Expoziții temporare

 • - 2015 -

  ANGHEL SALIGNY

  UN FĂURITOR AL DOBROGEI MODERNE

  120 DE ANI DE LA INAUGURAREA PODULUI DE LA CERNAVODA

   

   

  Anul acesta se împlinesc 120 de ani de la inaugurarea  podului de cale ferată de la Cernavodă, prim simbol al revenirii Dobrogei la Patria Mamă, România.

  Cu acest prilej, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Cabinetul de arhitectură Radu Cornescu, Serviciul Județean Constanța al Arhivelor Naționale și Biblioteca Județeană „I.N.Roman” organizeaza expoziția

   

  Anghel Saligny –  făuritor al Dobrogei moderne:

  120 de ani de la inaugurarea podului de la Cernavoda

   

  Vernisajul expoziției va avea loc miercuri, 22 iulie 2015, ora 13, în Sala ”Vasile Canarache” a Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

   

   

   

  MEMENTO ARHEOLOGIC DOBROGEAN

   

   

  Vernisajul expoziției va avea loc marți 06 octombrie 2015, ora 13, în Sala ”Vasile Canarache” a Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

   

   

   

  sus h

  TINEREȚEA MEA ÎN COMUNISM

  OUT OF THE BOX

   

   

  Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanța și Agenția Națională de Presă  AGERPRES vă adresează invitaţia de a participa la deschiderea proiectului expozițional interactiv realizat de C.N.S.A.S.:

   

  TINEREȚEA MEA ÎN COMUNISM

  Out of the Box

   

  17 iunie – 17 iulie 2015

   

  Evenimentul va avea loc miercuri, 17 iunie 2015, ora 11.00, în Sala „Ovidiu” a Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, din Piaţa Ovidiu nr. 12.

   

  Vor prezenta proiectul:

  Gabriel Custurea, director al M.I.N.A.C.

  Cristina Anisescu, coordonator ştiinţific proiect, C.N.S.A.S.

  Radu Bogdan Matei, consilier, Consiliul Local Municipal Constanța

  Marian Cojoc, profesor universitar, Facultatea de Istorie şi Ştiinţe Politice,

  Universitatea „Ovidius” Constanţa

  Andrei Galiță, consilier C.N.S.A.S.

  Felicia Bugnariu, C.N.S.A.S.

  Delia Roxana Cornea, muzeograf M.I.N.A.C.

   

  La ora 11.45 va avea loc o dezbatere cu elevii și profesorii.

   

  Demersul nostru aduce la lumină experienţele celor care au trăit copilăria şi tinereţea în comunism în condiţii de constrângere şi cenzură, în condiţiile unei dezvoltări personale configurate ideologic. În acest sens am ilustrat prin intermediul documentelor păstrate în arhivele Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) și AGERPRES modalităţile prin care partidul comunist și Securitatea supraveghea, influenţa şi controla viaţa tinerilor, precum şi dimensiunile evadării adolescentine în lumile posibile ale imaginaţiei, ale experienţelor interzise.

  Pentru tinerii de astăzi, dar şi pentru cei care nu au o imagine destul de clară despre perioada anilor ’70-’80, expoziţia este un prilej de a proiecta, la timpul prezent, măcar o zi sau o secvenţa din această perioadă: cu interdicţii, cu teama că „vine Securitatea!”, cu excesiva vigilenţă de a nu vorbi sau a gândi mai mult decât trebuie, cu telefonul acoperit cu perna, presupunând că există un microfon instalat, cu caloriferele închise, fără lumină, cu emsiuni radio şi TV dedicate „împlinirilor măreţe ale Epocii de Aur”, cu „Europa Libera” ascultata pe ascuns, cu alimentele la raţie şi rândul păstrat la coadă pentru carne şi ouă, dar, în acelasi timp, cu micile bucurii ale tânărului de ATUNCI.

  În spațiul expozițional se va asculta muzica anilor ’70 – ’80 și se vor proiecta interviuri cu tinerii supravegheați de Securitate, se vor spune povești despre fiecare obiect expus în camera tânărului- reconstituire, se vor lectura reviste și cărți publicate în comunism.

   

  Proiectul a fost realizat de: Cristina Anisescu (coordonator), Florentina Budeancă, Andrei Galiță și Felicia Bugnariu

  Au colaborat: Florin Maghiar, Georgeta Bălău, Ionel Bălău (consilier în cadrul CNSAS); Diana Barbu și Sorin Mărgărit (consilier general, Municipiul București).

   

  Expoziţia poate fi vizitată în fiecare zi a săptămânii, între orele 9.00 – 17.00, în perioada 17 iunie - 17 iulie 2015, la Muzeul de Istorie Națională şi Arheologie Constanța, din Piaţa Ovidiu nr. 12. Coordonarea evenimentelor: Delia Roxana Cornea (MINAC)

   

  sus h

  sus h

   

 • - 2016 -

Adresa: Piața Ovidiu nr. 12,

900745, Constanța.

Tel./Fax: +4 0241 618 763

E-mail: minaconstanta@gmail.com

date de contact

caută în site

Copyright © 2015 Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

Hosted by