Evenimente cultural-științifice

 • 2018

  • 7 septembrie
  • 23 august
  • 20 - 24 august

   

   

   

   

   

   

  • 19 martie

  LANSARE DE CARTE

   

  PONTICA L

  2017

   

   

                Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) organizează luni, 19 martie 2018, ora 1200, la sediul din Piața Ovidiu nr. 12, lansarea volumului aniversar Pontica 50, publicație tradițională cu apariție neîntreruptă din 1968 până astăzi.

              Volumul Pontica 50 (2017) marchează împlinirea a 50 de ani de apariție constantă a publicației constănțene. În jumătate de veac, revista Pontica a devenit, împreună cu Sesiunea Internațională cu același nume, cartea de vizită a activității științifice a MINAC. Numerele apărute ajung în fiecare an în bibliotecile a peste 200 de instituții prestigioase de specialitate din străinătate – institute de arheologie, universități, muzee - și este indexată în baze de date internaționale precum ERIH Plus, IndexCopernicus și SCIPIO. Recunoașterii internaționale i se alătură cea națională, Pontica fiind una dintre puținele publicații longevive și de valoare pentru domeniul arheologiei și istoriei spațiului dintre Dunăre și mare, catalogată în categoria B în sistemul CNCS.

             Anniversaria, secțiunea care deschide numărul 50, evocă momente din istoria Sesiunii și revistei Pontica. Următoarele secțiuni cuprind studii valoroase privind istoria și arheologia spațiului danubiano-pontic, grupate în mai multe arii tematice: Historica (culte pre-romane în zona Mării Negre, istorie militară și creștină în perioada bizantină timpurie și elemente de cartografie și geografie istorică în perioada bizantină), Archaeologica (preistorie, ceramologie, arheologie funerară, piese din metal și prelucrarea lor în perioadele romano-bizantină și medievală), Epigraphica (epigrafie amforică, inscripții grecești și latine inedite, dar și unele publicate anterior și revizuite), Auxiliaria (aplicarea metodologiei pluridisciplinare în arheologie, analize ADN și implicația pe care o au în cercetarea istorică, noi proiecte de cercetare și metode de restaurare), Nomismata (istorie monetară în perioadele elenistică, medievală și modernă). Volumul se încheie cu o serie de recenzii ale unor lucrări de specialitate recent publicate, cu lista noilor intrări în biblioteca muzeului, precum și texte biografice despre și în memoria celor care au părăsit scena arheologiei românești în anul care a trecut. O secțiune separată, Honorifica Verba, este dedicată arheologului constănțean Ghiorghe Papuc și omagiază activitatea sa, de peste 40 de ani, în cadrul MINAC.

   

  Tipărit de SC Infcon SA Constanța, în condiții tehnice de calitate, volumul, care numără 693 de pagini, cu ilustrații alb/negru și color, se adresează unui public larg avizat, doritor să cunoască istoria și arheologia spațiului danubiano-pontic și egean.

 • 2017

  • 09 iunie

  COMORI CULTURALE ALE EXTREMULUI ORIENT:

   

  MINUNATA CHINĂ

   

   

   

             Clasa Confucius din cadrul Universității „Ovidius“ din Constanța, în parteneriat cu Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC), organizează evenimentul cultural Minunata Chină .

               Este al treilea eveniment care are loc în cadrul seriei anuale de manifestări Comori culturale ale Extremului Orient, prin care MINAC își propune să aducă la cunoștința publicului iubitor de cultură aspecte reprezentative ale culturii milenarelor civilizații asiatice din Extremul Orient.

                 În cadrul manifestării Minunata Chină vor fi puse în scenă demonstrații de Taiji Quan și Taiji Sabie, prezentare de port tradițional chinezesc, dansuri, muzică și instrumente muzicale tradiționale, prezentare de artă culinară, precum și un atelier de caligrafie chineză, la care va putea participa activ și publicul prezent.

                   Clasa Confucius (pentru limbă şi cultură chineză) din cadrul Universităţii „Ovidius” din Constanța a fost înființată în anul 2011, având o strânsă colaborare cu Institutul Confucius din cadrul Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu. Are ca principal obiectiv predarea limbii chineze, dar organizează și acțiuni științifice naționale și internaționale, schimburi științifice și culturale între România și R.P.Chineză, precum și alte acțiuni culturale.

                 Evenimentul va avea loc la sediul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța (Aula „Adrian Rădulescu”), vineri 09 iunie a.c., în intervalul orar 1100 – 1300. Intrarea este liberă.

   

  . 节目(Program)

  1.  旗袍秀

  Dans și prezentare a portului chinezesc

   

   

  2.  儿童歌曲《让我们荡起双桨》

  Cântecul „Hai să vâslim împreună“

   

  3.  舞蹈《礼仪之邦》

  Dansul tradițional Chinezesc

   

  4.  京剧新唱《贵妃醉酒》

  Peking opera în stil nou„The Drunken Beauty“

   

  5.  诗朗诵《沁园春.雪》

  Recitare Poezie „Snow-On the Pattern of Qinyuanchun“

   

  6.  太极拳&太极剑

  Taiji Quan &Taiji Sabie

   

  7.  小提琴《在水一方》

  Vioare „Amintiri de neuitat lângă râu“

   

  8.  横笛独奏以及歌曲演唱《彩云追月》

  Fluier și cântec chinezesc „Colourful Clouds chasing the moon“

   

  9.  扇子舞《荷塘月色》

  Dans cu evantai „Lumina Lunii se reflectă în Lacul cu Lotuși“

   

