2020
LANSARE DE CARTE
Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța și Asociația Culturală Tătară „Barsın. Bırsın” („Exiști. Ești unic”) lansează, volumul bilingv (limba tătară, limba română)
„Spiritualitate tătară”,
vol. 1, al prof. univ. dr. Ibram Nuredin.
Mesajul este simplu: să ne cunoaștem pe noi înșine; să ne cunoaștem între noi.
Lansarea va avea loc în Aula „Adrian Rădulescu” a Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, vineri, 18 septembrie 2020, ora 1600.
Prezentarea volumului va fi făcută de dr. Sorin-Marcel Colesniuc – director al MINAC - și dr. Lavinia Dumitrașcu – cercetător al MINAC -.
Mesajul volumului este transmis și prin spectacolul de muzică și poezie tătărească susținut de Chimiran Chivu și Grupul coral „Boztorgay”.
Se vor păstra regulile impuse de pandemie.
<
>
<
>
Persoana de contact la MINAC:
Aurel MOTOTOLEA
Muzeograf
MINERALE ȘI ASOCIAȚII MINERALE
DIN
ROMÂNIA
Expoziție națională itinerantă
16 iulie 2020 - 12 octombrie 2020
În perioada 16 iulie - 12 octombrie 2020, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța va găzdui Expoziția itinerantă națională „Minerale și asociații minerale din România”, organizată de Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare.
Este o expoziţie în premieră care prezintă cele mai rare şi spectaculoase asociaţii minerale de pe teritoriul naţional, aflate în patrimoniul muzeului organizator dar și împrumutate de la Universităţile din Bucureşti (UB), Cluj-Napoca (UBB) şi Iaşi (UAIC) şi Muzeul Naţional de Geologie din Bucureşti (MNG). Ca partener s-a constituit şi Academia Română prin girul ştiinţific acordat.
Patrimoniul mineralogic românesc este aproape necunoscut publicului; prea puţină lume cunoaşte faptul că în România au fost descoperite, descrise şi documentate 38 de minerale în premieră mondială. La acestea se adaugă o serie deosebit de valoroasă de asociaţii minerale emblematice pentru spaţiul geologic românesc (prin asociaţie minerală înţelegându-se două sau mai multe specii minerale caracteristice unui mod de formare comun).
Expoziţia este constituită din nouă vitrine în care sunt expuse 122 de eşantioane mineralogice alese pe criterii ştiinţifice (descrise pentru prima oară în România şi/sau carateristice spaţiului naţional) şi muzeografice (eşantioane cât se poate de estetice, care să încânte vizitatorul). Pentru detalii mineralogice deosebite sunt amplasate în unele vitrine lupe (6 la număr). Două rollup-uri completează imaginea geologică şi mineralogică necesară unei bune informări a publicului. Există și un ghid de expoziţie tip broşură (14 file format A5) care detaliază informaţia privind exponatele, etichetele din vitrine conţinând elementele de bază, pentru localizarea piesei în ansamblul expunerii.
Dintre eșantioanele care vor putea fi admirate amintim, selectiv: cuarţ columnar și fumuriu, calcite, hemimorfit, wollastonit cu bismutin, ametist, calcedonie albastră, flogopit, granat, muscovite, nefelin, sodalit, turmalină, rumanit și vivianit.
Vernisajul expoziției „Minerale și asociații minerale din România” va avea loc joi, 16 iulie 2020, ora 1200, la sediul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Piața Ovidiu nr.12, Constanța.
<
>
10 Mai - ZIUA REGALITĂȚII
10 Mai- Ziua Regalității marchează trei momente importante în istoria noastră națională: începutul domniei lui Carol I, Independența de Stat și Încoronarea primului rege al țării. Pentru fiecare din aceste momente se cuvine să facem, așadar, o scurtă prezentare și să lămurim semnificația actelor împlinite de înaintașii noștri.
Prima semnificație a zilei de 10 Mai este legată de venirea lui Carol de Hohenzollern Sigmaringen în România în anul 1866. Așa cum bine se cunoaște, după actul abdicării forțate a domnitorului Al.I.Cuza (11 februarie 1866) clasa politică românească a căutat găsirea unei soluții care să permită menținerea unirii Principatelor, una dintre soluțiile propuse fiind aducerea pe tronul țării a unui principe de neam străin. În această logică elita clasei politice românești a propus tronul tânărului principe Carol de Hohenzollern Sigmaringen, care aparținea de familia domnitoare din Prusia. Deși principele cunoaștea foarte puține lucruri despre țara noastră, el a acceptat la 25 aprilie/7 mai 1866 propunerea formulată de Ion C.Brătianu, și cu accordul regelui Prusiei, Wilhelm I, părăsește castelul Sigmaringen de lângă Dussendorf, îndreptându-se spre țară. Întâmpinat la Baziaș de cunoscutul om politic Ion C.Brătianu, principele avea să întreprindă restul călătoriei pe un vapor, în anonimat, sosind la Turnu Severin pe 8 mai 1866.
Două zile mai târziu, la 10 Mai 1866 Carol de Hohenzollern Sigmaringen intra în București, unde a fost întâmpinat de primarul orașului, Dimitrie C.Brătianu, care i-a înmânat cheile orașului. În aceeași zi, în Palatul Mitropolie , Carol a depus jurământul în noua sa calitate de domnitor al Principatelor Unite Române, rostind solemn cuvintele: ‟ Jur de a fi credincios legilor țării, de a păzi religiunea românilor, precum și integritatea teritoriului ei și a domni ca domn constituționalʺ.
Sub semnul acestui jurământ, primul cuvânt rostit în limba română, și sub deviza Totul pentru țară. Nimic pentru mine, domnitorul și mai apoi regele Carol I și-a început domnia de 48 de ani, cea mai lungă din istoria noastră și, am putea spune, cea mai fecundă în sensul unificării, modernizării și afirmării statului român modern.
De numele lui Carol I se leagă și un alt moment important din istoria noastră: afirmarea Independenței statale la 10 Mai 1877, când Senatul României a votat Proclamația de Independență față de Imperiului Otoman. Consfințită prin jertfă de sânge în grelele lupte din războiul ruso-română-turc (1877-1878), Independența de stat a României a fost recunoscută pe plan internațional prin Congresul de Pace de la Berlin, act diplomatic care marca în mod fundamental și istoria regiunii noastre: prin prevederile Tratatului de la Berlin, Dobrogea era unită cu România.
Cel de-al treilea moment esențial în istoria noastră modernă a fost 10 Mai 1881, când în urma votului Parlamentului, statutul țării era ridicat la rang de Regat iar Principele Carol a fost încoronat, devenind astfel primul Rege al României. Se împlinea un lung și anevoios drum politic, la care au conlucurat întreaga clasa politică și toată societatea românească.
Pentru dobrogeni, perioada domniei Regelui Carol este strâns legată de amplul proces de modernizare și de integrare, sub toate aspectele, în granițele țării. Nu o dată Suveranul și-a exprimat convingerea în viitorul luminos al Dobrogei, despre care spunea în 1905: (...) Noi am dobândit prin Dobrogea, acest mărgăritar al Coroanei României, neatârnarea economică, legături libere cu lumea întreagă şi marina comercială.ʺ
10 Mai - Ziua Națională a României a fost serbată, an de an, de către toți locuitorii țării printre diferite manifestări, una dintre cele mai cunoscute și frumoase tradiții, inaugurată după 1895, fiind celebra ‟Bătaie cu floriʺ ce avea loc la șosea și la care participau toți oamenii, indiferent de starea lor socială, materială sau de etnie.
În 1917 celebrarea Zilei de 10 Mai a fost interzisă pe timpul ocupației de către autoritățile germane, iar după abdicarea forțată a Regelui Mihai, regimul comunist înstăpânit în țară a interzis marcarea zilei, încercând astfel să șteargă din sufletul poporului amintirea și imaginea monarhiei. În mod paradoxal, pe când în țară Ziua Regalității era interzisă, în străinătate românii aflați în exil au marcat an de an această zi, iar Majestatea Sa, Mihai de România, adresa în mod tradițional un mesaj de susținere poporului său.
După 25 de ani de la dramaticele evenimente din decembrie 1989, Parlamentul României a dat un act legislativ (Legea nr. 103/2015), prin care a restabilit, măcar parțial, semnificația de sărbătoare națională a Zilei de 10 Mai. Astăzi ea poartă denumirea neoficială de Ziua Regalității și este un moment în care trebuie să ne amintim în primul rând de tripla ei semnificație istorică dar și de eforturile suveranilor români - Carol I, Ferdinand Întregitorul, Carol al II-lea și Mihai I - puse mereu sub deviza Nihil sine Deo.
Delia Cornea
Asociația Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități filiala Constanța, Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria”, în colaborare cu Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, organizează, miercuri, 11 martie 2020, ora 11.00, în Sala „Vasile Canarache” a MINAC,
lansarea volumului
SIRIUS – MISIUNE ÎNDEPLINITĂ,
care-i are ca autori pe gen. fl. aer ® Dumitru Toma și col. ® Remus Macovei.
Prezintă: prof. univ. dr. Valentin Ciorbea – Universitatea „Ovidius” Constanța și Cristian Crăciun – președintele Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități filiala Constanța -.
„Au trecut aproape 40 de ani de când 144 de piloți militari români, ingineri, tehnicieni și cadre didactice de aviație, constituiți în Grupul de Aviație ‹‹Sirius›› au scris una din cele mai glorioase pagini din istoria Aviației Militare Române.
Dedicăm această lucrare celor care, în perioada 1981-1982, prin activitatea desfăşurată sub cerul Africii, au reprezentat ‹‹raza de lumină›› a Aviației Militare Române.”
EVENIMENT SUSPENDAT
Comunitatea Rușilor Lipoveni din România și Comunitatea rușilor lipoveni din Constanța vă invită la evenimentul, organizat în parteneriat cu Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, privind prezentarea cărții: „Rușii lipoveni din Dobrogea: istorie și tradiții specifice – a doua jumătate a secolului al XVIII-lea - 2011” (autor: dr. Cerasela Dobrinescu, carte apărută la Editura „C.R.L.R.” din București cu sprijinul financiar al Comunității, la finalul anului 2019).
Prezentarea va fi urmată de vernisajul Expoziției de fotografii despre rușii lipoveni din Dobrogea.
Evenimentul va avea loc duminică, 16 februarie 2020, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (Piața Ovidiu, nr. 12), începând cu ora 13:30 și se va încheia cu un scurt program cultural-artistic susținut de membrii CRL-Ghindărești, jud. Constanța, și din CRL-Constanța.
Despre carte vor vorbi: președintele CRLR, Silviu FEODOR - coordonatorul Editurii „C.R.L.R.”, acad. Sabina ISPAS, prof. univ. dr. Valentin CIORBEA, istoricul dr. Alexandr VARONA, precum și autoarea - Cerasela DOBRINESCU, muzeograf la Muzeul de Artă Populară din Constanța.
LANSARE DE CARTE
„ANALELE DOBROGEI”
An I/2019
Seria a treia
Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța și Consiliul Județean Constanța organizează miercuri, 29 ianuarie 2020, ora 14.00, în Sala Vasile Canarache a muzeului, lansarea primului volum din seria a treia a „Analelor Dobrogei”.
Acesta este continuatorul revistelor de cultură ale spațiului dintre Dunăre și Marea Neagră: „Arhiva Dobrogei” (1916, 1919, 1920), „Analele Dobrogei” (1920-1938) și a noii serii a „Analelor Dobrogei”, care a fost lansată în anul 1995.
Reluând șirul întrerupt al aparițiilor periodice, după un hiatus de șapte ani, prezentul volum acoperă o paletă largă de subiecte legate de evoluția spațiului dobrogean, fiind prezente cercetări asupra istoriei Dobrogei, de la integrarea ei în Vechiul Regat până în perioadă comunistă, studii dedicate unor personalități dobrogene sau care au fost strâns legate de acest spațiu, unor monumente constănțene, precum și studii, subiecte de istorie militară, geopolitică ș.a.
Tipărit la Editura Ex Ponto din Constanța, volumul 1/2019 din seria a treia a „Analelor Dobrogei” aduce în atenția cercetătorilor în domeniu și a publicului larg cititor, deopotrivă, o serie de mărturii de epocă, documente, imagini de arhivă, dorindu-se a fi un preambul al numărului festiv pe care Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța îl are în pregătire, pentru a marca o sută de anii de la apariția revistei.
Volumul va fi prezentat de membrii Colegiului de redacție al revistei: dr. Sorin Marcel Colesniuc, dr. Lavinia Dumitrașcu, dr. Delia Roxana Cornea, dr. Corina Mihaela Apostoleanu, dr. Florin Anghel și dr. Constantin Cheramidoglu.
Ca în fiecare an, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța și Consiliul Județean Constanța, în colaborare cu Societatea de Științe Istorice din România – filiala Constanța, organizează
Simpozionul
24 ianuarie 1859 – „Mica Unire”,
care se va desfășura joi, 23 ianuarie 2020, ora 10, în Aula „Adrian Rădulescu” a Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța.
Importanța acestui moment istoric va fi subliniată de
dr. Sorin-Marcel Colesniuc, dr. Lavinia Dumitrașcu - Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa - și dr. Costin Scurtu - Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand” – filiala Constanța -.
Activitatea este realizată cu și pentru elevi din municipiul și județul Constanța.
Despre unirea Moldovei cu Țara Românească și despre urmările acesteia vor vorbi: Teodora Bălan - Liceul Teoretic „George Călinescu”, Alexandru Martinescu - Şcoala gimnazială nr. 1 Valu lui Traian, Iannis Belu - Liceul Teoretic „Decebal”, Andrei Stănică - Școala gimnazială nr. 16 „M.I.Dobrogeanu” și Daniel Dumitriu - Liceul Teoretic „Traian”.
Sărbătorim „Mica Unire” și printr-un spectacol susținut de: Ansamblul folcloric „Ulmetum junior” - Școala gimnazială nr. 1 Pantelimon, Teodor Danci – Colegiul Național de Artă „Regina Maria”, Răzvan Decu, Jechiu Miruna Andreea, Moroșan Miruna Mihaela, Irofte Alexandra Ștefania - Şcoala gimnazială nr. 1 Valu lui Traian, Grup vocal-instrumental „Românașii” - Școlile gimnaziale nr. 16 și 37, Corul Școlii gimnaziale nr. 18 „Jean Bart”, Alexandrache Andrei, Matei Ghișoiu, Lidia Ioana Tudoran - Școala gimnazială nr. 18 „Jean Bart” și Grupul artistic „Fiii Dobrogei” - Școala gimnazială „Anastasia”.
Participă elevi de la: Gimnaziul Național „Mircea cel Bătrân”, Liceul Teoretic „George Călinescu”, Liceul Teoretic „Traian”, Liceul Teoretic „Decebal”, Liceul Teoretic „George Emil Palade”, Școala gimnazială nr. 16 „M.I.Dobrogeanu”, Școala gimnazială nr. 18, Școala gimnazială „Anastasia”, Şcoala gimnazială nr. 1 Valu lui Traian și Școala gimnazială nr. 1 Pantelimon.
