2023

 

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța găzduiește în perioada 21 decembrie 2022 – 15 ianuarie 2023 expoziția Natură statică” Subiect Pretext”, semnată de artista Roxana Dumitru, membru stagiar UAPR, curator expoziție –  conf.univ. dr. Gheorghe Caruțiu.

 

Din lucrările prezentate în această expoziție personală rezultă o preocupare pentru compunerea imaginilor, printr-un sistem coerent de lucru, ținînd seama de sistemul structural geometric-plastic, format din repere geometrice, prin care a identificat modalități de a organiza spațiul, căutand permanent soluții inedite și înțelegand mecanismele complexe prin intermediul descifrării modelelor de studiu ale unora dintre marii maeștrii din istoria artelor plastice.

 

În tema propusă, artista a realizat diferite variante compoziționale pornind de la natura statică ca pretext, în sensul de a dezvolta diferite variante compoziționale.

 

Natura statică aleasă a fost cea din spațiul atelierului în care diferite forme, realizate din recuzita atelierului, creează diverse ritmuri, care au inspirat-o pentru lucrările prezentate. Compoziția a devenit pentru Roxana Dumitru principala temă în care unitatea întregului, ca principiu plastic, devine un tot unitar.

 

Pe drumul ales, tânăra artistă Roxana Dumitru are șanse reale de a-și impune concepția plastică în climatul divers al tendințelor actuale, afirmându-se printr-o viziune personală ce ține de tradiția picturii românești.

 

 

Tur virtual

Resurse Web

Organigrama

Declarații de avere

rapoarte de activitate

Adresa: Piața Ovidiu nr. 12,

900745, Constanța.

Tel./Fax: +4 0241 618 763

E-mail: minaconstanta@gmail.com

date de contact

caută în site

Copyright © 2015 Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

Hosted by