  10.  儿童背诵《三字经》

  Recitare „Three character primer“

   

  11.  汉语绕口令

  Tongue twister

   

  12.  吉他、尤克里里弹唱《童年》

  Cântecul „Copilărie“

   

  13.  舞蹈《小苹果》

  Dansul „Micul măr“

   

  14.  蒙古舞蹈《鸿雁》

   „Mongolian traditional dance “Swan goose“

   

   

  表演者(Interpretează)

   

  Oprea Alice, Moldovianu Andreea Antonia, Niculescu Arina, Ibraim Seren, Badea Julia

   

  Ciobarcianu Maria, Ionel Robert Gabriel, Arau Alexandra Elena,Alexia Maria Dumitrescu, Alessia Maria Baicu

   

  Andreea Rotaru, Ispas Alexandra

   

   

  Shi Zaibang

   

   

   

  Bogdan Vladut

   

  Maxim Aurel,Mocanu Vasile Gabriel,

  Dragomir Aida,Yuan wenfeng

   

  Codreanu Ioana

   

   

  Shi Zaibang, Ispas Alexandra

   

   

  Andreea Rotaru

   

   

  Maya Moldoveanu, Maria Stoiciu

   

   

  Abdulamit Ayla, Stirbu Răzvan

   

   

  Antici Patricia Daniela, Secariu Livia Ioana

   

   

  Fiscu MariaEnache Maria Georgiana,Rusu Simona,Menagi Daria Melisa,Iulia Gura

   

   

  Yu Lei

   

   

  • 20 mai

   

   

  NOAPTEA MUZEELOR

   

   

   

   

   

          Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța se alătură și în acest an instituțiilor de cultură care își deschid porțile publicului interesat, în cadrul evenimentului de anvergură Noaptea Europeană a Muzeelor. Cei interesați de istoria și arheologia  clasică și medievală a Dobrogei vor avea posibilitatea de a vizita gratuit sâmbătă, 20 mai, între orele 2000 și 0000 sala Tezaur de la parterul MINAC și expoziția permanentă de la etajul 1 al aceleiași instituții. Etajul 2, corespunzător istoriei moderne și contemporane a românilor, va rămâne în continuare închis pentru reorganizare.

          Accesul în muzeu se va face în mod organizat, în grupuri de câte 60 de persoane, nefiind permisă vizita simultană a mai mult de 2 grupuri, din motive de securitate. Intrarea ultimului grup se va face la ora 0000. Invităm publicul interesat să admire colecțiile de obiecte din sticlă, bijuterii și sculpturi antice expuse în sala Tezaur și să urmărească evoluția comunităților umane din preistorie până în perioada medievală, evoluție istorică reconstituită prin expunerea unor variate categorii de artefacte specifice culturilor lor materiale. Va fi permis accesul gratuit și în Edificiul roman cu mozaic, în grupuri mici, de maximum 30 de persoane.

   

   

  • 10-13 mai

  CICLU DE CONFERINȚE HISPANO-ROMÂNE

   

  OVIDIUS,

  PRECURSOR AL AUTORILOR EUROPENI EXILAȚI

   

  Organizatori:

   

  Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

  Universitatea ”Ovidius” Constanța

  Asociația ASESTERMUR, Murcia, Spania

  Institutul de Cercetări Eco-Muzeale ,,Gavrilă Simion” Tulcea

   

  Constanța-Tulcea

  10 - 13 mai 2017

   

      Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța organizează în perioada 10-13  mai   2017   două   evenimente   dedicate   poetului   latin   Publius   Ovidius   Naso.Manifestările marchează împlinirea a 2000 de ani de la moartea poetului la Tomis,cetatea în care își petrecuse anii de exil.

   

           Cel de-al doilea eveniment, Ciclul de conferințe hispano-române "Ovidius, precursor al autorilor europeni exilați "(10-13 mai 2017), va fi organizat în parteneriat cu Universitatea “Ovidius” Constanța, Asociația ASESTERMUR, Murcia, Spania și Institutul de Cercetări Eco-Muzeale ,,Gavrilă Simion” Tulcea. Acesta va cuprinde două secțiuni. Prima va include o serie de conferințe cu tematici ovidiene susținute în parteneriat cu  Facultatea de Istorie și Științe Politice (miercuri,10 mai, ora 12, campus A, amfiteatrul „Umberto Eco” ) și Facultatea de Litere (joi, 11 mai, ora 10, campus A, amfiteatrul „Umberto Eco”).              Ce-a de-a doua secțiune se va desfășura joi, 11 mai, de la ora 18, la sediul Muzeului  de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Aula ”Adrian Răduleascu” (Sala pictată) și va prezenta două momente artistice organizate în colaborare cu Teatrul de stat Constanța și asociația ASESTERMUR, Murcia, Spania.