2019
Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, în colaborare cu Societatea de Științe Istorice din România filiala Constanța și Asociația Cultul Eroilor „Regina Maria” filiala Constanța, organizează, miercuri, 18 decembrie 2019, ora 12,30, în Sala „Vasile Canarache”, o întâlnire între generații, cu tema
ACUM 30 DE ANI LA CONSTANȚA - DECEMBRIE 1989
Invitați:
general Dumitru Toma
col ® Remus Macovei
dr. Mihai Gheorghe
comandor (r) Ovidiu Mihalache
elevi de la Școala gimnazială nr. 30 „Gheorghe Țițeica”, Colegiul Național Pedagogic „Constantin Brătescu” și Liceul Teoretic „George Călinescu”.
Moderatori:
dr. Sorin-Marcel Colesniuc (Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța)
dr. Lavinia Dumitrașcu (Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța)
EXPOZIȚIE DE PICTURĂ: dr. Toma Medeleanu
Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Consiliul Județean Constanța și Arhivele Naționale ale României, în parteneriat cu Societatea de Științe Istorice din România și Asociația Culturală Harlequin, vă invită, miercuri, 11 decembrie 2019, ora 12.00, la
lansarea volumului
Din istoria românilor sud-dunăreni în prima jumătate a secolului al XX-lea - MEGLENOROMÂNII,
o lucrare specială a regretatului istoric constănțean prof. dr. Virgil Coman.
Evenimentul se va desfășura în Aula „Adrian Rădulescu”.
Volumul va fi prezentat de prof. dr. Robert Stănciugel - istoric, coordonator editorial - și de invitații săi. Moderatorul evenimentului va fi dr. Lavinia Dumitrașcu. Cuvântul de deschidere va aparține dr. Sorin Marcel Colesniuc – director al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța.
„Tot ce putem spune despre acești frați ai noștri, este că întru nimic nu ne deosibesc de restul Românilor, sunt niște harnici muncitori, îndrăsneți negustori, foarte deștepți, lucru pe care l-am putut constata și la Bitolia, cât am fost director și profesor de liceu, anii 1895-1897, unde elevii din Meglenia se disting prin a fi printre primii în clasă, atât la învățătură cât și la purtare; plăcuți la chip, cu o înfățișare de trup bărbătească, așezați și flegmatici, buni și ospitalieri ca toți Românii." (Pericle Papahagi, Românii din Meglenia (Texte și Glosar), București, 1900).
Calendarul lansării volumului Din istoria românilor sud-dunăreni în prima jumătate a secolului al XX-lea - MEGLENOROMÂNII continuă cu alte patru evenimente:
Constanța, Liceul Tehnologic „I.N.Roman” - 12 decembrie 2019, ora 12.00
Medgidia, Biblioteca Municipală I.N. Roman – 12 decembrie 2019, ora 15.30
Tulcea, Biblioteca Județeană „Panait Cerna” Tulcea – 13 decembrie 2019, ora 17.00
Cerna (jud. Tulcea), Biblioteca Comunală „Dumitru Cerna”-14 decembrie 2019, ora 16.0
<>
Simpozion
1 DECEMBRIE
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A ROMÂNIEI
DISCURSURI
dr. Sorin Marcel Colesniuc
director Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa
dr. Lavinia Dumitrașcu
Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa
Dr. Nicoleta Paraschiv
Serviciul Județean Constanța al Arhivelor Naționale
Kansel Gelil – Facultatea de Drept și Științe Administrative – Universitatea „Ovidius”
Octavian Marin - Colegiul Naţional Pedagogic „Constantin Brătescu”- prof. Cristina Gâlă
Teodora Bălan - Liceul Teoretic „George Călinescu” - coord. prof. Iulia Bulacu
Adriana-Maria Marin - Liceul Teoretic „Decebal” - coord. prof. Paul Dominte
Alexandru Martinescu - Şcoala gimnazială nr. 1 Valu lui Traian – coord. prof. Ana Bebu
SPECTACOL SUSŢINUT DE:
Fani Skoupra - Școala gimnazială nr. 8 – coord. prof. Rodica Rodion
Mario Nazarovici - Școala gimnazială nr. 30 „Gheorghe Țițeica” – coord. prof. Marinica Târziu
Grupul artistic „Fiii Dobrogei” - Școala gimnazială „Anastasia” – coord. prof.: Rasid Selin Yasmin, Adrian Claudiu Băbușanu, Tiberiu Simion, Adina Cozma
Grup vocal „Românașii” - Școala generală nr. 16 „M.I.Dobrogeanu” și Școala gimnazială nr. 37– prof. Roxana Gurău
Vlăduț Gurău - Școala gimnazială nr. 37
Bianca Cîju, Antonia Mirvald și corul clasei a IV-a C al Școlii gimnaziale nr. 30 „Gheorghe Țițeica” – coord. prof. Mirela Machedon
Răzvan Decu - Şcoala gimnazială nr. 1 Valu lui Traian
Școala gimnazială nr. 18 „Jean Bart” – prof. Mariana Momciu
PARTICIPĂ ELEVI DE LA:
Colegiul Naţional Pedagogic „Constantin Brătescu” - prof. Cristina Gâlă
Liceul Teoretic „George Călinescu”- prof.: Iulia Bulacu, Eugenia Crăciun
Liceul Teoretic „Traian”- prof.: Dorina Chivu, Mirela Myrone, Mirela Voicu
Liceul Teoretic „Decebal” – prof.: Paul Dominte, Raul Ivan
Școala gimnazială nr. 16 „M.I.Dobrogeanu” – prof. Daniela Niță, Roxana Gurău
Școala gimnazială nr. 18 „Jean Bart” – prof. Mariana Momciu
Școala gimnazială nr. 30 „Gheorghe Țițeica” – prof.: Marinica Târziu, Mirela Machedon
Școala gimnazială nr. 37– prof. Roxana Gurău
Școala gimnazială „Anastasia” - prof.: Rasid Selin Yasmin, Adrian Claudiu Băbușanu, Tiberiu Simion, Adina Cozma
Şcoala gimnazială nr. 1 Valu lui Traian - prof.: Lavinia Robe, Violeta Bodiu, Ana Bebu
Școala gimnazială „Viceamiral Ioan Murgescu” Valu lui Traian – prof. Otilia Mitroi
Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța și Institutul Național al Patrimoniului organizează, sâmbătă, 23 noiembrie 2019, ora 13.00, în Sala „Vasile Canarache”,
venisarea expoziției foto-documentare
PROMOVAREA ȘI VALORIFICAREA TURISTICĂ A PATRIMONIULUI MULTICULTURAL DIN CONSTANȚA
Constanța multietnică și monumentele sale
Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Consiliul Județean Constanța
Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Consiliul Județean Constanța și Serviciul Județean Constanța al Arhivelor Naționale organizează, marți, 19 noiembrie 2019, ora 11, în Sala „Vasile Canarache”,
venisarea expoziției foto-documentare
CONSTANȚA NOASTRĂ ÎN IMAGINI
ȘI DOCUMENTE DE EPOCĂ
Prezentarea va fi făcută de dr. Lavinia Dumitrașcu și dr. Nicoleta Grigore.
Expoziția se înscrie în seria manifestărilor dedicate Zilei Dobrogei, ca un omagiu adus înaintașilor noștri și ca un îndemn pentru contemporani să cunoască istoria, să fie recunoscători și să nu uite că au o datorie…
Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța și Consiliul Județean Constanța, în colaborare cu Societatea de Științe Istorice din România – filiala Constanța și Asociația „Dobrogea Străbună”, organizează, miercuri, 13 noiembrie 2019, ora 11, în Aula „Adrian Rădulescu” a Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța,
simpozionul
UNIREA DOBROGEI CU ROMÂNIA
1878-2019
Vor evoca momentul istoric și urmările lui dr. Lavinia Dumitrașcu (Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa) și dr. Nicoleta Paraschiv (Serviciul Județean Constanța al Arhivelor Naționale).
Cum activitatea se adresează, în primul rând, elevilor din școli și licee din Constanța și din județ, aceștia sunt implicați în desfășurarea simpozionului, prin prezentarea diferitelor aspecte ale unirii Dobrogei cu România (Diana Brânzea - Colegiul Naţional Pedagogic „Constantin Brătescu” -, Aylin Geafat - Şcoala generală nr. 1 Valu lui Traian - și Cristian Andrei - Liceul Teoretic „Decebal” -) și prin momente artistice dedicate evenimentului, susținute de Ansamblul folcloric „Ulmetum junior” - Școala gimnazială nr. 1 Pantelimon, Teodor Danci – Liceul de Artă „Regina Maria”, Școala gimnazială „Viceamiral Ioan Murgescu” Valu lui Traian, Vlăduț Gurău - Școala gimnazială nr. 37, Grupul artistic „Fiii Dobrogei” - Școala gimnazială „Anastasia”, Răzvan Decu - Şcoala generală nr. 1 Valu lui Traian, Școala generală nr. 18 „Jean Bart”. Lor li se adaugă interpreta de muzică grecească Ioana Țutuianu.
Vor fi spectatori elevi de la Colegiul Naţional Pedagogic „Constantin Brătescu”, Liceul Teoretic „George Călinescu”, Liceul Teoretic „Decebal”, Liceul Teoretic „Traian”, Școala generală nr. 18 „Jean Bart”, Şcoala generală nr. 22 „I.C. Brătianu”, Şcoala generală nr. 1 Valu lui Traian, Școala gimnazială „Viceamiral Ioan Murgescu” Valu lui Traian, Școala gimnazială „Anastasia”, Şcoala gimnazială nr. 1 Pantelimon.
BUNURI CULTURALE DIN PATRIMONIUL MINAC
EXPUSE LA CEA MAI MARE
MANIFESTARE CULTURALĂ DIN BELGIA
Expoziție
„Dacia Felix. The Glorious Past of Romania“
„Dacia Felix. Trecutul glorios al României”
Vineri, 18 octombrie 2019, ora 19.30, la Muzeul Galo-Roman din Tongeren, cel mai vechi oraș belgian, a fost deschisă expoziția „Dacia Felix. The Glorious Past of Romania“/„Dacia Felix. Trecutul glorios al României”. Expoziția, care face parte din Festivalul EUROPALIA, reunește 298 de artefacte și seturi de piese antice descoperite pe teritoriul țării noastre, prezentat ca spațiu de interferență al civilizațiilor: scitică, greacă, celtică, daco-getică și romană.
Festivalul EUROPALIA este manifestarea culturală de cea mai mare amploare din Belgia, fiind organizat sub patronajul Familiei Regale a Belgiei, o dată la doi ani, în Belgia și în țări învecinate: Franța, Olanda, Luxemburg și Germania sau Marea Britanie. Institutul Cultural Român este coordonatorul participării României la cea de-a 27 a ediţie a Festivalului EUROPALIA, proiect de anvergură desfășurat în perioada octombrie 2019 – februarie 2020 şi implementat în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii şi Identității Naționale și Secretariatul General al Guvernului, alături de EUROPALIA International, organizatorul manifestării.
Cea de-a 27-a ediție a Festivalului EUROPALIA este dedicată României, țara invitată de onoare. Festivalul bianual EUROPALIA împlineşte 50 de ani de la înfiinţare în 2019. Festivalul a debutat în 1969 și are un caracter multidisciplinar: arte vizuale, artele spectacolului, muzică, film, literatură, educație culturală. Publicul celor mai ample ediții de până acum ale festivalului a ajuns la aproximativ 1-1,5 milioane de vizitatori, foarte mulți veniți din afara Belgiei.
Selectate și amplasate după un concept al Muzeului Galo-Roman din Tongeren, bunurile culturale provin de la MNIR și de la alte 18 instituții muzeale din țară, care au contribuit la realizarea acestui amplu proiect: Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” – Bacău; Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud; Institutul de Cercetări Eco-Muzeale – Tulcea; Muzeul Civilizație Dacice și Romane – Deva; Muzeul Județean Satu Mare; Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” – Vaslui; Muzeul Județean Argeș – Pitești; Muzeul Județean Buzău; Muzeul Județean de Istorie și Artă – Zalău; Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș – Baia Mare; Muzeul Județean Mureș – Târgu Mureș; Muzeul de Istorie Turda; Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei – Cluj-Napoca; Muzeul Național al Unirii – Alba-Iulia; Muzeul Romanațiului – Caracal; Muzeul Țării Crișurilor – Oradea; Muzeul Județean Ialomița – Slobozia.
Artefactele din Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța sunt: statuia războinicului scit, statuia zeiței Hecate, medalionul de aur cu reprezentarea zeiței Afrodita și bijuterii din mormântul de la Callatis (candelabru de bronz, recipient cosmetic, vas de sticlă, baghetă de sticlă, plăcuță de plumb, unguentarium, spatulă, oglindă, colier de mărgele tubulare și pandantiv de formă rectangulară). La deschiderea expoziției a fost prezent Directorul General al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, cercet.șt.dr. Sorin Marcel COLESNIUC, care a prezentat bunurile culturale din patrimoniul muzeului constănțean.
<>
A 52-A EDIȚIE A
SESIUNII ȘTIINȚIFICE INTERNAȚIONALE PONTICA
COMUNICAT DE PRESĂ
În perioada 2 – 4 octombrie 2019, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța organizează a 52-a ediție a Sesiunii Științifice Internaționale Pontica. Deschiderea oficială a sesiunii va avea loc miercuri, 2 octombrie 2019, ora 11.00, în Aula „Adrian Rădulescu” a Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța.
După alocuțiunile oficiale vor fi susținute, în plen, trei comunicări științifice: 140 de ani de la prima colecție tomitană de antichități – dr. Sorin Marcel Colesniuc, Directorul General al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța; Istoriografia românească după 1948 – dr. Alexandru Barnea; Câteva evenimente de referință de la conferința generală ICOM, Kyoto, 2019 – dr. Dan Octavian Paul.
În continuare, vor fi lansate două volume: Tristele și Ponticele - Publius Ovidius Naso și O Dobroge, o Dunăre și două conferințe de pace. Documente - ambasador Vasile Stoica – autor Robert Stănciugel.
Deschiderea oficială a Sesiunii Științifice Internaționale Pontica se va încheia cu vernisajul a două expoziții temporare: 140 de ani de la prima colecție tomitană de antichități și, cea de-a doua expoziție, Cucuteni – o civilizație preistorică redescoperită.
Lucrările se vor desfășura pe secțiuni, după cum urmează: Preistorie, Greco-Romană, Medievală, Numismatică, Modernă și Contemporană. În ziua de 3 octombrie 2019, va avea loc o masa rotunda intitulată Conservarea și restaurarea patrimonului arheologic. Pentru ultima zi a sesiunii științifice, reprezentanții Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța au organizat o excursie de documentare la Complexul Muzeal de la Adamclisi.
La Sesiunea Științifică Internațională Pontica din acest an sunt înscriși aproximativ 150 de specialiști și experți în arheologie și istorie, din țară și de peste hotare: profesori universitari, cercetători științifici, arheologi, muzeografi, restauratori, conservatori, arhiviști etc.
SIMPOZION
Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Cultul eroilor „Regina Maria” Filiala Constanța, Muzeul Militar Național „Ferdinand I” filiala Constanța organizează, luni, 26 august 2019, ora 11, în Aula „Adrian Rădulescu” a MINAC,
simpozionul
75 DE ANI DE LA ALĂTURAREA ROMÂNIEI
LA COALIȚIA NAȚIUNILOR UNITE.
PRINOSUL MILITARILOR CONSTĂNȚENI
PENTRU ELIBERAREA NORD-VESTULUI TRANSILVANIEI
Vor ține discursuri despre acest important moment al istoriei României:
• colonel ® Remus Macovei
• dr. Lavinia Dumitrașcu
• dr. Costin Scurtu
• dr. Ion Damaschin
Invitat de onoare este viceamiral Petre Zamfir.