  PROGRAM

   

  Miercuri, 10 mai

  Facultatea de Istorie și Științe Politice

  Universitatea ”Ovidius” Constanța

  campus A, amfiteatrul „Umberto Eco”, Etajul II

   

  ora 1200

   

  Moderator:

  conf.univ.dr. Adriana-Claudia CÎTEIA

   

  Conferința cu titlul:

   

  Troia... invisa puellis. Amor y guerra en Heroides de Ovidio

   

  Profesor emerit Francisca MOYA DEL BAÑO

  Facultatea de Filozofie și Litere, Universitatea Murcia, Spania

   

   

  Joi, 11 mai

  Facultatea de Litere

  Universitatea ”Ovidius” Constanța

  Campus A, amfiteatrul „Umberto Eco”, Etajul II

   

  ora 1000

  Moderator:

  conf.univ.dr. Florentina NICOLAE

   

  Conferințele cu titlurile:

   

  Amor y odio en la poesía de Ovidio

   

  Prof. univ. dr. Rosario GUARINO ORTEGA

  Facultatea de Filologie Clasică, Universitatea Murcia, Spania

   

   

  Ovidiu în literatura română: referință specială la Horia Vintilă

  „Dumnezeu s-a născut în exil”

   

  Luminița PIGÜI NEAGOE

  Președintele asociației ASESTERMUR

  (Asociatia Țărilor din Europa de Est, Murcia, Spania)

   

  Joi, 11 mai

  Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

  Aula ”Adrian Rădulescu” (Sala pictată)

  ora 1800

   

   Momente artistice:

   

  Bucuria de a fi îndurerat la Tomis

  (moment prezentat de Teatrul de Stat Constanța)

   

  de Viorel SAVIN

   în regia lui Liviu MANOLACHE

   

  Decatlón de Afrodita

   de Cristián MÍNGUEZ

  Scurtă mostră artistică de teatru clasic

  (traducere în limba română - Luminița Pigüi Neagoe)

   

   

  Sâmbătă, 13 mai

  Institutul de Cercetări Eco-Muzeale ,,Gavrilă Simion”

  Casa Avramide, Tulcea

   

   

   

  1100 – 1120 Luminița PIGÜI NEAGOE,

  Ovidiu în literatura română: referință specială la Horia Vintilă „Dumnezeu s-a născut în exil”

   

   

  1120 - 1140 Rosario GUARINO ORTEGA,

  Amor y odio en la poesía de Ovidio

   

   

  1140 - 1200 Francisca MOYA DEL BAÑO,

  Troia.... invisa puellis. Amor y guerra en Heroides de Ovidio

   

  Pauză

  (1200 – 1210)

  1210 – 1230 Cristián MÍNGUEZ,

  Decatlón de Afrodita - scurtă mostră artistică de teatru clasic

  (traducere în limba română - Luminița PIGÜI NEAGOE)

  1230 - 1240 Microrecital de poezie din cartea EROTIKA, autor Cristián MÍNGUEZ, ca omagiu adus operei poetului latin Ovidius, Ars amandi.

   

   

  • 10-12 mai

  SIMPOZION ȘTIINȚIFIC INTERNAȚIONAL

   

   

  EVOCĂRI OVIDIENE:

  POEZIE-MITOLOGIE-REALITATE ISTORICĂ

   

   

      Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța organizează în perioada10 -13   mai   2017   două   evenimente   dedicate   poetului   latin   Publius   Ovidius   Naso.Manifestările marchează împlinirea a 2000 de ani de la moartea poetului la Tomis,cetatea în care își petrecuse anii de exil.

            Simpozionul   Științific   Internațional  cu tema „Evocări ovidiene: poezie-mitologie-realitate istorică” (10-12 mai 2017) va aduna laolaltă specialiști în domeniul studiilor clasice din țară și din străinătate, care vor susține comunicări științifice încadrate în cinci   secțiuni   tematice   distincte,   legate   de   Ovidius și moștenirea sa culturală:

             I. Ovidius și  Metamorfozele, II. Ovidius și politica Romei, III. Ovidius și Tomis, IV. Procedee retorice, investigații stilistice și tematice în operele lui Ovidius și V. Ecouri ovidiene.

   

  Deschiderea oficială a simpozionului va avea loc miercuri, 10 mai, ora 11, în Aula ”Adrian Rădulescu”, Muzeul de Istorie Naționlă și Arheologie Constanța.

   

   

   

   

   

  PROGRAM

   

   

  Miercuri, 10 mai

  1030 Înscrierea participanților

  1100 Deschiderea lucrărilor

   

  Pauză de masă

  (1300 -1530)

   

  I. Ovidius și Metamorfozele

   

   Moderator: Alessandro LAGIOIA (Università degli Studi di Bari, Italia)

   

  1530 Alexandra TRACHSEL, Qu'y avait-il avant les Métamorphoses d'Ovide? Le témoignage d'Antoninus Liberalis sur les précurseurs grecs

  1550 Graziana BRESCIA, Dolori di pietra. La fabula di Orfeo ed Euridice nelle Metamorfosi di Ovidio

  1610 Cătălina POPESCU, Indigenizing the "Other"- The Case of Romanized Asclepius

  1630 Iulian-Gabriel HRUȘCĂ, Mors and (Inania) Tartara in Ovid’s Metamorphoses

  1650 Alessandro LAGIOIA, From the Metamorphoses Poem to the Metamorphoses of the Poem: Remarks from the Commentary Tradition

  1710 Discuții

  Pauză de cafea

  (1720-1730)

   

   

  II. Ovidius și politica Romei

   

   Moderator: Mario CESARANO (Soprintendenza archeologia, belle arti e paesaggio per l'area metropolitana di Napoli, Italia)

   

  1730 Florentina NICOLAE, Ovidius vs Augustus. Începuturile conflictului

  1750 Mario CESARANO, Ovid and Augustus Face to Face

  1810 Nicoletta Francesca BERRINO, Un appello forse fatale: l’ultima lettera prima di morire (Ov. Pont. 4, 16

  1830 Discuții

   

  1840 Vizitarea Muzeului de Istorie Națională și Arheologie

  1930 Recepție de bun venit

   

   

   

  Joi, 11 mai

  III. Ovidius și Tomis

   

   Moderator: Alexandru Avram (Université du Maine, Franța)

   

  1000 Alexandru AVRAM, Tomos, le héros fondateur de Tomis

  1020 Anca DAN, Iarna la Tomis: noi observații în lumina cunoștințelor de astronomie antică

  1040 Livia BUZOIANU, Maria BĂRBULESCU, Perioada de început a principatului în orașele vest-pontice în lumina izvoarelor literare și epigrafice

  1100 Discuții

  Pauza de cafea (1110 – 1130)

   

  IV. Procedee retorice, investigații stilistice și tematice în operele lui Ovidius

   

   Moderator: Therese FUHRER (Ludwig-Maximilians-Universität München, Germania)

   

  1130 Therese FUHRER, Rhetorische Strategien der Selbstdarstellung in den Epistulae Ex Ponto

  1150 Florica BECHET, E la nave va. Reprezentări ale mării și ale corabiei în poezia ovidiană

  1210 Cristina POPESCU, Funcția repetiției în poezia ovidiană a exilului

  1230 Discuții

   

  1240 Lansare de carte - Petar Balabanov, Yvon Garlan et Alexandru Avram, Les timbres amphoriques grecs d’Héraclée Pontique et quelques autres centres de production, Pontica 48-49 (2015-2016), Suppl. IV.

   

  Pauză de masă (1330 - 1600)

   

  V. Ecouri ovidiene

   

   Moderator: Nelu Zugravu (Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” Iași, România)

   

  1600 Nelu ZUGRAVU, Ovide dans l’argumentation théologique de Lactance

  1620 Antonella BRUZZONE, Ovidio e Draconzio. Sondaggi di intertestualità

  1640 Ana-Maria RĂDUCAN, Un Ovidiu bizantin

   

  Pauza de cafea (1700 – 1710)

   

  1710 Ioana COSTA, Poezia ca argument istoric: Ovidiu la Cantemir

  1730 Ştefan CUCU, Ecouri ovidiene în literatura franceză renascentistă

  1750 Discuții

   

   

   

   

  1800 Momente artistice:

   

  Bucuria de a fi îndurerat la Tomis (de Viorel SAVIN, în regia lui Liviu MANOLACHE) - moment prezentat de TEATRUL DE STAT CONSTANȚA

   

  Decatlón de Afrodita (de Cristián MÍNGUEZ,

  traducere în limba română - Luminița PIGÜI NEAGOE)

   

   

   

  Vineri, 12 mai

  900 - 1800 Deplasare la obiective de interes istoric din județul Tulcea

   

   

  Sâmbătă, 13 mai

  Plecarea participanților

  • 9 mai

  SIMPOZION DEDICAT

   

  CUCERIRII INDEPENDENŢEI DE STAT A ROMÂNIEI

   

  ZILEI VICTORIEI ÎMPOTRIVA FASCISMULUI

   

  ZILEI EUROPEI UNITE

   

   

   

  Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța vă invită să luați parte la simpozionul dedicat zilei de 9 MAI, marți, 9 mai 2017, ora 1130 , sala "Vasile Canarache".

  sus hsus hsus hsus hsus h
 • 2016

  •  29 noiembrie

   

  SIMPOZION

   

  ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI

   

   

   

  PARTICIPĂ ELEVI DE LA:

   

  Colegiul Naţional Pedagogic „Constantin Brătescu”- prof. Cristina Gâlă

  Liceul Teoretic „George Călinescu”- prof.: Eugenia Crăciun, Iulia Bulacu

  Liceul Teoretic „Traian”- prof.: Dorina Chivu, Mirela Myrone

  Liceul Teoretic „Decebal” – prof. Raul Ivan, Paul Dominte

  Şcoala generală nr. 22 „I.C. Brătianu”- înv.: Doina Ispas, Ionica Bohăţeanu, Carmen Munteanu, Ana-Maria Botnariuc, Daniela Gheorghe, Roxana Chitic, Mariana Diaconu, Ani-Elisabet Vesa, Alina Trofimov, Mihaela Moise, Corina Stanciu, Mihaela Juguleanu, Tanța Stroe, Maria Tudorache, Roxana Chitic

  Şcoala generală nr. 1 Valu lui Traian -  prof.: Lavinia Robe, Violeta Bodiu, Sorin Stoica

  Şcoala gimnazială nr. 1 Pantelimon - prof.: Siminica Boeru, Georgiana Ionescu

  Școala gimnazială nr. 1 Istria –  prof.: Cati Stoian, Larisa Celeapcă

  și

  Organizația Națională a Cercetașilor României – Centrul local Cercetașii Marini

  DISCURSURI

   

  dr. Lavinia Gheorghe

  Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa

  prof. univ. dr. Valentin Ciorbea

  Universitatea „Ovidius” Constanța

   

  Leonardo Sibara - Colegiul Naţional Pedagogic „Constantin Brătescu”- coord. prof. Cristina Gâlă

  Luana Bebu - Şcoala generală nr. 1 Valu lui Traian -  coord. prof. Sorin Stoica

  Anamaria Pescaru - Liceul Teoretic „Decebal” – coord. prof. Raul Ivan

  Clara Beștea- Liceul Teoretic „George Călinescu”- coord. prof. Eugenia Crăciun

  Kansel Gelil, Liceul Teoretic „Traian” – coord. prof.: Dorina Chivu, Mirela Myrone

   

  SPECTACOL ARTISTIC susținut de

   