<>
DUBLĂ LANSARE DE CARTE
Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) organizează luni, 24 iunie 2019, ora 1200, la sediul din Piața Ovidiu nr. 12, aula Adrian Rădulescu, lansarea volumelor Pontica 51 (2018) și Circulația monedei bizantine în Dobrogea (sec. VI-VIII), semnat de cerc. șt. I Gabriel Custurea.
Cu numărul 51 revista Pontica intră în cel de-al șaselea deceniu de apariție neîntreruptă, de-a lungul căreia a devenit, împreună cu Sesiunea Internațională cu același nume, cartea de vizită a activității științifice a MINAC. Volumul cuprinde studii privind istoria și arheologia spațiului danubiano-pontic, grupate în mai multe arii tematice: Historica (culte greco-romane și mitologii fondatoare în cetățile vest-pontice, elemente de istorie politico-militară, socială și religioasă oglindite în izvoare literare târzii, începuturile arheologiei dobrogene, istorie creștină), Archaeologica (preistorie, obiecte romane din sticlă, arheologie subacvatică de-a lungul litoralului românesc, rezultate ale cercetărilor arheologice din situri dobrogene, producție și tipologie ceramică în perioada romană târzie, sisteme defensive, piese din metal și prelucrarea lor în perioadele romano-bizantină și medievală), Epigraphica (inscripții grecești și latine inedite, dar și unele publicate anterior și revizuite), Ovidianum (studii dedicate vieții și operei poetului Publius Ovidius Nasso, prezentate în cadrul Simpozionului Științific Internațional Evocări ovidiene: poezie-mitologie-realitate istorică, organizat de Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța între 10 și 12 mai 2017), Nomismata (istorie monetară în perioadele elenistică, romană și bizantină timpurie). Volumul se încheie cu o serie de recenzii ale unor lucrări de specialitate recent publicate și cu lista noilor intrări în biblioteca muzeului. O secțiune separată este dedicată memoriei academicianului Șerban Papacostea, dealtfel membru în comitetul științific al revistei Pontica.
Circulația monedei bizantine în Dobrogea (sec. VI-VIII), semnat de cercet. șt. I Gabriel Gh. Custurea, completează, alături de volumul anterior, dedicat perioadei secolelor IX-XI, imaginea dinamicii monedei bizantine în spațiul danubiano-pontic. Cercetătorul constănțean centralizează și analizează materialul numismatic aparținând perioadei enunțate în titlu, publicat în literatura de specialitate de-a lungul a peste patru decenii. Piesele numismatice discutate aparțin colecțiilor unor instituții de specialitate din țară: Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Institututl de Arheologie „Vasile Pârvan” București, Biblioteca Academiei Române, Muzeul Național de Istorie a României, etc. Volumul, publicat în ediție bilingvă română - engleză, se desfășoară de-a lungul a două prime capitole care tratează istoricul cercetărilor numismatice pentru perioada analizată și enunță considerațiile istorice rezultate din studierea colecțiilor monetare. A doua parte a publicației conține un util repertoriu arheologic al siturilor care au furnizat materialul numismatic analizat, precum și două detaliate repertorii ale descoperirilor monetare (monede izolate și tezaure monetare).
140 DE ANI DE PRESĂ ROMÂNEASCĂ ÎN DOBROGEA.
TRECUT, PREZENT ȘI PERSPECTIVE
COMUNICAT DE PRESĂ
În perioada 21 - 22 iunie 2019, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța și Filiala Dobrogea a Asociației Române de Istorie a Presei, în parteneriat cu Serviciul Județean Constanța al Arhivelor Naționale, Biblioteca Județeană „I.N. Roman” Constanța, Biblioteca Județeană „Panait Cerna” Tulcea și Centrul Cultural Județean „Teodor Burada” Constanța organizează Simpozionul 140 DE ANI DE PRESĂ ROMÂNEASCĂ ÎN DOBROGEA. TRECUT, PREZENT ȘI PERSPECTIVE.
Manifestarea va marca nașterea primului ziar de expresie românească din regiune, „Steaua Dobrogei” - 22 iunie 1879, dar și rolul important al presei regionale, ca factor civilizator al provinciei, în dezvoltarea conștiinței naționale și a coagulării comunităților locale.
În cadrul simpozionului va fi vernisată Expoziția temporară: FILE DIN ISTORIA PRESEI DOBROGENE, organizată de Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța în colaborare cu Serviciul Județean Constanța al Arhivelor Naționale.
Simpozionul, gândit ca o evocare științifică a celor 140 de ani de presă românească în spațiul dobrogean, reunește specialiști în: istorie, arhivistică, biblioteconomie, ziariști, profesori universitari, dar și studenți și doctoranzi ai Universității „Ovidius” Constanța.
Vor susține comunicări științifice: Conf.univ.dr. Cătălin NEGOIȚĂ, Universitatea „Dunărea de Jos" Galați, Președintele Asociației Române de Istorie a Presei; Conf.univ.dr. Aurelia LĂPUȘAN, Centrul Cultural „Teodor Burada", Președinte ARIP - Filiala Dobrogea; Dr. Nicoleta PARASCHIV, Șeful Serviciului Județean Constanța al Arhivelor Statului; Cercet.șt.dr. Sorin Marcel COLESNIUC, Director General al Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța; Dr. Corina-Mihaela APOSTOLEANU, dr. Luminița STELIAN, dr. Angela- Anca DOBRE, Biblioteca Județeană „I.N. Roman"; Dr. Ligia DIMA, Manager al Bibliotecii Județene „Panait Cerna" Tulcea; Ing. Robert VAN DEN BOS, Tulcea; Conf.univ.dr. Raluca PETRE, Universitatea „Ovidius" Constanța; Conf.univ.dr. Silvia GROSSU, Universitatea de
Stat Chișinău, ARIP Filiala Basarabia; Iulia PANĂ, Centrul cultural „Teodor Burada"; Prof.univ.dr. Traian BRĂTIANU, Universitatea „Andrei Șaguna” Constanța; Dr. Steliana BAJDECHI, Radio Constanța; Dr. Cristina IVASCAN, Asociația Română de Istorie a Presei - filiala Dobrogea; Mădălina NICOLAE, Universitatea „Ovidius" Constanța; Lect.univ.dr. Enache TUȘA, Universitatea „Ovidius" Constanța; Lect. Mariana TOCIA, Universitatea „Ovidius" Constanța; Dr. Lavinia Dacia DUMITRAȘCU, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța; Dr. Maria PARIZA, Asociația Română de Istorie a Presei; Comandor (r) Ioan DAMASCHIN, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România -filiala Constanța; Dr. Costin SCURTU, Muzeul Național Militar „Regele Ferdinand I"- Filiala Constanța; Dr. Mihai PETRE, Primăria Municipiului Constanța; Dr. Delia Roxana CORNEA, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța; Dr. Constantin NICOLAE, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța; Adelina-Alexia TOCITU; Drd. Cristian CEALERA, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța.
Manifestarea se va derula pe parcursul a două zile (21 - 22 iunie 2019), la Constanța și Tulcea, și se bucură de sprijinul autorităților locale: Consiliul Județean Constanța și Consiliul Județean Tulcea.
Data: 18 iunie 2019
Persoane de contact:
Cercet.șt.dr. Sorin Marcel COLESNIUC - tel: 0722.696299
Conf.univ.dr. Aurelia LĂPUȘAN - tel: 0723.390775
INVITAȚIE
Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, în colaborare cu doamna Ana-Maria Vizanti și Asociația de Modelism „Tomis” Constanța vă invită la vernisarea
EXPOZIȚIEI OMAGIALE
ASUL REGĂSIT…LOCOTENENT COMANDOR
DAN-VALENTIN VIZANTY,
CAVALER AL ORDINULUI „MIHAI VITEAZU”
pe 7 IUNIE 2019, ORA 11, ÎN SALA „OVIDIANĂ” A MUZEULUI DE ISTORIE NAȚIONALĂ ȘI ARHEOLOGIE CONSTANȚA.
Expoziția, cariera și personalitatea lt. comandor Dan-Valentin Vizanty vor fi prezentate de:
• dr. Lavinia Dumitrașcu – Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța
• dr. Costin Scurtu – Muzeul Militar „Ferdinand I” filiala Constanța
• comandor Liviu Popa – APIA
• doamna Ana-Maria Vizanti
<>
MASA ROTUNDĂ INTERNAȚIONALĂ "AMENINȚĂRI SECURITARE ÎN REGIUNEA MĂRII NEGRE. FIZIONOMIA PONTULUI EUXIN ÎN PARADIGMA GEOPOLITICĂ POST-CRIMEEA"
Dr. Dorin Popescu: ”Invit și pe această cale prietenii, publicul elevat, publicul specialist, experții din regiune, reprezentanții mediilor academice și științifice locale din Constanța/Dobrogea, precum și publicul larg, la lucrările mesei rotunde internaționale cu titlul de mai sus, care vor avea loc în Aula “Adrian Rădulescu” (etajul I) a Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța (Piața Ovidiu), în ziua de luni, 20 mai a.c., începând cu ora 10.00.
Publicul din Constanța/Dobrogea va avea, cu acest prilej, ocazia de a audia evaluări ale experților din Ucraina și România privind situația de securitate din zona Mării Negre.
Masa rotundă este organizată de mai multe instituții din România și Ucraina și co-organizată și găzduită de Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța / MINAC.
Un astfel de eveniment, cu participarea mai multor experți din Ucraina și focalizat pe situația de securitate din arealul Mării Negre, se desfășoară în premieră la Constanța.
În afara evaluărilor generale și punctuale privind tema de mai sus, participanții vor avea posibilitatea de a audia evaluări ale experților ucraineni privind situația din Donbas – conflict în desfășurare în raioanele de est ale Ucrainei.
Apreciez că tema este extrem de incitantă, iar desfășurarea unui astfel de eveniment la Constanța – binevenită și necesară, în actualul context geopolitic cunoscut foarte bine de către Dvs.
Sunt sigur că interesează publicul cult din Constanța un război care se produce la cca 800 de km de frontiera României și care a produs deja efecte (Crimeea) la o distanță de cca 400 de km în linie dreaptă de la Constanța.
Formatul acestui eveniment este deci unic pentru Constanța/Dobrogea, iar oportunități de acest gen sunt extrem de rare la Tomis...
Evenimentul este organizat de Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, în colaborare și parteneriat cu Asociația de Geopolitică „Ion Conea” (București), Asociația „Casa Mării Negre/Black Sea House” (Constanța), ONG „Centrul de Narative Politice ale Democrației” (Cernăuți, Ucraina), ONG „Centrul pentru Cooperare Regională «Dialog»” (Cernăuți, Ucraina) și Fundația „Resurse și Inițiative Publice” (Cernăuți, Ucraina).
Lucrările mesei rotunde sunt co-moderate de Serhii Hakman (Ucraina) și subsemnatul.
Dezbaterile vor avea loc în limbile română și ucraineană.
Aduc și pe această cale mulțumiri conducerii Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța (personal domnului director Sorin Marcel Colesniuc și doamnei Lavinia Dumitrașcu) pentru sprijin și implicare, precum și lui Ionut Druche pentru realizarea afișului manifestării.
VĂ AȘTEPTĂM LA EVENIMENT!
I. DESCRIEREA GENERALĂ A EVENIMENTULUI
Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, în colaborare și parteneriat cu Asociația de Geopolitică „Ion Conea” (București), Asociația „Casa Mării Negre/Black Sea House” (Constanța), ONG „Centrul de Narative Politice ale Democrației” (Cernăuți, Ucraina), ONG „Centrul pentru Cooperare Regională «Dialog»” (Cernăuți, Ucraina), Universitatea Națională „Yuriy Fedkovych” din Cernăuți (Ucraina) și Fundația „Resurse și Inițiative Publice” (Cernăuți, Ucraina), organizează
Masa rotundă internațională "Amenințări securitare în regiunea Mării Negre. Fizionomia Pontului Euxin în paradigma geopolitică post-Crimeea"
Evenimentul va avea loc luni, 20 mai 2019, în intervalul orar 10.00-16.00, în Aula „Adrian Rădulescu” a Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța.
În cadrul mesei rotunde, se preconizează, prioritar, analizarea amenințărilor hibride din arealul extins al Mării Negre de către experți din România și Ucraina. Evenimentul reprezintă, totodată, o oportunitate pentru desfășurarea unui schimb de experiență și bune practici între reprezentanții mediilor analitice din România și Ucraina, precum și pentru consolidarea dialogului dintre aceștia.
Publicul constănțean/dobrogean va avea ocazia de a se familiariza, pe baza evaluărilor experților în domeniu din cele două țări, cu amenințările hibride din regiunea Mării Negre, cu detalii privind procesele geopolitice de apropiere a Ucrainei de Uniunea Europeană și NATO, cu acțiunile politice ale UE și NATO în spațiul extins al Mării Negre, cu demersurile diplomației românești și ucrainene de a consolida coeziunea și consistența proiectului geopolitic euro-atlantic în regiune etc.
O serie de experți din Ucraina (Serghei Hakman - politolog, conferențiar universitar, Cernăuți -, Serhii Fedunyak - profesor universitar la Universitatea Națională „Yuriy Fedkovych” din Cernăuți -, Alexandr Rusnak - președinte al ONG „Centrul pentru Cooperare Regională «Dialog»”, Cernăuți, Evhen Magda - director executiv al Institutului de Politică Globală, conferențiar universitar, Kiev -) vor prezenta, în premieră pentru Constanța și pentru întreaga regiune a Dobrogei, evaluări privind situația războiului din raioanele de est ale Ucrainei (Donbas), cauzele acestuia, precum și perspectivele de soluționare.
Acestora li se va adăuga expertiza din România (Vasile Simileanu - directorul revistei „Geopolitica”, președintele Asociației de Geopolitică „Ion Conea”, București -; Marian Zidaru - conferențiar universitar, Constanța -, Marioara Cojoc - conferențiar universitar, Universitatea „Ovidius” Constanța -, Dorin Popescu - președintele Asociației „Casa Mării Negre/Black Sea House” Constanța, fost diplomat în Ucraina și Federația Rusă - etc.) privind situația de securitate din regiunea Mării Negre.
Organizatorii apreciază că anexarea Crimeei și războiul din Donbass, proiectul geopolitic rusesc Novorossia, precum și militarizarea treptată a regiunii au readus în prim-planul Europei punctele critice din vecinătatea sa estică, în particular turbulențele produse în spațiul extins al Mării Negre. Pontul Euxin pare a fi devenit un Pont fără hegemon(i) și fără coeziuni, un teatru de confruntări geostrategice și spațiu de coexistență al unor ideologii, strategii politice, interese statale divergente, câteodată opuse. În acest context, (prioritar) comunitatea europeană și Ucraina caută modalități eficiente de rezolvare a crizei ruso-ucrainene cu limitarea pierderilor, compromisuri strategice și respectarea obligatorie a normelor de drept internațional.
Foarte probabil, amenințările și agresiunile din regiune au exploatat plenar propriile carențe și slăbiciuni ale proiectului euroatlantic la Marea Neagră, precum și slăbiciunile sistemelor politice ale țărilor din regiune, iar experții prezenți la eveniment vor propune un sumar analitic al vulnerabilităților care au permis degradarea rapidă a situației de securitate din regiunea extinsă a Mării Negre, propunând, totodată, și predicții privind evoluțiile securitare din acest spațiu.
Principalele teme supuse dezbaterii experților: Cum a fost posibilă agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei – lecții pentru sistemul internațional de securitate; Pacea în Pontul fără hegemon(i): care sunt mecanismele politice, juridice, economice pentru soluționarea conflictelor din regiune, prioritar a conflictului ruso-ucrainean?
Se vor aborda în cadrul discuțiilor și sub-teme precum: Cum au fost posibilele lebedele negre geopolitice din acvatoriul Mării Negre (Crimeea, Donbasul) și ce mai urmează? Cum își pot proteja, revigora și reconfigura Europa și SUA, alături de țările partenere din regiune, proiectul geopolitic propriu la Pontul Euxin – proiect bazat pe democrație, stabilitate, securitate, co-participare, coeziune? Care sunt semnele noii lumi geopolitice care se testează în regiunea Mării Negre? Cum pot fi evitate noi turbulențe, noi lebede negre, noi agresiuni în acvatoriul pontic? Cum va fi posibilă pacea în Donbas?
Organizatorii apreciază că dezbaterea care are loc la Constanța (inedită la nivel național prin prisma formatului și tematicii), în condițiile unor tensiuni geopolitice și militare în creștere în acvatoriul Mării Negre, care au generat conflicte recente la doar 400 km de Constanța (distanța în linie dreaptă până la Sevastopol), ce mențin conflicte în curs de desfășurare la sub 800 de km distanță în linie dreaptă față de frontiera României (care este, totodată, frontiera estică actuală a UE și NATO), va produce un interes major pentru publicul constănțean/dobrogean, mediile administrative și elita intelectuală locală.
Evenimentul va fi moderat de către Serghei Hakman (Ucraina) și Dorin Popescu (România).
II. CONCEPTUL EVENIMENTULUI
Anexarea Crimeei și războiul din Donbass, proiectul geopolitic rusesc NovoRussia, precum și militarizarea treptată a regiunii au readus în prim-planul Europei punctele critice din vecinătatea sa estică, în particular turbulențele produse în spațiul extins al Mării Negre.
Din 2014, ca urmare a anexării Crimeei de către Federația Rusă și inițierii conflictului din Donbass, comunitatea internațională se confruntă cu noi amenințări hibride asupra securității regionale, care limitează/reduc eficacitatea mecanismelor tradiționale de drept internațional. În ultimii 5 ani (de la agresiunea Kremlinului asupra Peninsulei), comunitatea europeană și Ucraina caută modalități eficiente de rezolvare a crizei ruso-ucrainene cu limitarea pierderilor, compromisuri strategice și respectarea obligatorie a normelor de drept internațional, inclusiv a celor privind inviolabilitatea frontierelor de stat.
Foarte probabil, amenințările și agresiunile din regiune au exploatat plenar propriile carențe și slăbiciuni ale proiectului euroatlantic la Marea Neagră, precum și slăbiciunile sistemelor politice ale țărilor din regiune.
În ultima perioadă, evenimentele geopolitice se precipită din nou la Marea Neagră.
Pontul Euxin pare a fi devenit un Pont fără hegemon(i) și fără coeziuni, un teatru de confruntări geostrategice și spațiu de coexistență a unor ideologii, strategii politice, interese statale divergente, câteodată opuse.
Riscuri non-tradiționale, specifice lumii moderne (conflicte hibride, războaie informaționale, agresiuni atipice asupra comunității europene din regiune etc.), se adaugă conflictelor deja tradiționale ale regiunii Mării Negre (competiția pentru Strâmtori, conflicte înghețate, tatonări între blocuri militare antagoniste, negocieri și reconfigurări ale sferelor de influență între marii actori politici în plan regional etc.).
Comunitatea internațională „respiră” geopolitic greu în regiune, iar instrumentele acesteia par a nu creea premise suficiente pentru o stabilizare rapidă și pe termen lung a zonei.
Aceste fenomene sunt însoțite de o cultură politică anemică la nivel regional (în spațiul extins al Mării Negre), cu o capacitate redusă de a prevedea, anticipa, preveni catastrofe.
Temele dezbaterii:
Cum a fost posibilă agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei – lecții pentru sistemul internațional de securitate.
Pacea în Pontul fără hegemon: care sunt mecanismele politice, juridice, economice pentru soluționarea conflictelor din regiune, prioritar a conflictului ruso-ucrainean?
Principalele sub-teme ale dezbaterii:
Cum au fost posibilele lebedele negre geopolitice din acvatoriul Mării Negre (Crimeea, Donbassul) și ce mai urmează?
Cum își pot proteja, revigora și reconfigura Europa și SUA, alături de țările partenere din regiune, proiectul geopolitic propriu la Pontul Euxin – proiect bazat pe democrație, stabilitate, securitate, co-participare, coeziune?
Care sunt semnele noii lumi geopolitice care se testează în regiunea Mării Negre?
Cum pot fi evitate noi turbulențe, noi lebede negre, noi agresiuni în acvatoriul pontic?
Cum va fi posibilă pacea în Donbass?
În cadrul mesei rotunde se preconizează, prioritar, analizarea amenințărilor hibride din arealul extins al Mării Negre de către experți din România și Ucraina. Evenimentul reprezintă, totodată, o oportunitate pentru desfășurarea unui schimb de experiență și bune practici între reprezentanții mediilor analitice din România și Ucraina, precum și pentru consolidarea dialogului dintre aceștia.
Participanți din Ucraina:
1. Serhii Hakman/Сергій Гакман – director adjunct al Centrului Regional Cernăuți de Perfecționare a Calificării Funcționarilor Publici, vice-președinte al Fundației „Resurse și Inițiative Publice“, politolog, traducător, doctor în istorie, conferențiar universitar, Cernăuți.
2. Serhii Fedunyak/Сергій Федуняк – profesor universitar la Universitatea Națională „Yuriy Fedkovych” din Cernăuți, doctor habilitat în științe politice, Cernăuți.
3. Alexandr Rusnak/Олександр Руснак – președinte al organizației neguvernamentale „Centrul pentru Cooperare Regională «Dialog»”, doctor în istorie, Cernăuți.
4. Evhen Magda/Євген Магда – director executiv al Institutului de Politică Globală, conferențiar universitar la Universitatea Națională Tehnică a Ucrainei, Institutul Politehnic din Kiev „Igor Sikorsky”, doctor în științe politice, Kiev.
5. Roman Zinenko/Роман Зіненко – voluntar în cadrul batalionului „Dnipro”, scriitor, autor al cărții „Încercuirea de la Ilovaisk”, Kiev.
6. Alla Makukh/Алла Макух – președinte al ONG „Bereginya” (Protectoarea), Kiev.
7. Olena Sugak/Олена Сугак – vicepreședinte al ONG „Bereginya”, Kiev.
8. Lyudmila Kostyshyn/Людмила Костишин – membră a ONG „Bereginya”, Kiev.
Participanți din România:
1. Vasile Simileanu, directorul revistei „Geopolitica”, președintele Asociației de Geopolitică „Ion Conea”, București.
2. Marioara Cojoc, conferențiar universitar, Universitatea „Ovidius” Constanța.
3. Marian Zidaru, conferențiar universitar, Constanța.
4. Dorin Popescu – președintele Asociației „Casa Mării Negre/Black Sea House” Constanța, doctor în filologie, analist politic, fost diplomat, Constanța.”
NOAPTEA MUZEELOR
„Daci și romani de 140 de ani în expoziția
Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța”
Program MINAC: 18.00 – 24.00
Atenție: ultimul grup de vizitatori va intra la ora 23.15
18.00 – 24.00 - vizitarea expoziției permanente a Muzeului de Istorie Națională și Aheologie Constanța
18.00 – 18.15 - Parada Asociației „Historia Renascita”
18.15 – 20.00 - Reconstituire istorică, ateliere meșteșugărești (țesături și ceramică), prezentarea echipamentelor și demonstrații militare – Asociația „Historia Renascita”
20.00 – 20.30 - Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, în parteneriat cu Arhivele Naționale București, vernisează expoziția temporară „ Motive ornamentale în documente brâncovenești„ – un proiect cultural al Asociației DAR DEVELOPEMENT prezentat la Constanța cu sprijinul Fundației „Sfinții Martiri Brâncoveni”
20.30 – 21.30 - Microrecital de muzică clasică susținut de elevi ai Colegiului de Artă „Regina Maria” din Constanța
24.00 – Ceremonia de închidere - parada Asociației „Historia Renascita”
18 MAI 2019
MUZEUL DE ISTORIE NAȚIONALĂ ȘI ARHEOLOGIE
CONSTANȚA
PIAȚA OVIDIU 12
SIMPOZION
DISCURSURI
Dr. Lavinia Dumitrașcu
Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa
Prof. univ. dr. Jipa Rotaru
Academia oamenilor de Știință din România
Marin Octavian - Colegiul Naţional Pedagogic „Constantin Brătescu”- coord. prof. Cristina Gâlă
Teodora Bălan - Liceul Teoretic „George Călinescu” - coord. prof. Iulia Bulacu
Iren Aylin Geafar - Şcoala gimnazială nr. 1 Valu lui Traian – coord. înv. Ana Bebu
Cristina Chiriac - Liceul Teoretic „Decebal” – coord. prof. Paul Dominte
SPECTACOL SUSŢINUT DE:
Anemona Andreea Lazăr - Școala gimnazială nr. 142 București
Ansamblul folcloric „Ulmetum junior”, Școala gimnazială nr. 1 Pantelimon - coord. prof.: Georgiana Dedu
Teodor Danci – Colegiul de Artă „Regina Maria”
Ansamblul folcloric „Cartalu” - Școala gimnazială nr. 1 Vulturu – coord. prof. Carmen Bîziac
Răzvan Decu - Şcoala gimnazială nr. 1 Valu lui Traian – coord. înv. Ana Bebu
Grupul artistic „Fiii Dobrogei” - Școala gimnazială „Anastasia” – coord. înv.: Virginia Coman, Geta Pricop
Grup vocal-instrumental „Românașii” - Școala gimnazială nr. 16; Școala gimnazială nr. 37 – coord. prof. Roxana Gurău
Școala gimnazială nr. 30 „Gheorghe Țițeica” – prof. Marinica Târziu
Școala gimnazială nr. 38 „Dimitrie Cantemir” – prof. Lucica Buzenchi
PARTICIPĂ ELEVI DE LA:
Colegiul Naţional Pedagogic „Constantin Brătescu”- prof. Cristina Gâlă
Liceul Teoretic „George Călinescu”- prof.: Iulia Bulacu, Eugenia Crăciun
Liceul Teoretic „Traian”- prof.: Dorina Chivu, Mirela Myrone
Liceul Teoretic „Decebal” – prof.: Paul Dominte, Raul Ivan
Școala gimnazială nr. 16 „M.I.Dobrogeanu”; Școala gimnazială nr. 37 – prof. Roxana Gurău
Școala gimnazială nr. 30 „Gheorghe Țițeica” – prof. Marinica Târziu
Școala gimnazială nr. 38 „Dimitrie Cantemir” – prof. Lucica Buzenchi
Școala gimnazială „Anastasia” – înv.: Virginia Coman, Geta Pricop, pr. Cristian Pricop
Şcoala gimnazială nr. 1 Valu lui Traian - prof.: Lavinia Robe, Ana Bebu
Școala gimnazială nr. 1 Pantelimon -: prof.: Georgiana Dedu
Școala gimnazială nr. 1 Vulturu – prof. Carmen Bîziac
Lansarea lucrării colective
Dobrogea at 140 Years after its Union with the Romanian State - An Example of Contemporary West-Pontic Multiethnic Understanding
Volumul reuneşte 33 de contribuţii ştiinţifice în limba engleză, având ca arie de cercetare spaţiul dobrogean şi coasta Mării Negre, din diverse domenii – istorie, arheologie, ştiinţe umane, cultură şi culte, învăţământ, presă, medicină, biologie, matematică, astronomie, ştiinţe militare şi navale, memorialistică. Printre semnatari se numără: Stoica Lascu, Constantin Chera, Puiu Haşotti, Lavinia Dumitraşcu, Carmen I. Atanasiu, Andreea Atanasiu-Croitoru, Alexandra N. Unc şi Octavian D. Unc, Vasile Sârbu, Alexandru Ş. Bologa şi Adrian Bavaru, Silvana Cojocăraşu, Virgil Răzeşu.
Apărut la Editura Ex Ponto Constanţa, sub îndrumarea editorului Alexandru Ş. Bologa, este dedicat Centenarului României şi aniversării a 140 de ani de ţinut românesc al Dobrogei.
Volumul va fi prezentat de prof.dr. Victor Ciupină (Asociaţia Oamenilor de Ştiinţă din România - Filiala Constanţa), prof.dr. Valentin Ciorbea, prof.dr. Vasile Sârbu, ministrul-secretar de stat Aledin Amet, precum şi de autorii prezenţi.
Evenimentul va avea loc sâmbătă, 4 mai 2019, ora 10:00, la sediul din Piața Ovidiu nr. 12, aula Adrian Rădulescu .
Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța vă invită să participați la lansarea volumului omagial Pierre Dupont intitulat
Koinè et mobilité artisanale.
Regard sur les influences de la Grèce orientale en mer Noire
editat de Alexandru Avram, Alexandre Baralis, Livia Buzoianu, Vasilica Lungu și Irina Sodoleanu.
Evenimentul va avea loc luni, 22 aprilie 2019, ora 1300, la sediul din Piața Ovidiu nr. 12, aula Adrian Rădulescu .
Prezența dumneavoastră ne onorează.
Cu aleasă considerație,
Dr. Sorin Marcel Colesniuc
Director al Muzeului de Istorie Națională
și Arheologie Constanța
Vineri, 22 martie 2019, ora 11, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, în colaborare cu Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria” filiala Constanța, Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand” filiala Constanța și Asociația „Dobrogea Străbună” organizează
SIMPOZIONUL
100 de ani de la reinstaurarea administrației românești
în Dobrogea 1919-2019
Acesta se va desfășura la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Aula „Adrian Rădulescu”.
Vor susține discursuri:
Colonel ® Remus Macovei - Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria” filiala Constanța
Dr. Lavinia Dumitrașcu - Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța
Dr. Costin Scurtu - Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand” filiala Constanța
Dr. Sorin Marcel Colesniuc - Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța
Împreună cu noi, vor fi Grup vocal-instrumental „Românașii”, coordonat de prof. Roxana Gurău, și elevi ai Liceului Teoretic „George Călinescu” Constanța.
Activități similare, cuprinse în proiectul cu același titlu, inițiat de Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria” filiala Constanța, în colaborare cu Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand” filiala Constanța și Asociația „Dobrogea Străbună”, se vor desfășura la instituții de învățământ și de cultură din orașul și județul Constanța, pe tot parcursul anului 2019.