  Școala gimnazială nr. 1 Pantelimon - Ansamblul folcloric „Ulmetum junior”  - coord. prof.: Georgiana Ionescu, Siminica Boeru

  Cristina Roșca - Școala generală nr. 39 „N. Tonitza”

  Şcoala generală nr. 22 „I.C. Brătianu”- coord. înv.: Doina Ispas, Ionica Bohățeanu

  Maria Ozana Stoicoci  - Liceul Teoretic „George Călinescu”- coord. prof. Eugenia Crăciun

   Școala gimnazială nr. 1 Istria – Ansamblul folcloric „Mlădițe dobrogene” – coord. prof. Larisa Celeapcă

  sus h
  •  14 noiembrie

   

  SIMPOZION

   

  14 NOIEMBRIE - ZIUA DOBROGEI

   

   

         În cadrul programului de manifestări dedicate Zilei Dobrogei, coordonat de Consiliul Județean Constanța, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța organizează simpozionul „14 noiembrie – Ziua Dobrogei”, pe 11 noiembrie 2016, ora 11, în Aula „Adrian Rădulescu”.

   

             Despre importanța revenirii Dobrogei la Țară, pentru România și, implicit, pentru ținutul dintre Dunăre și Mare, vor vorbi dr. Lavinia Gheorghe – muzeograf la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa -, dr. Corina Apostoleanu – director al Bibliotecii Județene „I.N.Roman” Constanța -, precum și elevi ai școlilor din oraș și județ: Patricia Antici - Colegiul Naţional Pedagogic „Constantin Brătescu” Constanța -; Anamaria Pescaru - Liceul Teoretic „Decebal” Constanța - și Luana Bebu - Şcoala generală nr. 1 Valu lui Traian.

   

         De asemenea, Ansamblul folcloric „Ulmetum junior” al Școlii gimnazială nr. 1 Pantelimon, elevii de la Şcoala generală nr. 22 „I.C. Brătianu” și Maria Ozana Stoicoci de la Liceul Teoretic „George Călinescu” vor susține un program artistic.

   

  Participă elevi de la Colegiul Naţional Pedagogic „Constantin Brătescu”, Liceul Teoretic „George Călinescu”, Liceul Teoretic „Traian”, Liceul Teoretic „Decebal”, Şcoala generală nr. 22 „I.C. Brătianu”, Şcoala generală nr. 1 Valu lui Traian, Şcoala gimnazială nr. 1 Pantelimon.

   

  sus h
  •  16 octombrie

   

    FESTIVALUL DE CULTURĂ, MUZICĂ ȘI ARTĂ JAPONEZĂ

   AKI MATSURI

   

   

          Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, în parteneriat cu  Asociația Sakuranbo Constanța,  organizează evenimentul cultural Festivalul Aki Matsuri.

   

          Este al doilea eveniment ce are loc în cadrul seriei de manifestări Comori culturale ale Extremului Orient, prin care muzeul nostru – în parteneriat cu diverși actori culturali – își propune să aducă la cunoștința publicului iubitor de cultură constănțean aspecte culturale reprezentative ale milenarelor civilizații asiatice din Extremul Orient. Reamintim că primul eveniment, ce a avut loc în 2015, a fost dedicat Coreei și a prezentat ceremonia ceaiului și costumul tradițional coreean (hanbok).

   

          Aki Matsuri este un festival de cultură, muzică și artă japoneză, ajuns deja la a III-a ediție, în cadrul acestuia urmând a fi puse în scenă ateliere de origami, ikebana, yukata, cosplay și gastronomie japoneză, la care va putea participa activ și publicul prezent. De asemenea, vor avea loc demonstrații de arte marțiale tradiționale (kendo) și concert taiko (tobe japoneze).

   

          Asociația Sakuranbo Constanța este o organizație non-guvernamentală care a luat ființă în luna august 2010, ca răspuns la numărul mare de solicitări pentru studierea limbii japoneze în Constanța și a dorinței membrilor fondatori de a împărtăși frumusețea și rafinamentul culturii și civilizației japoneze.

   

          Evenimentul va avea loc la sediul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța (Piața Ovidiu nr. 12), duminică 16 octombrie a.c., în intervalul orar 1100 – 1500, iar intrarea este liberă.

   

  sus h
  •  6 octombrie
  sus h
  •  21 mai

   

   

   

   

   

  Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța,

  cu sediul în Piața Ovidiu 12,

   

  organizează evenimentul

   

   

  NOAPTEA MUZEELOR

   

   

  sâmbătă, 21 mai 2016, între orele 2000 – 2400.

   

  Vizitarea expoziției permanente se va face gratuit

  în grupuri de maxim 50 de persoane.

   

  Pentru expoziția temporară

  "Rembrandt – Apogeul artei gravurii"

  se va plăti taxă de vizitare.

   

   

   

  sus h
  • 5 - 12 mai

   

   

  BRÂNCUȘI – EX LIBRIS 2016

   

   

   

              În perioada 5 – 12 mai 2016 Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța a fost gazda unei inedite expoziții intitulată BRÎNCUȘI - EX LIBRIS 2016. Expoziția este parte integrantă a unui proiect de anvergură, menit să marcheze împlinirea a 140 de ani de la nașterea sculptorului român CONSTANTIN BRÂNCUȘI. La expoziția care reunește 194 de lucrări de gravură și-au dat concursul peste 100 dintre cei mai importanți sculptori, pictori și gravori contemporani români, muzicieni, precum și masteranzi ai Facultăților de Arte din București, Constanța și Timișoara.