<
>
160 de ani
de la
"MICA UNIRE"
24 IANUARIE 1859
SIMPOZION
DISCURSURI:
Dr. Lavinia Dumitrașcu
Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa
Dr. Costin Scurtu
Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand” – filiala Constanța
Ioana Postolici - Colegiul Naţional Pedagogic „Constantin Brătescu”- prof. Cristina Gâlă
Ioana Popescu - Liceul Teoretic „George Călinescu” - coord. prof. Iulia Bulacu
Iren Aylin Geafar - Şcoala gimnazială nr. 1 Valu lui Traian – coord. înv. Ana Bebu
Constantin Răzvan Obârșanu - Liceul Teoretic „Decebal” – coord. prof. Paul Dominte
Elena-Victorița Moroianu - Liceul Teoretic „Traian”- coord. prof. Dorina Chivu
Ana-Maria Chirescu - Școala gimnazială nr. 16 „M.I.Dobrogeanu” – coord. prof. Daniela Niță
SPECTACOL SUSŢINUT DE:
Grădinița P.P. "Amicii" Constanța –coord. educ.: Ana Maria Irimia, Viorica Meșu
Ansamblul folcloric „Ulmetum junior”, Școala gimnazială nr. 1 Pantelimon - coord. prof.: Georgiana Dedu
Teodor Danci – Colegiul de Artă „Regina Maria”
Andrei Toroican, Școala gimnazială nr. 18 „Jean Bart” - coord. prof. Mariana Momciu
Şcoala gimnazială nr. 1 Valu lui Traian – coord. înv. Ana Bebu
Răzvan Decu - Şcoala gimnazială nr. 1 Valu lui Traian – coord. înv. Ana Bebu
Grupul artistic „Fiii Dobrogei” - Școala gimnazială „Anastasia” – coord. înv.: Virginia Coman, Geta Pricop
Grup vocal-instrumental „Românașii” - Școala gimnazială nr. 16 „M.I.Dobrogeanu” – coord. prof. Roxana Gurău
PARTICIPĂ ELEVI DE LA:
Colegiul Naţional Pedagogic „Constantin Brătescu”- prof. Cristina Gâlă
Liceul Teoretic „George Călinescu”- prof.: Iulia Bulacu, Eugenia Crăciun,
Liceul Teoretic „Traian”- prof.: Dorina Chivu, Mirela Myrone
Liceul Teoretic „Decebal” – prof.: Paul Dominte, Raul Ivan
Școala gimnazială nr. 16 „M.I.Dobrogeanu” – prof. Daniela Niță, Roxana Gurău
Școala gimnazială nr. 18 - prof. Mariana Momciu
Școala gimnazială „Anastasia” – înv.: Virginia Coman, Geta Pricop, pr. Cristian Pricop
Şcoala gimnazială nr. 1 Valu lui Traian - prof.: Lavinia Robe, Ana Bebu
Școala gimnazială nr. 1 Pantelimon -: prof.: Georgiana Dedu
Grădinița P.P."Amicii" Constanța – educ.: Ana Maria Irimia, Viorica Meșu
Tablou „Domnul Alexandru Ioan Cuza” - Maria Hodor, Colegiul de Artă „Regina Maria”
Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România în colaborare cu Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța și Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea organizează joi, 17 ianuarie 2019, ora 16,00, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, aula „Adrian Rădulescu”, lansarea volumelor:
• Lavinia-Dacia Gheorghe, Gheorghe Dumitrașcu, Raporturi între românii – turcii și tătarii din România. Dinspre sfârșitul secolului al VIII-lea până la începutul secolului al XXI-lea, Ed. Imperium, Constanța
Prezintă: dr. Sorin Colesniuc – Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța
dr. Amet Aledin - Departamentul pentru Relații Interetnice
prof. Serin Turkoglu - U.D.T.R.
prof. univ. dr. Stoica Lascu
• Dobrogea și Marea Unire la Centenar, coordonatori: Ligia Dima, Lavinia Dumitrașcu, Editura Tipo Moldova, Iași, 2018
Prezintă: dr. Ligia Dima – ICEM/Biblioteca Județeană „Panait Cerna” Tulcea
dr. Lavinia Dumitrașcu - Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța
Aurel Ștefanachi - Editura Tipo Moldova Iași
2018
<>
CENTENARULUI ROMANIEI MARI
SIMPOZION
DISCURSURI:
dr. Sorin Marcel Colesniuc
director Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa
dr. Lavinia Dumitrașcu
Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa
Ștefan Aprofirei - Colegiul Naţional Pedagogic „Constantin Brătescu”- prof. Cristina Gâlă
Costin Mitea - Liceul Teoretic „George Călinescu” - coord. prof. Loredana Bugan
Adriana-Maria Marin - Liceul Teoretic „Decebal”, coord. prof. Paul Dominte
Luana Bebu - Liceul Teoretic „Traian” Constanța, coord. Mirela Voicu
Elena Victorița Moroianu - Liceul Teoretic „Traian” Constanța, coord. prof. Mirela Myrone
Geafar Aylin - Şcoala gimnazială nr. 1 Valu lui Traian – coord. prof. Ana Bebu
SPECTACOL SUSŢINUT DE:
Ansamblul folcloric „Ulmetum junior”, Școala gimnazială nr. 1 Pantelimon - coord. prof.: Georgiana Dedu
Grădinița P.P."Amicii" Constanța – coord. înv. Georgica Pârvu
Şcoala gimnazială nr. 22 „I.C. Brătianu”- coord. înv.: Ionica Bohălțeanu, Doina Ispas
Școala gimnazială nr. 38 „Dimitrie Cantemir”– coord. înv. Lucica Buzenschi
Grupul artistic „Fiii Dobrogei”, Școala gimnazială „Anastasia” – coord. înv.: Virginia Coman, Geta Pricop
Grup vocal „Românașii” Școala generală nr. 16 „M.I.Dobrogeanu” – prof. Roxana Gurău
Școala gimnazială nr. 30
Tablou „Năframă ” - Maria Hodor, Colegiul de Artă „Regina Maria”
PARTICIPĂ ELEVI DE LA:
Colegiul Naţional Pedagogic „Constantin Brătescu” - prof. Cristina Gâlă
Liceul Teoretic „George Călinescu”- prof.: Iulia Bulacu, Eugenia Crăciun, Loredana Bugan
Liceul Teoretic „Traian”- prof.: Dorina Chivu, Mirela Myrone, Mirela Voicu
Liceul Teoretic „Decebal” – prof. Paul Dominte Raul Ivan,
Școala gimnazială nr. 16 „M.I.Dobrogeanu” – prof. Daniela Niță, Roxana Gurău
Şcoala gimnazială nr. 22 „I.C. Brătianu” - înv.: Ionica Bohălțeanu, Doina Ispas; Ana-Maria Bodnariuk, Carmen Munteanu, Adela Iacob; Mihaela Juguleanu, Maria Tudorache, Ionela Mihaela Moise, Corina Stanciu, Anamaria Voiculescu
Școala gimnazială nr. 38 „Dimitrie Cantemir”– înv. Lucica Buzenschi
Şcoala gimnazială nr. 1 Valu lui Traian - prof.: Lavinia Robe, Violeta Bodiu, Ana Bebu
Școala gimnazială „Anastasia” – înv.: Virginia Coman, Geta Pricop, pr. Cristian Pricop
Şcoala gimnazială nr. 1 Pantelimon - prof.: Georgiana Dedu
Grădinița P.P."Amicii" Constanța – coord. înv. Georgica Pârvu,
LANSARE DE CARTE
seria
MONUMENTA ROMANIAE HISTORICA
vol. I-X
Fundația Internațională „Dimitrie Cantemir”, în colaborare cu Fundația „Pontul Euxin” și cu Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, lansează seria Monumenta Romaniae Historica, vol. I-X, al cărei editor general este Constantin Barbu.
Lucrarea cuprinde documente, acte, mărturii, ce privesc spațiul românesc începând de la 1600 a.Chr. Cele aproximativ 25.000 de pagini în facsimil color au fost culese din arhivele și bibliotecile din Vatican, Harvard, Oxford, Cambridge, Sankt Petersburg, Moscova, Berlin, Paris, Madrid, Viena, British Museum ș.a.
Prezentarea volumelor va fi realizată de domnul Constantin Barbu, editorul general și de prof. univ. dr. Cristina Tamaș, decanul Facultății de Litere, din cadrul Universității „Ovidius” Constanța.
Evenimentul va avea loc joi, 22 noiembrie 2018, ora 12:00, la sediul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Aula „Adrian Rădulescu”.
<>
PREMIERĂ FILM DOCUMENTAR
„LA CAZINO, ÎN VREME DE RĂZBOI -
POVEȘTILE TĂRÂMULUI DINTRE APE"
REGIZOR
TOMA ENACHE
Vă invităm la premiera filmului „LA CAZINO, ÎN VREME DE RĂZBOI - POVEȘTILE TĂRÂMULUI DINTRE APE".
Realizat în cadrul proiectului MAREA UNIRE DE LA MAREA NEAGRĂ, documentarul este inspirat din viața etniilor dobrogene din perioada primului Război Mondial, precum și participarea și implicarea lor în luptele pline de eroism de pe aceste pământuri.
Realizat în regia constănțeanului Toma Enache, filmul va fi lansat în data de 14 noiembrie a.c., ora 13.00, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, iar în week-end (17 - 18 noiembrie 2018) va rula în Sala Pictată a Muzeului de Istorie Națională și Arheologie.
LANSARE VOLUM ANIVERSAR
DEDICAT CENTENARULUI MARII UNIRI
COORDONATOR:
CERCET. ȘT. DR. SORIN MARCEL COLESNIUC
MAREA UNIRE DE LA MAREA NEAGRĂ celebrează ziua de 14 noiembrie 2018, o zi cu o deosebită semnificaţie pentru constănţeni: 140 de ani de Unirea Dobrogei cu România.
Cu această ocazie, va fi lansat un volum ce cuprinde toate comunicările ştiinţifice susținute în cadrul simpozionului care a avut loc la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, în perioada 26 - 28 octombrie a.c., la care au participat aproape 150 de istorici, academicieni, cercetători ştiinţifici, muzeografi, profesori, din toată ţara, Ucraina şi din Republica Moldova.
După lansarea volumului, va avea loc premiera filmului LA CAZINO, ÎN VREME DE RĂZBOI - POVEȘTILE TĂRÂMULUI DINTRE APE, în regia constănțeanului Toma Enache. Documentarul este inspirat din viața etniilor dobrogene din perioada primului Război Mondial, prezentând și participarea și implicarea lor în luptele pline de eroism de pe aceste pământuri.
LA MULȚI ANI, DOBROGEA!
<>
SIMPOZION
140 DE ANI DE LA
UNIREA DOBROGEI CU ROMÂNIA
(1878-2018)
Pe 13 noiembrie 2018, la ora 11, în Aula „Adrian Rădulescu”, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța și Consiliul Județean Constanța, împreună cu elevi din oraș și județ, sărbătoresc al doilea pas în realizarea României Mari: 140 de ani de la REVENIREA DOBROGEI LA ȚARĂ.
DISCURSURI
dr. Sorin Marcel Colesniuc
director Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa
dr. Lavinia Dumitrașcu
Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa
dr. Dorin Popescu
Asociația „Casa Mării Negre”
Andreea Ivanciu - Colegiul Naţional Pedagogic „Constantin Brătescu”- prof. Cristina Gâlă
Mihai Pop - Liceul Teoretic „George Călinescu” - coord. prof. Iulia Bulacu
Elena Victorița Moroianu - Liceul Teoretic „Traian” Constanța, coord. prof. Mirela Myrone
SPECTACOL SUSŢINUT DE:
Ansamblul folcloric „Ulmetum junior”, Școala gimnazială nr. 1 Pantelimon - coord. prof.: Georgiana Dedu
Grădinița P.P."Amicii" Constanța – coord. înv. Georgica Pârvu
Şcoala gimnazială nr. 22 „I.C. Brătianu”- coord. înv.: Ionica Bohălțeanu, Doina Ispas
Școala gimnazială nr. 38 – coord. înv. Lucica Buzenschi
Grupul artistic „Fiii Dobrogei”, Școala gimnazială „Anastasia” – coord. înv.: Virginia Coman, Geta Pricop
Andrei Toroican, Școala gimnazială nr. 18 „Jean Bart” – coord. prof. Mariana Momciu
Daria Pândici, Școala gimnazială nr. 18 „Jean Bart” – coord. prof. Mariana Momciu
Răzvan Decu, Şcoala gimnazială nr.1 Valu lui Traian – coord. Ana Bebu
Grupul vocal „Crenguța”, Şcoala gimnazială nr.1 Valu lui Traian – coord. Ana Bebu
Tablou „Primirea Dobrogei” - Maria Hodor, Colegiul de Artă „Regina Maria”
PARTICIPĂ ELEVI DE LA:
Colegiul Naţional Pedagogic „Constantin Brătescu” - prof. Cristina Gâlă
Liceul Teoretic „George Călinescu”- prof.: Iulia Bulacu, Eugenia Crăciun
Liceul Teoretic „Traian”- prof.: Dorina Chivu, Mirela Myrone
Liceul Teoretic „Decebal” – prof. Raul Ivan, Paul Dominte
Școala gimnazială nr. 18 „Jean Bart” – prof. Mariana Momciu
Şcoala gimnazială nr. 22 „I.C. Brătianu”- înv.: Ionica Bohălțeanu, Doina Ispas; Ana-Maria Bodnariuk, Carmen Munteanu, Adela Iacob; Mihaela Juguleanu, Maria Tudorache, Ionela Mihaela Moise, Corina Stanciu, Anamaria Voiculescu
Școala gimnazială nr. 38 – înv. Lucica Buzenschi
Şcoala gimnazială nr.1 Valu lui Traian - prof.: Lavinia Robe, Violeta Bodiu, Ana Bebu
Școala gimnazială „Anastasia” – înv.: Virginia Coman, Geta Pricop, pr. Cristian Pricop
Şcoala gimnazială nr. 1 Pantelimon - prof.: Georgiana Dedu
Grădinița P.P."Amicii" Constanța – coord. înv. Georgica Pârvu
<
>
LANSARE DE CARTE
Ion I. SOLCANU
MUZEUL DE ISTORIE NAȚIONALĂ ȘI ARHEOLOGIE CONSTANȚA
ACADEMIA OAMENILOR DE ȘTIINȚĂ DIN ROMÂNIA
FILIALA CONSTANȚA
CULTUL EROILOR „REGINA MARIA"
FILIALA CONSTANȚA
organizează un eveniment editorial de excepție, susținut de prestigioasele edituri „Enciclopedică” și „Junimea”.
Reputatul istoric ieșean, prof. univ. dr. ION I. SOLCANU, președintele Secției de Științe Istorice și Arheologice a Academiei Oamenilor de Știință din România, lansează, pe 9 noiembrie 2018, ora 1100, în Aula „Adrian Rădulescu” a Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, două volume de o valoare documentară și istoriografică excepțională pentru istoria națională și, mai ales, pentru istoria Dobrogei, în Primul Război Mondial:
OPERAȚIILE ȘI ISTORICUL REGIMENTULUI 9 VÂNĂTORI
ÎN RĂSBOIUL PENTRU ÎNTREGIREA „NEAMULUI ROMÂNESC"
1916 -1918
UN EROU DIN RĂZBOIUL DE REÎNTREGIRE A ROMÂNIEI:
REGIMENTUL 9 VÂNĂTORI
Prezetarea volumelor și a pesonalității profesorului Ion Solcanu va fi făcută de:
dr. Sorin Marcel Colesniuc
– director al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța
prof. univ dr. Victor Ciupină
prof. univ. dr. Valentin Ciorbea
dr. Lavina Dumitrașcu
dr. Costin Scurtu
col (r ) Remus Macovei
<
>
COMUNICAT DE PRESĂ
Marea Unire de la Marea Neagră,
cea mai frumoasă celebrare
a Centenarului, la Constanţa!