         Expoziția itinerantă va fi prezentată publicului în mai multe orașe din țară: Muzeul de Artă Tulcea, Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi Bucureşti, Centrul UNESCO -București, Muzeul Judeţean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus”, Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad, Muzeul de Artă Drobeta Turnu Severin, Muzeul de Artă Târgovişte, Muzeul de Artă Târgu Jiu, Centrul Cultural şi de Arte Lăzarea- Harghita. Expoziția va fi închisă în cadrul unui eveniment organizat la Paris, oraș în care Constantin Brâncuși a trăit și a creat o mare parte din opera lui.

   

  Organizatori:

   

  Ministerul Culturii, Uniunea Artiştilor Plastici din România, Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti - Facultatea de Arte Plastice - Departamentul Grafică, Universitatea „Ovidius” din Constanţa - Facultatea de Arte, Universitatea de Vest din Timişoara - Facultatea de Arte şi Design, Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi Bucureşti, Consiliul Judeţean Constanţa, Muzeul de Istorie şi Arheologie Constanţa, Consiliul Judeţean Tulcea, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea, Consiliul Judeţean Vaslui, Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad, Consiliul Judeţean Mehedinţi, Muzeul de Artă Drobeta Turnu Severin, Consiliul Judeţean Dâmboviţa, Complexul Naţional Muzeal „Curtea Domnească” Târgovişte, Consiliul Judeţean Gorj, Muzeul de Artă Târgu Jiu, R:.L:.Constantin Brancusi Nr. 43

   

   

  Echipa organizatorică:

   

  Conf. univ. dr. Florin Stoiciu, Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti - Facultatea de Arte Plastice - Departamentul Grafică (Manager de proiect)

  Gina Costescu, masterand Universitatea Ovidius din Constanţa(curator)

  Lect. univ. dr. Lelia Rus, Universitatea Ovidius din Constanţa (curator)

  Lect. univ. dr. Sânziana Romanescu Universitatea Ovidius din Constanta (curator)

  Asist. univ. dr. Răzvan-Constantin Caratănase, Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti - Facultatea de Arte Plastice - Departamentul Grafică (curator)

  Prof. univ. dr. Adriana Lucaciu, Responsabil proiect la Universitatea de Vest din Timişoara

  Prof. univ. dr. Daniela Hantiu, Responsabil proiect la Universitatea Ovidius din Constanţa

  Prof. dr. Aurel Bulacu, Responsabil proiect la Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza”, Bucureşti

   

  Evenimentul pilot va fi continuat în anul 2017 cu o Bienală Internaţională Ex-Libris Constantin Brâncuşi.

   

  sus h
  • 9 mai

   

   

  SIMPOZION DEDICAT

   

  CUCERIRII INDEPENDENŢEI DE STAT A ROMÂNIEI

  ZILEI VICTORIEI ÎMPOTRIVA FASCISMULUI

                            ZILEI EUROPEI UNITE

   

   

   

  Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța vă invită să luați parte la simpozionul dedicat zilei de 9 MAI, luni, 9 mai 2016, ora 930 , sala "Vasile Canarache".

   

   

        PARTICIPĂ ELEVI DE LA:

  Colegiul Naţional Pedagogic „Constantin Brătescu”- prof. Cristina Gâlă

  Liceul Teoretic „Decebal” – prof. Raul Ivan, Paul Dominte

  Liceul Teoretic „George Călinescu” - prof.: Iulia Bulacu, Eugenia Crăciun

  Liceul Teoretic „Traian” - prof.: Dorina Chivu, Mirela Myrone

  Liceul de Artă „Regina Maria” – prof.: Gigi Stanciu,  Mihai Daniel

  Școala generală nr. 22 „I.C.Brătianu” - înv.: Doina Ispas, Ionica Bohălţeanu, Carmen Munteanu, Daniela Gheorghe, Corina Stanciu, Ani-Elisabet Vesa, Mihaela Juguleanu, Mihaela Moise, Mariana Diaconu, Tanța Stroe, Maria Tudorache, Roxana Chitic, Alina Trofimov, Vasilica Cosmiceanu

  Şcoala gimnazială nr. 1 Pantelimon - prof.: Georgiana Ionescu, Siminica Boeru

   

       DISCURSURI:

  Dr. Lavinia Gheorghe - Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa

  Dr. Virgil Coman - Direcţia Judeţeană a Arhivelor Naţionale

  Kansel Gelil - Liceul Teoretic „Traian” - coord. prof.: Mirela Lefterache, Dorina Chivu

  Casiana Spanache - Liceul Teoretic „George Călinescu” - coord. prof.: Iulia Bulacu

  George Caramiciu - Colegiul Naţional Pedagogic „Constantin Brătescu”- coord. prof. Cristina Gâlă

   

      SPECTACOL ARTISTIC susținut de:

  Şcoala gimnazială nr. 1 Pantelimon - coord. prof.: Georgiana Ionescu, Siminica Boeru

  Școala generală nr. 22 „I.C.Brătianu” – coord. înv. Carmen Munteanu

  Daniel Răilean – Liceul de Artă „Regina Maria” – coord. prof. Mihai Daniel

   

   

  sus h
  • 22 ianuarie

   

  24 IANUARIE 1859,

  „MICA UNIRE”

   

   

   Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța vă invită să luați parte la sărbătorirea zilei de 24 ianuarie 1859, „Mica Unire”, vineri, 22 ianuarie 2016, ora 11, în Aula „Adrian Rădulescu”.

   

  Participă elevi de la:

  •  Grădinița „Amicii” – educ. Georgica Pârvu;

  •  Colegiul Naţional Pedagogic „Constantin Brătescu” – prof. Cristina Gâlă;

  •  Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria” – prof.: Gigi Stanciu, Fănica Mihai, Cornelia Bujin;

  •  Liceul Teoretic „George Călinescu” – prof. Eugenia Crăciun,  Iulia Bulacu;

  •  Liceul Teoretic „Traian” – prof.: Dorina Chivu, Mirela Myrone;

  •  Liceul Teoretic „Decebal” – prof. Raul Ivan, Paul Dominte;

  •  Colegiul Comercial „Carol I” – prof. Ioana Prahoveanu;

  •  Şcoala generală nr. 16 – prof. Daniela Niță;

  •  Şcoala generală nr. 22 „I.C. Brătianu” – înv.: Doina Ispas, Ionica Bohălţeanu, Carmen Munteanu, Daniela Gheorghe, Corina Stanciu, Ani-Elisabet Vesa, Mihaela Juguleanu, Mihaela Moise, Mariana Diaconu, Tanța Stroe, Maria Tudorache, Roxana Chitic, Alina Trofimov, Vasilica Cosmiceanu;

  •  Şcoala generală nr. 1 Valu lui Traian – prof.: Lavinia Robe, Violeta Bodiu, Sorin Stoica;

  •  Şcoala gimnazială nr. 1 Pantelimon – prof.: Georgiana Ionescu, Siminica Boeru;

  •  Școala gimnazială nr. 1 Amzacea – prof. Laura Danilov.

   

  Discursuri:

  •  dr. Lavinia Gheorghe – Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa;

  •  dr. Corina Apostoleanu – Biblioteca Județeană „I.N. Roman” Constanța;

  •  Costin Olteanu – Colegiul Naţional Pedagogic „Constantin Brătescu” – prof. Cristina Gâlă;

  •  Antonio Holmanu – Şcoala generală nr.1 Valu lui Traian – coord. prof. Sorin Stoica;

  •  Adela Andreea Munteanu – Liceul Teoretic „George Călinescu” – coord. prof. Eugenia Crăciun;

  •  Antonio Dima – Liceul Teoretic „Traian” – coord. prof.: Dorina Chivu, Mirela Myrone.

   

  Spectacolul este susținut de:

  •  Școala gimnazială nr. 1 Amzacea – Ansamblul folcloric „Amzăcenii yldizlar” – coord. prof. Laura Danilov;

  •  Școala gimnazială nr. 1 Pantelimon – Ansamblul folcloric „Ulmetum junior” și Diana Damian –

  coord. prof.: Georgiana Ionescu, Siminica Boeru;

  •  Şcoala generală nr. 22 „I.C. Brătianu” – coord. înv.: Ionica Bohălţeanu, Ani-Elisabet Vesa;

  •  Maria Ozana Stoicoci – Liceul Teoretic „George Călinescu” – coord. prof. Eugenia Crăciun;

  •  Andrei Răilean – Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria” – coord. prof. Mihai Fănica.

  sus h
 • 2015

  • 26 noiembrie

   

  Ziua Națională a României

   

   

   Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța organizează, vineri, 27 noiembrie 2015, ora 11, în Aula „Adrian Rădulescu”, un simpozion dedicat Zilei Naționale a României.

  Vor ține discursuri dedicate momentului dr. Lavinia Dumitrașcu – muzeograf MINAC, Carmen Atanasiu – vicepreședinte al Ligii Navale Constanța, elevi de la licee și școli generale din orașul și județul Constanța. Va fi susținut și un intermezzo artistic închinat Zilei Naționale a României.

   

  Participă elevi de la:

  •  Grădinița „Amicii” – educ. Georgica Pârvu;

  •  Colegiul Naţional Pedagogic „Constantin Brătescu” – prof. Cristina Gâlă;

  •  Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria” – prof.: Gigi Stanciu, Cornelia Bujin;

  •  Liceul Teoretic „George Călinescu” – prof. Eugenia Crăciun;

  •  Liceul Teoretic „Traian” – prof.: Dorina Chivu, Mirela Myrone;

  •  Liceul Teoretic „Decebal” – prof. Raul Ivan;

  •  Colegiul Comercial „Carol I” – prof. Tănase Bujduveanu;

  •  Şcoala generală nr. 22 „I.C. Brătianu” – înv.: Doina Ispas, Ionica Bohăţeanu, Carmen Munteanu, Daniela Gheorghe, Corina     Stanciu, Ani-Elisabet Vesa, Mihaela Juguleanu, Mihaela Moise, Mariana Diaconu, Tanța Stroe, Maria Tudorache, Roxana Chitic, Alina Trofimov, Vasilica Cosmiceanu;

  •  Şcoala generală nr.1 Valu lui Traian – prof.: Lavinia Robe, Violeta Bodiu, Sorin Stoica;

  •  Şcoala gimnazială nr. 1 Pantelimon – prof.: Georgiana Ionescu, Siminica Boeru;

  •  Școala gimnazială nr. 1 Amzacea – prof. Laura Danilov.

   

  Discursuri:

  •  dr. Lavinia Gheorghe – Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa;

  •  dr.  Carmen Atanasiu – Liga Navală Constanţa;

  •  Costin Olteanu – Colegiul Naţional Pedagogic „Constantin Brătescu” – prof. Cristina Gâlă;

  •  Kansel Gelil – Liceul Teoretic „Traian” – coord. prof.: Dorina Chivu, Mirela Myrone;

  •  Ana Bianca Militaru – Liceul Teoretic „Decebal” – coord. prof. Raul Ivan;

  •  Antonio Holmanu – Şcoala generală nr.1 Valu lui Traian – coord. prof. Sorin Stoica;

  •  Elena Tudose – Liceul Teoretic „George Călinescu” – coord. prof. Eugenia Crăciun.