Anul 2018 a stat şi stă încă sub semnul Centenarului Marii Uniri, o sărbătoare a întregii Românii care aduce faţă în faţă istoria de acum 100 de ani şi pe cea a prezentului şi societatea actuală. Simbolistica extrem de frumoasă a Marii Uniri, un cerc perfect rotund, care ne duce cu gândul la dinamica horei, cel mai semnificativ rit românesc care adună în jurul său întreaga comunitate, se regăseşte pe antetele tuturor instituţiilor şi tuturor evenimentelor realizate în acest an.
Şi Marea Unire de la Marea Neagră va avea în antet semnul Centenarului, fiind singurul proiect al unei asociaţii (Asociaţia Eurocult) din Constanţa desemnat câştigător de Ministerul Culturii și Identității Naționale în cadrul Sesiunii de selecție pentru manifestări/acțiuni/proiecte culturale dedicate aniversării Centenarului României formulate și asumate de persoane juridice de drept privat fără scop patrimonial. Mai mult decât atât, întregul eveniment este închinat acestei mari şi importante sărbători din perspectiva a trei dimensiuni: istorică, socială şi artistică.
Astfel, proiectul va debuta, la Constanţa, în data de 26 octombrie 2018, cu una dintre cele mai de anvergură manifestări cultural-ştiinţifice organizate vreodată în România. Dezbaterile, conferințele, mesele rotunde și simpozioanele vor dezvolta noi platforme de cunoaștere a identității naționale, a oamenilor ce au marcat drumul spre Marea Unire, a valorilor materiale și imateriale ale României, a participării reprezentaților etniilor dobrogene la Primul Război Mondial, a ceea ce înseamnă cu adevărat patrimoniul sub toate formele lui, în special cel bazat pe valorile naţionale autentice sociale, artistice şi istorice în ţara noastră, în general, şi la Constanţa, în particular.
Invitaţi sunt peste 100 de istorici, academicieni şi cercetători, care vor susţine mai multe conferinţe, sub semnul Centenarului. Manifestarea va dura până pe 28 octombrie 2018, programul derulându-se pe întregul parcurs al fiecărei zile. Gazda evenimentului Marea Unire de la Marea Neagră, totodată şi partener în proiect, este Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa.
Încheierea evenimentului nostru, de o înaltă ţinută ştiinţifică, va avea loc în data de 14 noiembrie 2018, o zi cu o deosebită semnificaţie pentru constănţeni: celebrarea a 140 de ani de Unirea Dobrogei cu România. În prezenţa mai multor personalităţi istorice şi din sfera administraţiei, importante la nivel naţional, vom lansa un volum de lux care va cuprinde toate comunicările ştiinţifice din cadrul evenimentului din octombrie, intitulat „MAREA UNIRE DE LA MAREA NEAGRĂ. Volum omagial dedicat CENTENARULUI MARII UNIRI A ROMÂNILOR și împlinirii a 140 de ani de la UNIREA DOBROGEI CU ROMÂNIA“ şi coordonat de directorul M.I.N.A.C., arheolog şi cercetător renumit, dr. Sorin Colesniuc.
Acest volum-mărturie a celebrării la un alt nivel a două dintre cele mai importante evenimente ale neamului, se va tipări în 3.000 de exemplare, în condiții grafice deosebite, ce vor fi puse, cu titlu gratuit, la dispoziţia Academiei Române, Ministerului Culturii și Identității Naționale, Primăriei Municipiului Constanţa, Consiliului Judeţean Constanţa şi tuturor universităţilor şi bibliotecilor judeţene şi municipale din România. Astfel, manifestarea de la Constanţa va ajunge în centrele culturale reale ale fiecărui judeţ, în mediile universitare şi în sfera administrativă, ca o frumoasă pledoarie culturală pentru aceste atât de importante evenimente ale prezentului.
Puntea dintre cele două evenimente este realizată printr-o premieră culturală pentru Constanţa: o expoziţie de ii şi obiecte artizanale, care se va deschide în data de 26 octombrie şi se va închide în data de 14 noiembrie, găzduită tot de celebra instituţie culturală de la malul mării. Expoziţia se va numi „IA - Zbor Centenar“ şi va include expunerea artistică a peste 50 de ii cu valoare patrimonială, a unei colecții de fotografii de la sfârșitul veacului al XIX-lea – început de secol XX, precum și albume de fotografie, cusături și alte piese țărănești din perioadă.
Pentru a prezenta mai spectaculos şi pentru a face informaţia mai accesibilă în ce priveşte importanța Dobrogei în Primul Război Mondial, am realizat un documentar inspirat din viața etniilor dobrogene în acea perioadă, precum și participarea și implicarea lor în luptele pline de eroism de pe aceste pământuri. Produs de regizorul constănțean Toma Enache, acest film va fi lansat în ziua de 14 noiembrie a.c. Ulterior, documentarul va fi pus la dispoziția Ministerului Culturii și Identității Naționale, televiziunilor locale și naționale, și a Centrului Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada“, pentru a fi difuzat în cadrul altor evenimentele organizate cu ocazia aniversării Centenarului Marii Uniri.
Proiectul Marea Unire de la Marea Neagră a fost câştigat de Asociaţia Eurocult, o structură cu un impresionant portofoliu de evenimente, din care amintim doar câteva şi anume cele realizate în judeţul şi în municipiul Constanţa: „Festivalul Verii – Mamaia Fairytale, 1st edition“, cel mai complex program de divertisment cultural din România, gândit să ofere o alternativă la oferta de entertainment a staţiunii, potenţând astfel dimensiunea turistică a sezonului estival; „Hang Out – Festival de Origine Alternativă“, prima manifestare de acest gen din judeţ; „AMARE Street Fest - Festival Internațional de Teatru de Stradă“, o construcție conceptuală unitară, cu caracter inovator și original, care a oferit publicului divers un produs cultural autentic și calitativ şi care a scos în stradă 50.000 de spectatori.
Vă invităm aşadar alături de noi, în intervalul 26 – 28 octombrie 2018 şi pe 14 noiembrie 2018, pentru a celebra Marea Unire de la Marea Neagră şi 140 de ani de la alipirea Dobrogei la România, pentru a înţelege împreună care sunt mecanismele care ne leagă, care ne fac să funcţionăm ca naţie şi care fac, atât de frumos, legătura cu istoria noastră zbuciumată, trecută şi prezentă. Acesta este şi mesajul pe care dorim să-l transmitem cu ocazia celebrării Centenarului: să luăm aminte la avertismentul marelui istoric Nicolae Iorga, care spune că „un popor care nu-şi cunoaşte istoria, este ca un copil care nu-şi cunoaşte părinţii“. Aşadar, haideţi să ne cunoaştem părinţii, adică marile figuri ale istoriei datorită cărora suntem astăzi aici, să îi respectăm şi să învăţăm din poveştile lor de viaţă, căci ăsta este marele secret al rezistenţei unei naţiuni peste timp.
LANSARE DE CARTE
Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța are plăcerea de a vă invita, joi, 23 august 2018, de la ora 10.30, la lansarea volumului “Capidava II – Building C1 – Contributions to the history of annona militaris in the 6th century”,lucrare semnată de doi reputați specialiști în domeniu: conf.univ.dr. Ioan Carol Opriș – prodecanul Facultății de Istorie din cadrul Universității București și dr. Alexandru Rațiu, muzeograf și arheolog în cadrul Muzeului Național de Istorie a României (MNIR).
Evenimentul va avea loc în Aula „Adrian Rădulescu” a Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța.
INTERNATIONAL SYMPOSIUM
Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța va fi timp de cinci zile, în perioada 20 - 24 august 2018, gazda unui eveniment de excepție, un simpozion internațional de specialitate intitulat „Advances in ancient Black Sea Studies: Scholarly Traditions & Preservation of cultural Heritage”, temele abordate fiind, după cum sugerează și titlul: progresul înregistrat în studierea istoriei Mării Negre, tradițiile științifice și conservarea patrimoniului cultural.
La eveniment participă specialiști de renume de la instituții europene de mare prestigiu din: Germania, Marea Britanie, Franța, Elveția, Spania, Belgia, Federația Rusă, Ucraina, Polonia și Georgia. România este reprezentată de specialiști ai instituțiilor de profil din: București, Iași, Cluj, Tulcea și, evident, Constanța. Simpozionul este organizat sub semnul Centenarului Marii Uniri a românilor de la 1 Decembrie 1918.
Evenimentul este organizat de Institutul de Arheologie Iași al Academiei Române și de Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, cu sprijinul UEFISCDI (Autoritatea Națională Română pentru Cercetare Științifică) și a Consiliului Județean Constanța.
Deschiderea oficială a simpozionului internațional va avea loc luni, 20 august, ora 17.30, în Aula „Adrian Rădulescu” a Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța.
Tipărit de SC Infcon SA Constanța, în condiții tehnice de calitate, volumul, care numără 693 de pagini, cu ilustrații alb/negru și color, se adresează unui public larg avizat, doritor să cunoască istoria și arheologia spațiului danubiano-pontic și egean.
2017
COMORI CULTURALE ALE EXTREMULUI ORIENT:
MINUNATA CHINĂ
Clasa Confucius din cadrul Universității „Ovidius“ din Constanța, în parteneriat cu Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC), organizează evenimentul cultural Minunata Chină .
Este al treilea eveniment care are loc în cadrul seriei anuale de manifestări Comori culturale ale Extremului Orient, prin care MINAC își propune să aducă la cunoștința publicului iubitor de cultură aspecte reprezentative ale culturii milenarelor civilizații asiatice din Extremul Orient.
În cadrul manifestării Minunata Chină vor fi puse în scenă demonstrații de Taiji Quan și Taiji Sabie, prezentare de port tradițional chinezesc, dansuri, muzică și instrumente muzicale tradiționale, prezentare de artă culinară, precum și un atelier de caligrafie chineză, la care va putea participa activ și publicul prezent.
Clasa Confucius (pentru limbă şi cultură chineză) din cadrul Universităţii „Ovidius” din Constanța a fost înființată în anul 2011, având o strânsă colaborare cu Institutul Confucius din cadrul Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu. Are ca principal obiectiv predarea limbii chineze, dar organizează și acțiuni științifice naționale și internaționale, schimburi științifice și culturale între România și R.P.Chineză, precum și alte acțiuni culturale.
Evenimentul va avea loc la sediul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța (Aula „Adrian Rădulescu”), vineri 09 iunie a.c., în intervalul orar 1100 – 1300. Intrarea este liberă.
. 节目(Program)
1. 旗袍秀
Dans și prezentare a portului chinezesc
2. 儿童歌曲《让我们荡起双桨》
Cântecul „Hai să vâslim împreună“
3. 舞蹈《礼仪之邦》
Dansul tradițional Chinezesc
4. 京剧新唱《贵妃醉酒》
Peking opera în stil nou„The Drunken Beauty“
5. 诗朗诵《沁园春.雪》
Recitare Poezie „Snow-On the Pattern of Qinyuanchun“
6. 太极拳&太极剑
Taiji Quan &Taiji Sabie
7. 小提琴《在水一方》
Vioare „Amintiri de neuitat lângă râu“
8. 横笛独奏以及歌曲演唱《彩云追月》
Fluier și cântec chinezesc „Colourful Clouds chasing the moon“
9. 扇子舞《荷塘月色》
Dans cu evantai „Lumina Lunii se reflectă în Lacul cu Lotuși“
10. 儿童背诵《三字经》
Recitare „Three character primer“
11. 汉语绕口令
Tongue twister
12. 吉他、尤克里里弹唱《童年》
Cântecul „Copilărie“
13. 舞蹈《小苹果》
Dansul „Micul măr“
14. 蒙古舞蹈《鸿雁》
„Mongolian traditional dance “Swan goose“
表演者(Interpretează)
Oprea Alice, Moldovianu Andreea Antonia, Niculescu Arina, Ibraim Seren, Badea Julia
Ciobarcianu Maria, Ionel Robert Gabriel, Arau Alexandra Elena,Alexia Maria Dumitrescu, Alessia Maria Baicu
Andreea Rotaru, Ispas Alexandra
Shi Zaibang
Bogdan Vladut
Maxim Aurel,Mocanu Vasile Gabriel,
Dragomir Aida,Yuan wenfeng
Codreanu Ioana
Shi Zaibang, Ispas Alexandra
Andreea Rotaru
Maya Moldoveanu, Maria Stoiciu
Abdulamit Ayla, Stirbu Răzvan
Antici Patricia Daniela, Secariu Livia Ioana
Fiscu MariaEnache Maria Georgiana,Rusu Simona,Menagi Daria Melisa,Iulia Gura
Yu Lei
NOAPTEA MUZEELOR
Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța se alătură și în acest an instituțiilor de cultură care își deschid porțile publicului interesat, în cadrul evenimentului de anvergură Noaptea Europeană a Muzeelor. Cei interesați de istoria și arheologia clasică și medievală a Dobrogei vor avea posibilitatea de a vizita gratuit sâmbătă, 20 mai, între orele 2000 și 0000 sala Tezaur de la parterul MINAC și expoziția permanentă de la etajul 1 al aceleiași instituții. Etajul 2, corespunzător istoriei moderne și contemporane a românilor, va rămâne în continuare închis pentru reorganizare.
Accesul în muzeu se va face în mod organizat, în grupuri de câte 60 de persoane, nefiind permisă vizita simultană a mai mult de 2 grupuri, din motive de securitate. Intrarea ultimului grup se va face la ora 0000. Invităm publicul interesat să admire colecțiile de obiecte din sticlă, bijuterii și sculpturi antice expuse în sala Tezaur și să urmărească evoluția comunităților umane din preistorie până în perioada medievală, evoluție istorică reconstituită prin expunerea unor variate categorii de artefacte specifice culturilor lor materiale. Va fi permis accesul gratuit și în Edificiul roman cu mozaic, în grupuri mici, de maximum 30 de persoane.
CICLU DE CONFERINȚE HISPANO-ROMÂNE
OVIDIUS,
PRECURSOR AL AUTORILOR EUROPENI EXILAȚI
Organizatori:
Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța
Universitatea ”Ovidius” Constanța
Asociația ASESTERMUR, Murcia, Spania
Institutul de Cercetări Eco-Muzeale ,,Gavrilă Simion” Tulcea
Constanța-Tulcea
10 - 13 mai 2017
Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța organizează în perioada 10-13 mai 2017 două evenimente dedicate poetului latin Publius Ovidius Naso.Manifestările marchează împlinirea a 2000 de ani de la moartea poetului la Tomis,cetatea în care își petrecuse anii de exil.
Cel de-al doilea eveniment, Ciclul de conferințe hispano-române "Ovidius, precursor al autorilor europeni exilați "(10-13 mai 2017), va fi organizat în parteneriat cu Universitatea “Ovidius” Constanța, Asociația ASESTERMUR, Murcia, Spania și Institutul de Cercetări Eco-Muzeale ,,Gavrilă Simion” Tulcea. Acesta va cuprinde două secțiuni. Prima va include o serie de conferințe cu tematici ovidiene susținute în parteneriat cu Facultatea de Istorie și Științe Politice (miercuri,10 mai, ora 12, campus A, amfiteatrul „Umberto Eco” ) și Facultatea de Litere (joi, 11 mai, ora 10, campus A, amfiteatrul „Umberto Eco”). Ce-a de-a doua secțiune se va desfășura joi, 11 mai, de la ora 18, la sediul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Aula ”Adrian Răduleascu” (Sala pictată) și va prezenta două momente artistice organizate în colaborare cu Teatrul de stat Constanța și asociația ASESTERMUR, Murcia, Spania.