   

  Spectacolul este susținut de:

  •  Școala gimnazială nr. 1 Amzacea – Ansamblul folcloric „Amzăcenii yldizlar” – coord. prof. Laura Danilov;

  •  Școala gimnazială nr. 1 Pantelimon – Ansamblul folcloric „Ulmetum junior” și Diana Damian –

  coord. prof.: Georgiana Ionescu, Siminica Boeru;

  •  Şcoala generală nr. 22 „I.C. Brătianu” – coord. înv.: Doina Ispas, Mihaela Moise;

  •  Luana Tudorache – Liceul Teoretic „George Călinescu” – coord. prof. Eugenia Crăciun;

  •  Maria Nucă – Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria” – coord. prof. Cornelia Bujin.

  sus h
  • 12 noiembrie

   

  Ziua Dobrogei

   

   

  Cu prilejul sărbătoririi Zilei Dobrogei, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța organizează, pe data de 13 noiembrie 2015, ora 10, în Aula „Adrian Rădulescu”, simpozionul intitulat „14 noiembrie 2015 – Ziua Dobrogei”.

  Vor ține discursuri, dr. Lavinia Dumitrașcu (MINAC), dr. Corina Apostoleanu (Biblioteca Județeană „I.N. Roman” Constanța), elevi ai unor școli generale și licee din orașul și județul Constanța.

  De asemenea, preșcolarii și elevii prezenți vor susține programul artistic dedicat evenimentului.

   

  Participă elevi de la:

  •  Grădinița „Amicii” – educ. Georgica Pârvu;

  •  Grădinița nr. 37 – coord. educ. Neagu Cristina;

  •  Colegiul Naţional Pedagogic „Constantin Brătescu” – prof. Cristina Gâlă;

  •  Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria” – prof.: Gigi Stanciu, Cornelia Bujin;

  •  Liceul Teoretic „George Călinescu” – prof. Eugenia Crăciun;

  •  Liceul Teoretic „Traian” – prof.: Dorina Chivu, Mirela Myrone;

  •  Liceul Teoretic „Decebal” – prof. Raul Ivan;

  •  Colegiul Comercial „Carol I” – prof. Tănase Bujduveanu;

  •  Şcoala generală nr. 22 „I.C. Brătianu” – înv.: Doina Ispas, Ionica Bohăţeanu, Carmen Munteanu, Daniela Gheorghe, Corina Stanciu, Ani-Elisabet Vesa, Mihaela Juguleanu, Mihaela Moise, Mariana Diaconu, Tanța Stroe, Maria Tudorache, Roxana Chitic, Alina Trofimov, Vasilica Cosmiceanu;

  •  Şcoala generală nr.1 Valu lui Traian – prof.: Lavinia Robe, Violeta Bodiu, Sorin Stoica;

  •  Şcoala gimnazială nr. 1 Pantelimon – prof.: Georgiana Ionescu, Siminica Boeru;

  •  Școala gimnazială nr. 1 Amzacea – prof. Laura Danilov;

  •  Școala gimnazială nr. 2 Ovidiu – prof. Elena Cociș.

   

  Discursuri:

  •  dr. Lavinia Gheorghe – Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa;

  •  dr. Corina Apostoleanu – Biblioteca Județeană „I.N. Roman” Constanța;

  •  Ștefan Paraschiv – Colegiul Național „Mircea cel Bătrân”;

  •  Cătălin Olteanu, Silviu Docu – Colegiul Naţional Pedagogic „Constantin Brătescu” – coord. prof. Cristina Gâlă;

  •  Kansel Gelil – Liceul Teoretic „Traian” – coord. prof.: Dorina Chivu, Mirela Myrone;

  •  Antonio Holman – Şcoala generală nr.1 Valu lui Traian - coord. prof. Sorin Stoica;

  •  Andreea Dobre – Liceul Teoretic „Decebal” – coord. prof. Raul Ivan;

   

  Spectacol artistic susținut de:

  •  Școala gimnazială nr. 1 Amzacea – Ansamblul folcloric „Amzăcenii yldizlar” – coord. prof. Laura Danilov;

  •  Școala gimnazială nr. 2 Ovidiu – Grupul vocal „Mugurașii” - coord. prof. Elena Cociș;

  •  Grădinița „Amicii” – coord. educ. Georgica Pârvu;

  •  Școala gimnazială nr. 1 Pantelimon – Ansamblul folcloric „Ulmetum junior” și Diana Damian –

  coord. prof.: Georgiana Ionescu, Siminica Boeru;

  •  Grădinița nr. 37 – coord. educ. Neagu Cristina;

  •  Şcoala generală nr. 22 „I.C. Brătianu” – coord. înv.: Mihaela Juguleanu, Maria Tudorache;

  •  Luana Tudorache, Maria Ozana Stoicoci – Liceul Teoretic „George Călinescu” – coord. prof. Eugenia Crăciun;

  •  Neagu Diana – Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria” – coord. prof. Cornelia Bujin.

  sus h

Adresa: Piața Ovidiu nr. 12,

900745, Constanța.

Tel./Fax: +4 0241 618 763

E-mail: minaconstanta@gmail.com

date de contact

caută în site

Copyright © 2015 Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

Hosted by