PROGRAM
Miercuri, 10 mai
Facultatea de Istorie și Științe Politice
Universitatea ”Ovidius” Constanța
campus A, amfiteatrul „Umberto Eco”, Etajul II
ora 1200
Moderator:
conf.univ.dr. Adriana-Claudia CÎTEIA
Conferința cu titlul:
Troia... invisa puellis. Amor y guerra en Heroides de Ovidio
Profesor emerit Francisca MOYA DEL BAÑO
Facultatea de Filozofie și Litere, Universitatea Murcia, Spania
Joi, 11 mai
Facultatea de Litere
Universitatea ”Ovidius” Constanța
Campus A, amfiteatrul „Umberto Eco”, Etajul II
ora 1000
Moderator:
conf.univ.dr. Florentina NICOLAE
Conferințele cu titlurile:
Amor y odio en la poesía de Ovidio
Prof. univ. dr. Rosario GUARINO ORTEGA
Facultatea de Filologie Clasică, Universitatea Murcia, Spania
Ovidiu în literatura română: referință specială la Horia Vintilă
„Dumnezeu s-a născut în exil”
Luminița PIGÜI NEAGOE
Președintele asociației ASESTERMUR
(Asociatia Țărilor din Europa de Est, Murcia, Spania)
Joi, 11 mai
Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța
Aula ”Adrian Rădulescu” (Sala pictată)
ora 1800
Momente artistice:
Bucuria de a fi îndurerat la Tomis
(moment prezentat de Teatrul de Stat Constanța)
de Viorel SAVIN
în regia lui Liviu MANOLACHE
Decatlón de Afrodita
de Cristián MÍNGUEZ
Scurtă mostră artistică de teatru clasic
(traducere în limba română - Luminița Pigüi Neagoe)
Sâmbătă, 13 mai
Institutul de Cercetări Eco-Muzeale ,,Gavrilă Simion”
Casa Avramide, Tulcea
1100 – 1120 Luminița PIGÜI NEAGOE,
Ovidiu în literatura română: referință specială la Horia Vintilă „Dumnezeu s-a născut în exil”
1120 - 1140 Rosario GUARINO ORTEGA,
Amor y odio en la poesía de Ovidio
1140 - 1200 Francisca MOYA DEL BAÑO,
Troia.... invisa puellis. Amor y guerra en Heroides de Ovidio
Pauză
(1200 – 1210)
1210 – 1230 Cristián MÍNGUEZ,
Decatlón de Afrodita - scurtă mostră artistică de teatru clasic
(traducere în limba română - Luminița PIGÜI NEAGOE)
1230 - 1240 Microrecital de poezie din cartea EROTIKA, autor Cristián MÍNGUEZ, ca omagiu adus operei poetului latin Ovidius, Ars amandi.
SIMPOZION ȘTIINȚIFIC INTERNAȚIONAL
EVOCĂRI OVIDIENE:
POEZIE-MITOLOGIE-REALITATE ISTORICĂ
Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța organizează în perioada10 -13 mai 2017 două evenimente dedicate poetului latin Publius Ovidius Naso.Manifestările marchează împlinirea a 2000 de ani de la moartea poetului la Tomis,cetatea în care își petrecuse anii de exil.
Simpozionul Științific Internațional cu tema „Evocări ovidiene: poezie-mitologie-realitate istorică” (10-12 mai 2017) va aduna laolaltă specialiști în domeniul studiilor clasice din țară și din străinătate, care vor susține comunicări științifice încadrate în cinci secțiuni tematice distincte, legate de Ovidius și moștenirea sa culturală:
I. Ovidius și Metamorfozele, II. Ovidius și politica Romei, III. Ovidius și Tomis, IV. Procedee retorice, investigații stilistice și tematice în operele lui Ovidius și V. Ecouri ovidiene.
Deschiderea oficială a simpozionului va avea loc miercuri, 10 mai, ora 11, în Aula ”Adrian Rădulescu”, Muzeul de Istorie Naționlă și Arheologie Constanța.
PROGRAM
Miercuri, 10 mai
1030 Înscrierea participanților
1100 Deschiderea lucrărilor
Pauză de masă
(1300 -1530)
I. Ovidius și Metamorfozele
Moderator: Alessandro LAGIOIA (Università degli Studi di Bari, Italia)
1530 Alexandra TRACHSEL, Qu'y avait-il avant les Métamorphoses d'Ovide? Le témoignage d'Antoninus Liberalis sur les précurseurs grecs
1550 Graziana BRESCIA, Dolori di pietra. La fabula di Orfeo ed Euridice nelle Metamorfosi di Ovidio
1610 Cătălina POPESCU, Indigenizing the "Other"- The Case of Romanized Asclepius
1630 Iulian-Gabriel HRUȘCĂ, Mors and (Inania) Tartara in Ovid’s Metamorphoses
1650 Alessandro LAGIOIA, From the Metamorphoses Poem to the Metamorphoses of the Poem: Remarks from the Commentary Tradition
1710 Discuții
Pauză de cafea
(1720-1730)
II. Ovidius și politica Romei
Moderator: Mario CESARANO (Soprintendenza archeologia, belle arti e paesaggio per l'area metropolitana di Napoli, Italia)
1730 Florentina NICOLAE, Ovidius vs Augustus. Începuturile conflictului
1750 Mario CESARANO, Ovid and Augustus Face to Face
1810 Nicoletta Francesca BERRINO, Un appello forse fatale: l’ultima lettera prima di morire (Ov. Pont. 4, 16
1830 Discuții
1840 Vizitarea Muzeului de Istorie Națională și Arheologie
1930 Recepție de bun venit
Joi, 11 mai
III. Ovidius și Tomis
Moderator: Alexandru Avram (Université du Maine, Franța)
1000 Alexandru AVRAM, Tomos, le héros fondateur de Tomis
1020 Anca DAN, Iarna la Tomis: noi observații în lumina cunoștințelor de astronomie antică
1040 Livia BUZOIANU, Maria BĂRBULESCU, Perioada de început a principatului în orașele vest-pontice în lumina izvoarelor literare și epigrafice
1100 Discuții
Pauza de cafea (1110 – 1130)
IV. Procedee retorice, investigații stilistice și tematice în operele lui Ovidius
Moderator: Therese FUHRER (Ludwig-Maximilians-Universität München, Germania)
1130 Therese FUHRER, Rhetorische Strategien der Selbstdarstellung in den Epistulae Ex Ponto
1150 Florica BECHET, E la nave va. Reprezentări ale mării și ale corabiei în poezia ovidiană
1210 Cristina POPESCU, Funcția repetiției în poezia ovidiană a exilului
1230 Discuții
1240 Lansare de carte - Petar Balabanov, Yvon Garlan et Alexandru Avram, Les timbres amphoriques grecs d’Héraclée Pontique et quelques autres centres de production, Pontica 48-49 (2015-2016), Suppl. IV.
Pauză de masă (1330 - 1600)
V. Ecouri ovidiene
Moderator: Nelu Zugravu (Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” Iași, România)
1600 Nelu ZUGRAVU, Ovide dans l’argumentation théologique de Lactance
1620 Antonella BRUZZONE, Ovidio e Draconzio. Sondaggi di intertestualità
1640 Ana-Maria RĂDUCAN, Un Ovidiu bizantin
Pauza de cafea (1700 – 1710)
1710 Ioana COSTA, Poezia ca argument istoric: Ovidiu la Cantemir
1730 Ştefan CUCU, Ecouri ovidiene în literatura franceză renascentistă
1750 Discuții
1800 Momente artistice:
Bucuria de a fi îndurerat la Tomis (de Viorel SAVIN, în regia lui Liviu MANOLACHE) - moment prezentat de TEATRUL DE STAT CONSTANȚA
Decatlón de Afrodita (de Cristián MÍNGUEZ,
traducere în limba română - Luminița PIGÜI NEAGOE)
Vineri, 12 mai
900 - 1800 Deplasare la obiective de interes istoric din județul Tulcea
Sâmbătă, 13 mai
Plecarea participanților
2016
SIMPOZION
ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI
PARTICIPĂ ELEVI DE LA:
Colegiul Naţional Pedagogic „Constantin Brătescu”- prof. Cristina Gâlă
Liceul Teoretic „George Călinescu”- prof.: Eugenia Crăciun, Iulia Bulacu
Liceul Teoretic „Traian”- prof.: Dorina Chivu, Mirela Myrone
Liceul Teoretic „Decebal” – prof. Raul Ivan, Paul Dominte
Şcoala generală nr. 22 „I.C. Brătianu”- înv.: Doina Ispas, Ionica Bohăţeanu, Carmen Munteanu, Ana-Maria Botnariuc, Daniela Gheorghe, Roxana Chitic, Mariana Diaconu, Ani-Elisabet Vesa, Alina Trofimov, Mihaela Moise, Corina Stanciu, Mihaela Juguleanu, Tanța Stroe, Maria Tudorache, Roxana Chitic
Şcoala generală nr. 1 Valu lui Traian - prof.: Lavinia Robe, Violeta Bodiu, Sorin Stoica
Şcoala gimnazială nr. 1 Pantelimon - prof.: Siminica Boeru, Georgiana Ionescu
Școala gimnazială nr. 1 Istria – prof.: Cati Stoian, Larisa Celeapcă
și
Organizația Națională a Cercetașilor României – Centrul local Cercetașii Marini
DISCURSURI
dr. Lavinia Gheorghe
Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa
prof. univ. dr. Valentin Ciorbea
Universitatea „Ovidius” Constanța
Leonardo Sibara - Colegiul Naţional Pedagogic „Constantin Brătescu”- coord. prof. Cristina Gâlă
Luana Bebu - Şcoala generală nr. 1 Valu lui Traian - coord. prof. Sorin Stoica
Anamaria Pescaru - Liceul Teoretic „Decebal” – coord. prof. Raul Ivan
Clara Beștea- Liceul Teoretic „George Călinescu”- coord. prof. Eugenia Crăciun
Kansel Gelil, Liceul Teoretic „Traian” – coord. prof.: Dorina Chivu, Mirela Myrone
SPECTACOL ARTISTIC susținut de
Școala gimnazială nr. 1 Pantelimon - Ansamblul folcloric „Ulmetum junior” - coord. prof.: Georgiana Ionescu, Siminica Boeru
Cristina Roșca - Școala generală nr. 39 „N. Tonitza”
Şcoala generală nr. 22 „I.C. Brătianu”- coord. înv.: Doina Ispas, Ionica Bohățeanu
Maria Ozana Stoicoci - Liceul Teoretic „George Călinescu”- coord. prof. Eugenia Crăciun
Școala gimnazială nr. 1 Istria – Ansamblul folcloric „Mlădițe dobrogene” – coord. prof. Larisa Celeapcă
SIMPOZION
14 NOIEMBRIE - ZIUA DOBROGEI
În cadrul programului de manifestări dedicate Zilei Dobrogei, coordonat de Consiliul Județean Constanța, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța organizează simpozionul „14 noiembrie – Ziua Dobrogei”, pe 11 noiembrie 2016, ora 11, în Aula „Adrian Rădulescu”.
Despre importanța revenirii Dobrogei la Țară, pentru România și, implicit, pentru ținutul dintre Dunăre și Mare, vor vorbi dr. Lavinia Gheorghe – muzeograf la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa -, dr. Corina Apostoleanu – director al Bibliotecii Județene „I.N.Roman” Constanța -, precum și elevi ai școlilor din oraș și județ: Patricia Antici - Colegiul Naţional Pedagogic „Constantin Brătescu” Constanța -; Anamaria Pescaru - Liceul Teoretic „Decebal” Constanța - și Luana Bebu - Şcoala generală nr. 1 Valu lui Traian.
De asemenea, Ansamblul folcloric „Ulmetum junior” al Școlii gimnazială nr. 1 Pantelimon, elevii de la Şcoala generală nr. 22 „I.C. Brătianu” și Maria Ozana Stoicoci de la Liceul Teoretic „George Călinescu” vor susține un program artistic.
Participă elevi de la Colegiul Naţional Pedagogic „Constantin Brătescu”, Liceul Teoretic „George Călinescu”, Liceul Teoretic „Traian”, Liceul Teoretic „Decebal”, Şcoala generală nr. 22 „I.C. Brătianu”, Şcoala generală nr. 1 Valu lui Traian, Şcoala gimnazială nr. 1 Pantelimon.
FESTIVALUL DE CULTURĂ, MUZICĂ ȘI ARTĂ JAPONEZĂ
AKI MATSURI
Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, în parteneriat cu Asociația Sakuranbo Constanța, organizează evenimentul cultural Festivalul Aki Matsuri.
Este al doilea eveniment ce are loc în cadrul seriei de manifestări Comori culturale ale Extremului Orient, prin care muzeul nostru – în parteneriat cu diverși actori culturali – își propune să aducă la cunoștința publicului iubitor de cultură constănțean aspecte culturale reprezentative ale milenarelor civilizații asiatice din Extremul Orient. Reamintim că primul eveniment, ce a avut loc în 2015, a fost dedicat Coreei și a prezentat ceremonia ceaiului și costumul tradițional coreean (hanbok).
Aki Matsuri este un festival de cultură, muzică și artă japoneză, ajuns deja la a III-a ediție, în cadrul acestuia urmând a fi puse în scenă ateliere de origami, ikebana, yukata, cosplay și gastronomie japoneză, la care va putea participa activ și publicul prezent. De asemenea, vor avea loc demonstrații de arte marțiale tradiționale (kendo) și concert taiko (tobe japoneze).
Asociația Sakuranbo Constanța este o organizație non-guvernamentală care a luat ființă în luna august 2010, ca răspuns la numărul mare de solicitări pentru studierea limbii japoneze în Constanța și a dorinței membrilor fondatori de a împărtăși frumusețea și rafinamentul culturii și civilizației japoneze.
Evenimentul va avea loc la sediul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța (Piața Ovidiu nr. 12), duminică 16 octombrie a.c., în intervalul orar 1100 – 1500, iar intrarea este liberă.
Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța,
cu sediul în Piața Ovidiu 12,
organizează evenimentul
NOAPTEA MUZEELOR
sâmbătă, 21 mai 2016, între orele 2000 – 2400.
Vizitarea expoziției permanente se va face gratuit
în grupuri de maxim 50 de persoane.
Pentru expoziția temporară
"Rembrandt – Apogeul artei gravurii"
se va plăti taxă de vizitare.
BRÂNCUȘI – EX LIBRIS 2016
În perioada 5 – 12 mai 2016 Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța a fost gazda unei inedite expoziții intitulată BRÎNCUȘI - EX LIBRIS 2016. Expoziția este parte integrantă a unui proiect de anvergură, menit să marcheze împlinirea a 140 de ani de la nașterea sculptorului român CONSTANTIN BRÂNCUȘI. La expoziția care reunește 194 de lucrări de gravură și-au dat concursul peste 100 dintre cei mai importanți sculptori, pictori și gravori contemporani români, muzicieni, precum și masteranzi ai Facultăților de Arte din București, Constanța și Timișoara.
Expoziția itinerantă va fi prezentată publicului în mai multe orașe din țară: Muzeul de Artă Tulcea, Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi Bucureşti, Centrul UNESCO -București, Muzeul Judeţean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus”, Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad, Muzeul de Artă Drobeta Turnu Severin, Muzeul de Artă Târgovişte, Muzeul de Artă Târgu Jiu, Centrul Cultural şi de Arte Lăzarea- Harghita. Expoziția va fi închisă în cadrul unui eveniment organizat la Paris, oraș în care Constantin Brâncuși a trăit și a creat o mare parte din opera lui.
Organizatori:
Ministerul Culturii, Uniunea Artiştilor Plastici din România, Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti - Facultatea de Arte Plastice - Departamentul Grafică, Universitatea „Ovidius” din Constanţa - Facultatea de Arte, Universitatea de Vest din Timişoara - Facultatea de Arte şi Design, Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi Bucureşti, Consiliul Judeţean Constanţa, Muzeul de Istorie şi Arheologie Constanţa, Consiliul Judeţean Tulcea, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea, Consiliul Judeţean Vaslui, Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad, Consiliul Judeţean Mehedinţi, Muzeul de Artă Drobeta Turnu Severin, Consiliul Judeţean Dâmboviţa, Complexul Naţional Muzeal „Curtea Domnească” Târgovişte, Consiliul Judeţean Gorj, Muzeul de Artă Târgu Jiu, R:.L:.Constantin Brancusi Nr. 43
Echipa organizatorică:
Conf. univ. dr. Florin Stoiciu, Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti - Facultatea de Arte Plastice - Departamentul Grafică (Manager de proiect)
Gina Costescu, masterand Universitatea Ovidius din Constanţa(curator)
Lect. univ. dr. Lelia Rus, Universitatea Ovidius din Constanţa (curator)
Lect. univ. dr. Sânziana Romanescu Universitatea Ovidius din Constanta (curator)
Asist. univ. dr. Răzvan-Constantin Caratănase, Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti - Facultatea de Arte Plastice - Departamentul Grafică (curator)
Prof. univ. dr. Adriana Lucaciu, Responsabil proiect la Universitatea de Vest din Timişoara
Prof. univ. dr. Daniela Hantiu, Responsabil proiect la Universitatea Ovidius din Constanţa
Prof. dr. Aurel Bulacu, Responsabil proiect la Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza”, Bucureşti
Evenimentul pilot va fi continuat în anul 2017 cu o Bienală Internaţională Ex-Libris Constantin Brâncuşi.
SIMPOZION DEDICAT
CUCERIRII INDEPENDENŢEI DE STAT A ROMÂNIEI
ZILEI VICTORIEI ÎMPOTRIVA FASCISMULUI
ZILEI EUROPEI UNITE
Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța vă invită să luați parte la simpozionul dedicat zilei de 9 MAI, luni, 9 mai 2016, ora 930 , sala "Vasile Canarache".
PARTICIPĂ ELEVI DE LA:
Colegiul Naţional Pedagogic „Constantin Brătescu”- prof. Cristina Gâlă
Liceul Teoretic „Decebal” – prof. Raul Ivan, Paul Dominte
Liceul Teoretic „George Călinescu” - prof.: Iulia Bulacu, Eugenia Crăciun
Liceul Teoretic „Traian” - prof.: Dorina Chivu, Mirela Myrone
Liceul de Artă „Regina Maria” – prof.: Gigi Stanciu, Mihai Daniel
Școala generală nr. 22 „I.C.Brătianu” - înv.: Doina Ispas, Ionica Bohălţeanu, Carmen Munteanu, Daniela Gheorghe, Corina Stanciu, Ani-Elisabet Vesa, Mihaela Juguleanu, Mihaela Moise, Mariana Diaconu, Tanța Stroe, Maria Tudorache, Roxana Chitic, Alina Trofimov, Vasilica Cosmiceanu
Şcoala gimnazială nr. 1 Pantelimon - prof.: Georgiana Ionescu, Siminica Boeru
DISCURSURI:
Dr. Lavinia Gheorghe - Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa
Dr. Virgil Coman - Direcţia Judeţeană a Arhivelor Naţionale
Kansel Gelil - Liceul Teoretic „Traian” - coord. prof.: Mirela Lefterache, Dorina Chivu
Casiana Spanache - Liceul Teoretic „George Călinescu” - coord. prof.: Iulia Bulacu
George Caramiciu - Colegiul Naţional Pedagogic „Constantin Brătescu”- coord. prof. Cristina Gâlă
SPECTACOL ARTISTIC susținut de:
Şcoala gimnazială nr. 1 Pantelimon - coord. prof.: Georgiana Ionescu, Siminica Boeru
Școala generală nr. 22 „I.C.Brătianu” – coord. înv. Carmen Munteanu
Daniel Răilean – Liceul de Artă „Regina Maria” – coord. prof. Mihai Daniel
24 IANUARIE 1859,
„MICA UNIRE”
Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța vă invită să luați parte la sărbătorirea zilei de 24 ianuarie 1859, „Mica Unire”, vineri, 22 ianuarie 2016, ora 11, în Aula „Adrian Rădulescu”.
Participă elevi de la:
• Grădinița „Amicii” – educ. Georgica Pârvu;
• Colegiul Naţional Pedagogic „Constantin Brătescu” – prof. Cristina Gâlă;
• Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria” – prof.: Gigi Stanciu, Fănica Mihai, Cornelia Bujin;
• Liceul Teoretic „George Călinescu” – prof. Eugenia Crăciun, Iulia Bulacu;
• Liceul Teoretic „Traian” – prof.: Dorina Chivu, Mirela Myrone;
• Liceul Teoretic „Decebal” – prof. Raul Ivan, Paul Dominte;
• Colegiul Comercial „Carol I” – prof. Ioana Prahoveanu;
• Şcoala generală nr. 16 – prof. Daniela Niță;
• Şcoala generală nr. 22 „I.C. Brătianu” – înv.: Doina Ispas, Ionica Bohălţeanu, Carmen Munteanu, Daniela Gheorghe, Corina Stanciu, Ani-Elisabet Vesa, Mihaela Juguleanu, Mihaela Moise, Mariana Diaconu, Tanța Stroe, Maria Tudorache, Roxana Chitic, Alina Trofimov, Vasilica Cosmiceanu;
• Şcoala generală nr. 1 Valu lui Traian – prof.: Lavinia Robe, Violeta Bodiu, Sorin Stoica;
• Şcoala gimnazială nr. 1 Pantelimon – prof.: Georgiana Ionescu, Siminica Boeru;
• Școala gimnazială nr. 1 Amzacea – prof. Laura Danilov.
Discursuri:
• dr. Lavinia Gheorghe – Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa;
• dr. Corina Apostoleanu – Biblioteca Județeană „I.N. Roman” Constanța;
• Costin Olteanu – Colegiul Naţional Pedagogic „Constantin Brătescu” – prof. Cristina Gâlă;
• Antonio Holmanu – Şcoala generală nr.1 Valu lui Traian – coord. prof. Sorin Stoica;
• Adela Andreea Munteanu – Liceul Teoretic „George Călinescu” – coord. prof. Eugenia Crăciun;
• Antonio Dima – Liceul Teoretic „Traian” – coord. prof.: Dorina Chivu, Mirela Myrone.
Spectacolul este susținut de:
• Școala gimnazială nr. 1 Amzacea – Ansamblul folcloric „Amzăcenii yldizlar” – coord. prof. Laura Danilov;
• Școala gimnazială nr. 1 Pantelimon – Ansamblul folcloric „Ulmetum junior” și Diana Damian –
coord. prof.: Georgiana Ionescu, Siminica Boeru;
• Şcoala generală nr. 22 „I.C. Brătianu” – coord. înv.: Ionica Bohălţeanu, Ani-Elisabet Vesa;
• Maria Ozana Stoicoci – Liceul Teoretic „George Călinescu” – coord. prof. Eugenia Crăciun;
• Andrei Răilean – Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria” – coord. prof. Mihai Fănica.
2015
Ziua Națională a României
Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța organizează, vineri, 27 noiembrie 2015, ora 11, în Aula „Adrian Rădulescu”, un simpozion dedicat Zilei Naționale a României.
Vor ține discursuri dedicate momentului dr. Lavinia Dumitrașcu – muzeograf MINAC, Carmen Atanasiu – vicepreședinte al Ligii Navale Constanța, elevi de la licee și școli generale din orașul și județul Constanța. Va fi susținut și un intermezzo artistic închinat Zilei Naționale a României.
Participă elevi de la:
• Grădinița „Amicii” – educ. Georgica Pârvu;
• Colegiul Naţional Pedagogic „Constantin Brătescu” – prof. Cristina Gâlă;
• Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria” – prof.: Gigi Stanciu, Cornelia Bujin;
• Liceul Teoretic „George Călinescu” – prof. Eugenia Crăciun;
• Liceul Teoretic „Traian” – prof.: Dorina Chivu, Mirela Myrone;
• Liceul Teoretic „Decebal” – prof. Raul Ivan;
• Colegiul Comercial „Carol I” – prof. Tănase Bujduveanu;
• Şcoala generală nr. 22 „I.C. Brătianu” – înv.: Doina Ispas, Ionica Bohăţeanu, Carmen Munteanu, Daniela Gheorghe, Corina Stanciu, Ani-Elisabet Vesa, Mihaela Juguleanu, Mihaela Moise, Mariana Diaconu, Tanța Stroe, Maria Tudorache, Roxana Chitic, Alina Trofimov, Vasilica Cosmiceanu;
• Şcoala generală nr.1 Valu lui Traian – prof.: Lavinia Robe, Violeta Bodiu, Sorin Stoica;
• Şcoala gimnazială nr. 1 Pantelimon – prof.: Georgiana Ionescu, Siminica Boeru;
• Școala gimnazială nr. 1 Amzacea – prof. Laura Danilov.
Discursuri:
• dr. Lavinia Gheorghe – Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa;
• dr. Carmen Atanasiu – Liga Navală Constanţa;
• Costin Olteanu – Colegiul Naţional Pedagogic „Constantin Brătescu” – prof. Cristina Gâlă;
• Kansel Gelil – Liceul Teoretic „Traian” – coord. prof.: Dorina Chivu, Mirela Myrone;
• Ana Bianca Militaru – Liceul Teoretic „Decebal” – coord. prof. Raul Ivan;
• Antonio Holmanu – Şcoala generală nr.1 Valu lui Traian – coord. prof. Sorin Stoica;
• Elena Tudose – Liceul Teoretic „George Călinescu” – coord. prof. Eugenia Crăciun.
Spectacolul este susținut de:
• Școala gimnazială nr. 1 Amzacea – Ansamblul folcloric „Amzăcenii yldizlar” – coord. prof. Laura Danilov;
• Școala gimnazială nr. 1 Pantelimon – Ansamblul folcloric „Ulmetum junior” și Diana Damian –
coord. prof.: Georgiana Ionescu, Siminica Boeru;
• Şcoala generală nr. 22 „I.C. Brătianu” – coord. înv.: Doina Ispas, Mihaela Moise;
• Luana Tudorache – Liceul Teoretic „George Călinescu” – coord. prof. Eugenia Crăciun;
• Maria Nucă – Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria” – coord. prof. Cornelia Bujin.
Ziua Dobrogei
Cu prilejul sărbătoririi Zilei Dobrogei, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța organizează, pe data de 13 noiembrie 2015, ora 10, în Aula „Adrian Rădulescu”, simpozionul intitulat „14 noiembrie 2015 – Ziua Dobrogei”.
Vor ține discursuri, dr. Lavinia Dumitrașcu (MINAC), dr. Corina Apostoleanu (Biblioteca Județeană „I.N. Roman” Constanța), elevi ai unor școli generale și licee din orașul și județul Constanța.
De asemenea, preșcolarii și elevii prezenți vor susține programul artistic dedicat evenimentului.
Participă elevi de la:
• Grădinița „Amicii” – educ. Georgica Pârvu;
• Grădinița nr. 37 – coord. educ. Neagu Cristina;
• Colegiul Naţional Pedagogic „Constantin Brătescu” – prof. Cristina Gâlă;
• Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria” – prof.: Gigi Stanciu, Cornelia Bujin;
• Liceul Teoretic „George Călinescu” – prof. Eugenia Crăciun;
• Liceul Teoretic „Traian” – prof.: Dorina Chivu, Mirela Myrone;
• Liceul Teoretic „Decebal” – prof. Raul Ivan;
• Colegiul Comercial „Carol I” – prof. Tănase Bujduveanu;
• Şcoala generală nr. 22 „I.C. Brătianu” – înv.: Doina Ispas, Ionica Bohăţeanu, Carmen Munteanu, Daniela Gheorghe, Corina Stanciu, Ani-Elisabet Vesa, Mihaela Juguleanu, Mihaela Moise, Mariana Diaconu, Tanța Stroe, Maria Tudorache, Roxana Chitic, Alina Trofimov, Vasilica Cosmiceanu;
• Şcoala generală nr.1 Valu lui Traian – prof.: Lavinia Robe, Violeta Bodiu, Sorin Stoica;
• Şcoala gimnazială nr. 1 Pantelimon – prof.: Georgiana Ionescu, Siminica Boeru;
• Școala gimnazială nr. 1 Amzacea – prof. Laura Danilov;
• Școala gimnazială nr. 2 Ovidiu – prof. Elena Cociș.
Discursuri:
• dr. Lavinia Gheorghe – Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa;
• dr. Corina Apostoleanu – Biblioteca Județeană „I.N. Roman” Constanța;
• Ștefan Paraschiv – Colegiul Național „Mircea cel Bătrân”;
• Cătălin Olteanu, Silviu Docu – Colegiul Naţional Pedagogic „Constantin Brătescu” – coord. prof. Cristina Gâlă;
• Kansel Gelil – Liceul Teoretic „Traian” – coord. prof.: Dorina Chivu, Mirela Myrone;
• Antonio Holman – Şcoala generală nr.1 Valu lui Traian - coord. prof. Sorin Stoica;
• Andreea Dobre – Liceul Teoretic „Decebal” – coord. prof. Raul Ivan;
Spectacol artistic susținut de:
• Școala gimnazială nr. 1 Amzacea – Ansamblul folcloric „Amzăcenii yldizlar” – coord. prof. Laura Danilov;
• Școala gimnazială nr. 2 Ovidiu – Grupul vocal „Mugurașii” - coord. prof. Elena Cociș;
• Grădinița „Amicii” – coord. educ. Georgica Pârvu;
• Școala gimnazială nr. 1 Pantelimon – Ansamblul folcloric „Ulmetum junior” și Diana Damian –
coord. prof.: Georgiana Ionescu, Siminica Boeru;
• Grădinița nr. 37 – coord. educ. Neagu Cristina;
• Şcoala generală nr. 22 „I.C. Brătianu” – coord. înv.: Mihaela Juguleanu, Maria Tudorache;
• Luana Tudorache, Maria Ozana Stoicoci – Liceul Teoretic „George Călinescu” – coord. prof. Eugenia Crăciun;
• Neagu Diana – Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria” – coord. prof. Cornelia Bujin.
Adresa: Piața Ovidiu nr. 12,
900745, Constanța.
Tel./Fax: +4 0241 618 763
E-mail: minaconstanta@gmail.com
date de contact
caută în site
Copyright © 2015 Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța